-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Migrena – jaunų žmonių liga

Migrenos kamuojamiems žmonėms dažniausiai būdingas ypatingas charakteris. Jie aktyvūs, ambicingi, sąžiningi, stengiasi realizuoti visus savo sugebėjimus.
Moteris
Moteris / Photos.com nuotr.

Migrenos priepuoliai pasireiškia tarsi atpildas už poreikį nuolat tobulėti.

Ligos priežastys

Migrena vadinamas priepuolinio pobūdžio, dažniausiai vieną galvos pusę apimantis, pulsuojantis skausmas. Šį skausmą lydi šviesos baimė, mirgėjimas akyse, regėjimo sutrikimai ir pykinimas. Migrenos priepuolis gali trukti kelias valandas arba paras.

Palankias sąlygas migrenos priepuoliui sudaro persitempimas arba stiprūs dirgikliai, kaip labai ryški šviesa, stiprus ir netikėtas triukšmas, piktnaudžiavimas alkoholiu ir nikotinu, infekcinės ligos, nemalonūs kvapai, alergija įvairioms maisto medžiagoms ir vaistams, magnio trūkumas organizme, emocinė įtampa.

Moterys migrena dažnai serga menstruacijų metu. Kartais į migreną panašius simptomus gali sukelti kaklinės stuburo dalies pokyčiai, dėl kurių pažeidžiami tarpslanksteliniai diskai, o nervinės šaknelės nustumiamos arba patempiamos. Šiais atvejais migrenos priepuolį gali sukelti jau vien tik neatsargus galvos kryptelėjimas į šoną.

Migrenos priepuolių galima išvengti

Artėjant priepuoliui, keletą naktų blogiau miegama, pablogėja nuotaika, sumažėja darbingumas, atsiranda abejingumas, žmogus pablykšta, kamuoja šleikštulys ir žiovulys, gali akyse rodytis „muselės“.

Artėjant migrenos priepuoliui rekomenduojama pakeisti mitybą ir gyvenseną. Patariama pakankamai išsimiegoti, daugiau judėti, vengti stresinių situacijų, negerti alkoholio, nerūkyti. Viskas turi vykti laiku: darbas, poilsis, valgis ir miegas. Darbai, nors ir neatidėliotini, gali palaukti, nes migrenos priepuolis tikrai nepalauks. Nesistenkite įtikti visiems, neslėpkite savo jausmų ir emocijų, o išsakykite tai, ką iš tikrųjų galvojate. Nekaupkite savyje neigiamų emocijų. Niekada neužgniaužkite verksmo – tai geras iškrovos būdas. Stenkitės visur matyti gerąją pusę, dažniau šypsokitės ir juokitės.

Jei pajutote artėjantį migrenos priepuolį, pritemdykite kambaryje šviesą, atsigulkite ir užsimerkite. Ant akių užsidėkite drungname vandenyje sumirkytą lininį rankšluostį ir taip pagulėkite. Įtrinkite kaktą ir smilkinius melisos tinktūra arba amoniaku. Išgerkite stiklinę mairūno arba pankolio arbatos su dviem šaukšteliais medaus. Gerkite pamažu, mažais gurkšneliais. Vėliau atsistokite po dušu ir paleiskite ant sprando karštą vandenį. Išgerkite dvi magnio tabletes.

Vaistai iš jūsų virtuvės

Gydymas obuolių actu: į stiklinę virinto vandens įpilkite 2 šaukštelius medaus ir 2 arbatinius šaukštelius obuolių acto, gerai išmaišykite, kol medus ištirps. Gerkite 5-8 savaites po 1 stiklinę 3 kartus per dieną.

Kava su citrina yra gana patikimas naminis vaistas ištikus migrenos priepuoliui. Į puodelį juodos pupelių kavos išspauskite citrinos sultis.

Labai veiksminga priemonė yra citrinų griežinėliai. Išgrandykite vidinę baltą citrinos žievę ir prilipinkite ją prie smilkinių.

Kaktą, sprandą ir smilkinius įtrinkite pipirmėtės, persikų, mėtų arba rozmarino aliejumi.

Kriaušės su medumi: 5 dideles kriaušes supjaustykite į keturias dalis, išimkite sėklalizdžius, minkštai išvirkite ir sutrinkite. Šilto vandens vonelėje (35 laipsnių) pašildykite 250 g medaus ir sudėkite dar karštą kriaušių tyrę, išmaišykite. Kriaušių medų sudėkite į užsukamus stiklainius ir laikykite šaldytuve. Vartokite kasdien 3 kartus: rytais po šaukštelį prieš pusryčius, popiet – po 2 šaukštus ir vakare prieš miegą — po 3 šaukštus.

Nuo migrenos padeda kukurūzų aliejus ir alaus mielės. Vartojama po šaukštą valgant arba po valgio.

Kopūstai malšina galvos skausmus, todėl sergant migrena patariama gerti kopūstų lapų sulčių arba kramtyti šviežių kopūstų lapų. Galvos skausmai nurims, jei suvalgysite raugintų arba šviežių kopūstų sriubos.

Migrenos skausmus malšina kaktos ir sprando kompresai su svogūnais, krienais, ledinio vandens kompresai, šalti varškės kompresai.

Gydymas vaistažolėmis

Kadugių antpilas: sutraiškykite 3-4 kadagių uogas ir užpilkite 1 stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite 5 minutes prisitraukti. Gerkite mažais gurkšneliais po stiklinę 3-4 stiklines per dieną.

Mėtų antpilas: trečdalį šaukšto susmulkintų mėtų lapų užpilkite 1 stikline verdančio vandens, pakaitinkite 15 minučių verdančio vandens vonelėje, po to nukoškite. Gerkite šilto antpilo po trečdalį stiklinės 3 kartus per dieną 15 minučių prieš valgį.

Debesylų antpilas: 50 g susmulkintų debesylų šaknų arba 30 g debesylų lapų užpilkite 1 litru raudonojo arba baltojo vyno ir palikite 1 dieną prisitraukti. Antpilo nenukoškite. Gerkite po 1-2 šaukštus 3 kartus per dieną po valgio.

Ant skaudamų galvos vietų uždėkite geltonųjų lelijų lapų ir apriškite. Skausmas nurims lapams išdžiūvus.

Vaistažolių mišinys: susmulkinkite ir sumaišykite lygiomis dalimis pavasarinės raktažolės šaknų, levandos žiedų, pipirmėtės lapų, rozmarino lapų, valerijono šaknų. Šaukštą vaistažolių mišinio užpilkite 250 ml verdančio vandens, uždenkite ir palikite nusistovėti, po to nukoškite. Gerkite po 1 stiklinę ryte ir vakare.

Senuosiuose liaudies medicinos žinynuose aprašytas paprastas ir originalus migrenos gydymo būdas raugintais kopūstais: raugintų kopūstų uždėkite ant medžiagos skiautės, šį kompresą uždėkite ant smilkinių, pradedant nuo ausų ir apriškite. Kompresą palaikykite, kol skausmas nurims.

Gydomosios procedūros

Šaltis mažina skausmą. Suvilgykite 2 lininius arba medvilninius rankšluosčius šaltu vandeniu, vieną dėkite ant kaktos, kitą — ant sprando, palaikykite 10-15 minučių. Kartokite, kol savijauta pagerės. Gali padėti ir karštame vandenyje suvilgytų rankšluosčių kompresai.

Vanduo su actu: jei migrenos priepuolis nėra labai stiprus, padės pilvo apačios trynimas vandeniu su actu — 1 litrui vandens 1 stiklinė acto.

Nuo migreninio galvos skausmo padeda kojų apipylimas vandens čiurkšle: įlipę į vonią dušo žarnelę iš pradžių laikykite prie dešinio kulno, lėtai per blauzdą ir pakinklį kelkite ją į viršų iki klubų.

Per šlaunis, kelius ir blauzdikaulį vėl leiskite vandens čiurkšlę žemyn iki kojų pirštų ir pado. Tą patį darykite kitai kojai. Apipylimo trukmė 30-60 sekundžių. Po procedūros nubraukite vandenį nuo odos, apsimaukite šiltas vilnones puskojines ir pusę valandos pagulėkite lovoje. Jei kamuoja šlapimo pūslės ir kiti uždegiminiai negalavimai, kojų apipylinėti šalto vandens srove negalima.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius