Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moksleivių sveikatos patikrinimas: medikai jau ruošiasi darbymečiui

Iki rugsėjo – naujų mokslo metų pradžios – liko vos kelios savaitės. Todėl pats laikas pasirūpinti vaiko sveikatos pažymėjimu, kuris ugdymo įstaigos sveikatos specialistui turi būti pateikti iki rugsėjo 15 dienos. Tiesa, gydytojai metais iš metų įvardija nesikeičiančią tendenciją – šią pareigą daugelis linkę atidėlioti kone paskutinei minutei.
Kasmetinio profilaktinio sveikatos patikrinimo metu, kitaip nei kreipusis dėl konkrečios sveikatos problemos, atliekama visapusė vaiko apžiūra, daromi visi svarbiausi tyrimai.
Kasmetinio profilaktinio sveikatos patikrinimo metu, kitaip nei kreipusis dėl konkrečios sveikatos problemos, atliekama visapusė vaiko apžiūra, daromi visi svarbiausi tyrimai. / istockphoto.com nuotr.

Kaip „15min“ teigė Sveikatos apsaugos ministerijos Asmens sveikatos departamento Šeimos sveikatos skyriaus vyriausioji specialistė Valerija Milda Tabarienė, naujovių vykdant mokinių profilaktinį sveikatos patikrinimą šiemet nėra, pažymos forma ir jos pridavimo terminai išliko tie patys, vaikus iki 16 metų pas medikus turi palydėti tėvai. Tačiau, anot V.M.Tabarienės, nors tėvai jau keletą metų žino šią tvarką, vasaros pabaigoje ir rugsėjo pradžioje prie kabinetų dažnai nusidriekia eilės.

Jei vaikas sveikas, sveikatos patikrinimas praeina be didesnių kliūčių, bet jei turima nusiskundimų, vaikas serga lėtinėmis ligomis arba po vasaros atostogų išryškėja kokios nors sveikatos problemos, tuomet patikrinimas gali užtrukti. „Tokiais atvejais šeimos gydytojui reikia specialisto išvados, todėl kartais pažymai gauti prireikia savaitės–kitos“, – įspėjo V.M.Tabarienė.
SAM atstovė priminė, kad laimi tie tėvai, kurie sveikatos pažymėjimu pasirūpina vos prasidėjus kalendoriniams metams, mat jis galioja visus metus. Tačiau Karoliniškių šeimos klinikoje dirbanti gydytoja Oksana Šilkina teigė, kad tėvų, kurie pažymėjimu pasirūpintų metų pradžioje, yra vienetai. „Dauguma tėvų šiuo klausimu susirūpina tik po rugsėjo pirmosios“, – teigė ji.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Pasak gydytojos O.Šilkinos, pastebima tendencija, kad kuo vaikas didesnis, tuo prastesnis darosi jo regėjimas, blogėja laikysena.
Pasak gydytojos O.Šilkinos, pastebima tendencija, kad kuo vaikas didesnis, tuo prastesnis darosi jo regėjimas, blogėja laikysena.

Proga išaiškinti lėtines ligas

Anot O.Šilkinos, profilaktinis vaikų sveikatos patikrinimas yra svarbus, nes jo metu išaiškinama dauguma lėtinių ligų, tokių kaip bronchinė astma, cukraligė, mažakraujystė, nutukimas arba atvirkščiai – per mažas svoris, širdies ydos ir pan. „Paprastai į gydytoją kreipiamasi tada, kai yra konkrečių nusiskundimų. Tuomet gydytojas ir apžiūri tik dėl tos problemos, dėl kurios vaikas atėjo, o profilaktinio sveikatos patikrinimo metu apžiūra yra visapusiška, padaromi visi reikiami tyrimai – kraujo, šlapimo, kardiograma ir kiti. Atliekant tai metai iš metų lengviau pastebimas ir polinkis į kitas ligas“, – sveikatos patikrinimo svarbą pagrindė O.Šilkina.

Tačiau gydytoja neslėpė, kad kartais sveikatos pažymėjimo išrašymas yra tarsi formalumas. „Dauguma vaikų ateina sveiki, patys tėvai papildomų tyrimų prašo labai retai, tuomet pažymos užpildymas tampa labiau formalumu“, – sakė gydytoja.

„15min“ kalbinta tris dukras auginanti Goda Vaitkevičienė teigė, kad sveikatos pažymėjime esančių sveikatos patikrinimo kriterijų užtenka ir papildomų tyrimų ji neprašanti. „Mano vaikai nusiskundimų dėl sveikatos neturi, todėl pažymoje pateiktų kriterijų pakanka. Be to, šeimos gydytojas ar pediatras jau gali tikrinti regėjimą ir tai yra didžiulis palengvinimas, nes nereikia lakstyti pas specialistus, laukti ilgose eilėse. Žinoma, tiems, kas nusiskundimų turi, yra kitaip“, – pridūrė pašnekovė. Paklausta, kada pati susirūpina vaiko sveikatos pažymėjimu, G.Vaitkevičienė prisipažino, kad kaip ir dauguma tėvų šį klausimą sprendžia paskutinėmis dienomis, nors sutinka, kad tai padaryti reikėtų anksčiau.

Galima tikrintis ir privačiai

Vaiko sveikatos patikrinimą galima atlikti ir privačiose gydymo įstaigose. Pavyzdžiui, pasak UAB Baltijos ir Amerikos terapijos ir chirurgijos klinikos atstovės šeimos gydytojos Indrės Dirsaitės–Kukarėnienės, čia profilaktinis vaiko sveikatos patikrinimas kainuoja apie 350 litų, jį sudaro pediatro arba šeimos gydytojo bei okulisto konsultacijos ir pažymėjimui reikalingi tyrimai.

Profilaktinis vaikų sveikatos patikrinimas svarbus, nes jo metu išaiškinama dauguma lėtinių ligų.

Gydytoja teigė, kad pirmosiomis rugsėjo dienomis pastebimas besikreipiančių tėvų su vaikais pagausėjimas, tačiau eilės čia nesusidaro. „Kiekvienas pacientas registruojasi iš anksto ir žino tikslų savo konsultacijos laiką, todėl eilių nėra. Konsultacijai skiriama apie 30 min., o jei reikia ir daugiau,“ – sakė I.Dirsaitė–Kukarėnienė.

Blogėja rega ir laikysena

Pasak gydytojos O.Šilkinos, dažniausiai pasitaikantys vaikų negalavimai yra regos sutrikimai (trumparegystė, toliaregystė), ydinga laikysena ir kreivas stuburas, ortopedinės problemos. „Pastebima tendencija, kad vis blogėja vaikų regėjimas ir laikysena. Jei prieš pirmą klasę vaiko stuburas dar normalus, po metų kitų jau pastebimas stuburo iškrypimas, o iki 12 klasės jau apie 50 proc. moksleivių ateina su šia problema“, – teigė medikė.

Gydytojai tokiems vaikams rekomenduoja specialias mankštas, masažus, pataria lankyti baseiną, rečiau sėdėti prie kompiuterio ir televizoriaus. Tokios išvados bei rekomendacijos dėl fizinio krūvio įrašomos ir medicininėje pažymoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius