Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Medikai primena apie folio rūgšties naudą

Moteris
Photos.com nuotr. / Moteris
Šaltinis: 15min
0
Skaitysiu vėliau
A A

Sausio 4–10 dienomis amerikiečiams pažymint supratimo apie folio rūgštį savaitę, Vyriausybinė sveikatos priežiūros agentūra primena, kad pastoti galinčios moterys kasdien turi suvartoti reikiamą šios maistingosios medžiagos kiekį.

JAV ligų kontrolės ir prevencijos agentūra primena mokslininkų duomenis, kad kasdien 400 mikrogramų folio rūgšties suvartojančioms nėščiosioms net iki 70 procentų sumažėja rizika pagimdyti kūdikį su įgimtu defektu – neužsivėrusiu stuburkauliu, vadinamuoju spina bifida.

Mokslininkai savo ruožtu pabrėžia, kad pakankamai folio rūgšties reikia vartoti bent tris mėnesius iki pastojant, nes vaisiaus stuburas susidaro per pirmąsias keturias nėštumo savaites, tad pradėti vartoti folio rūgštį tik pastojus yra per vėlu.

Vaikai su spina bifida dažnai yra nuo pusės paralyžiuoti ir gali visą gyvenimą kentėti dėl stuburo, žarnų ir pūslės problemų. Kai kuriems vaikams būna pažeistos ir smegenys.

JAV rekomenduojama folio rūgšties paros norma yra 400 mikrogramų, o Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, – 200 mikrogramų.

Folio rūgštis yra B grupės vitaminas, žinomas kaip B9 (arba vitaminas M). Folio rūgšties daugiausia yra visose žalialapėse daržovėse (petražolės, špinatai, salotų lapai ir kt.). Taip pat jos yra gyvulių kepenyse, inkstuose, kiaušiniuose, motinos ir karvių piene, alaus mielėse.

Be multivitaminų arba specialių folio rūgšties papildų, amerikiečiams siūloma valgyti daug folio rūgšties turinčių maisto produktų, ypač pusryčių dribsnių.

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
Parašykite atsiliepimą apie VARDAI rubriką