Mantas Jankavičius. Ar lengva tapti legenda? (papildyta liepos 2 d.)

Mes visi turime savo herojų. Manasis Svynis Todas, pavyzdžiui, kaip iš akies trauktas Johnny Deppas. O štai Merės Popins lietsargiu į Vyšnių skersgatvį gali nusileisti tik rusų aktorė Natalija Andreičenko.
Mantas Jankavičius
Mantas Jankavičius / Nuotrauka iš filmo kūrėjų archyvo

Lygybės ženklą rašau tarp ruso Vasilijaus Livanovo ir Holivudo žvaigždės Roberto Downey jaunesniojo. Ir vieno, ir kito Šerlokas Holmsas man labai patinka. Lietuviškasis Tadas Blinda yra Vytautas Tomkus. Arba Vytautas Tomkus yra Tadas Blinda. Kita informacija galvoje kol kas netelpa. Netgi tada, kai šalia sėdi dieviškai gražus jaunasis plėšikas iš būsimos juostos. O gal ir Mantas Jankavičius, kuriam patikėta kurti pagrindinį vaidmenį naujajame filme „Tadas Blinda. Pradžia“, taps legenda?

Anais laikais apie viename Žemaitijos turguje negyvai užmuštą svieto lygintoją Tadą Blindą žinojo tik Raseinių, Šiaulių ir Tauragės apylinkių gyventojai. Kai kurie netgi savo akimis buvo matę miškuose karaliaujantį plėšiką Blindą iš Luokės parapijos. Kai 1907–aisiais Gabrielius Landsbergis–Žemkalnis popieriuje išklojo rašytojos Lazdynų Pelėdos surinktus žmonių pasakojimus, Tadas Blinda tapo mėgstamu herojumi. Pasakojama, tėvai vakarais savo vaikams netgi pasakas apie jį sekė.

O paskui atėjo televizijos laikas. Ir tikrosios Tado Blindos šlovės dienos. Pagal Rimanto Šavelio scenarijų režisierius Balys Bratkauskas 1973 metais sukūrė televizijos filmą. Tadas Blinda įgavo tikrovišką pavidalą. Kresnas, ūsuotas, žirgą pasibalnojęs, drąsus ir narsus, paprastus žmones užtariantis, humoro jausmo nestokojantis – toks buvo Vytauto Tomkaus herojus.

2004-aisiais Tadas Blinda uždainavo Andriaus Mamontovo balsu. Miuziklas buvo parodytas tik vieną kartą.

 Praėjusią savaitę Švenčionių rajone, Pabradės pelkėse, pradėta nauja senos istorijos ekranizacija. Kitais metais kino ekranus turėtų pasiekti istorinis nuotykių filmas „Tadas Blinda. Pradžia“, kuriame Žemaitijos ponų siaubą įkūnys populiarus dainininkas, juodaplaukis gražuolis holivudine šypsena Mantas Jankavičius.

„Tik jau ne tokie buvo lietuviai kaimiečiai!“ – ėmė šaukti skeptikai, manantys, jog Mantui nė už ką nepavyks pelnyti bent dalelės aktoriaus Vytauto Tomkaus šlovės.

Gražuoliai netampa legendomis – Mantui ant pečių užgriuvusi nepasitikėjimo našta nėra iš lengvųjų. Juo labiau kad jis – tik dainininkas, ne aktorius.

Mantas – banditų vadas

„Nežinau, ar šią naktį užmigsiu, – šypteli dainininkas Mantas Jankavičius (30), akies krašteliu stebėdamas didžiuliame ekrane bėgiojančius futbolininkus. Ne dėl futbolo jis nemiegos. Ketvirtą ryto tekančią saulę dainininkas pasitiks filmavimo aikštelėje. Ir ten bus nebe dainininkas, o svieto lygintojas Tadas Blinda.

Jei klausi manęs, ar myliu Lietuvą, ar man patinka čia gyventi, atsakau, kad taip. Tik aš ne iš tų, kurie rengiasi tautiniais drabužiais ir eina kariauti už savo šalį.

Mantai, tai kas gi tas Tadas Blinda?

Paprastas kaimietis. Visą gyvenimą lenkęs nugaras ponams, jis netyčia įsipainiojo į audringų įvykių sūkurį. Tadas turi svarią nuomonę ir autoritetą, užtat tampa gaujos vadu, mėginančiu įteisinti lygiavą. Nemanau, kad tikrovėje jis buvo geras žmogus. Plėšikų vadas, ir tiek!

Betgi jei vaidini, turi tikėti savo herojumi...

Kol nepradėjome, man sunku įsivaizduoti, kaip viskas vyks. Nesu baigęs aktorystės mokslų, tačiau filmo režisierius Donatas Ulvydas ir prodiuseriai sako, kad jiems reikia natūralaus žmogaus, nesuvaidinto personažo. Man nereikės vaidinti, man reikės du mėnesius būti banditų vadu.

Kurį visi nuolat lygins su aktoriumi Vytautu Tomkumi, jaunystėje įkūnijusiu Tadą Blindą?..

Bet aš – ne Tomkus. Mudu net nebuvome susitikę. Kai man pasiūlė vaidmenį naujajame filme „Tadas Blinda. Pradžia“, paklausiau prodiuserių: „Ar jūs žinote, ką darote? Tai –slidu, pavojinga. Tadas Blinda – legenda.“ Juostos kūrėjai nuramino: „Nereikia lyginti! Tai bus visai kitas filmas.“ Suprantu, žmonės nemėgsta, kai kiti lenda į jų daržą, atsiliepimų bus visokių. Nors... Aš juk nepykstu, kai aktoriai dainuoja (šypsosi). Palaukim filmo ir pažiūrėsim.

Manai, įmanoma, kad šiais laikais atsirastų panašus į Tadą Blindą?

Sunkiai! Visi šių dienų lyderiai, kurie mėgina elgtis kitaip ar draskytis, atsimuša į sieną. Dūžta galvos, o gyvenimas eina, kaip ėjęs.

Ar esi patriotas?

Jei klausi manęs, ar myliu Lietuvą, ar man patinka čia gyventi, atsakau, kad taip. Tik aš ne iš tų, kurie rengiasi tautiniais drabužiais ir eina kariauti už savo šalį.

Net jei labai labai reikėtų?

Esu visiškai nekonfliktiškas. Stengiuosi gyventi savo gyvenimą, nesipainioju po kojomis kitiems, su niekuo nekonkuruoju, nesipykstu, nesmerkiu – žudikas tai būtų ar pedofilas. Sąmoningai nežiūriu televizoriaus, kad neapsikraučiau nereikalingomis emocijomis.

Tavo sūnus žaidžia su ginklais?

Ginklų jam neperku. Ir per anksti dar. Nors jei žaisdamas taikosi į žmogų, paaiškinu, kad šaudoma tik į taikinius. Ir nesakau jam, kad medžiotojai yra geri žmonės. Aišku, vyrų genuose užkoduotas noras tapti lyderiais – stipriais, galingais, netgi kartais agresyviais, kai reikia apginti savo šeimą.

Anų laikų Tadas Blinda mojavo ir dalgiu, ir pistoletu. Teks ir tau?

Pusę metų mokiausi, ruošiausi filmavimui.

Atrodai pasikeitęs. Užsiauginai plaukus, o ir kūnas toks – sustiprėjęs...

Pradėjau vaikščioti į sporto salę. Niekuomet to nebuvau daręs! Esu iš tų, kurie futbolą geriau žiūrės per televizorių, nei prakaituos aikštėje. Džiaugiuosi, kad mane privertė susiimti. Ir mitybos įpročius pakeičiau, kiaulienos nebevalgau, netgi traškučius su alumi per futbolo čempionatą padėjau į šalį. Liko tik cigarečių atsisakyti.

O kaip bus su meilėmis? Jau įspėjai žmoną Ievą, kad teks bučiuotis su svetimomis?

Juk tai – tik darbas.

Kalbi kaip tikras aktorius...

Bet aš juk ir koncertuose moterims rodau daugiau dėmesio nei paprastai gyvenime. Man patinka scenoje būti kitokiam!

Išduok paslaptį, ar Tadas Blinda filme uždainuos?

Nemanau. Nebent atsirastų filmo daina. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius