Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Monikos Šedžiuvienės suknelės intriga: Kauno dizainerė neigia pavogusi Viktorijos Jakučinskaitės modelio idėją

Visi dviračiai jau išrasti, o idėjos įgyvendintos. Žinoma, visada būna pirmas sugalvojęs idėją, o vėliau kas tik netingi ją klonuoja, klonuoja ir klonuoja... Tačiau dizainerės Viktorijos Jakučinskaitės nė kiek nežavi mintis, kad kažkas lengva ranka „nukosėja“ jos idėjas. Mados namai „Tiulio fėja“ sukritikavo Kaune kuriančią dizainerę Ingridą Žitkuvienę antrąsyk pasisavinus jos idėjas. Mados namų „InŽi“ dizainerė atsilygino tuo pačiu.
Monika Šedžiuvienė su vyru Andriumi ir Skaiva Jasevičiūtė su Saugirdu Vaitulioniu
Monika Šedžiuvienė su vyru Andriumi ir Skaiva Jasevičiūtė su Saugirdu Vaitulioniu / Žmonės.lt nuotr.

Pavarčiusi Oksanos Pikul ir Simo Jasaičio vestuvių galeriją ir apžiūrėjusi svečių nuotraukas, dizainerė neteko žado. Mat ceremonijoje pasirodžiusi Monika Šedžiuvienė vilkėjo labai panašia suknele, kokią dizainerė buvo pasiūdinusi Skaivai Jasevičiūtei TV3 20-mečio šventei.

Dariaus Gražio nuotr./Viktorija Jakučinskaitė
Dariaus Gražio nuotr./Viktorija Jakučinskaitė

„Visi, net mano klientės, galvojo, kad čia mano kurta suknelė. O keisčiausia, kad pati Monika lankėsi pas mane salone, matavosi mano drabužius... Tad kam tada eiti į kitą galeriją, kažkur Kaune ir rinktis tą patį modelį“, – retoriškai klausė dizainerė.

Monikos ir Skaivos suknelių panašumą pastebėjo ir „InŽi“ kūrybos gerbėjai. Savo nuomonę jie išsakė oficialioje mados namų Facebook.com paskyroje, po įkelta M.Šedžiuvienės nuotrauka.

„Kai Viktorija pradėjo kurti, jai niekas negalėjo „prikabinti“ plagijavimo. Jos savitumas reiškėsi ir skleidėsi nuo pirmų žingsnių... Čia akivaizdus savito stiliaus nebuvimas, o tik „nevilties atodūsiai“, tai kas jau kitų sukurta. Tiesa, nesu jokia draugė su „Tiulio fėja“, kad kaip višta laikyčiausi vištidės solidarumo. Tai mano asmeninis pastebėjimas. Kaip, beje, pripažįstu, kad ir plagiatas – labai vykęs, o tai reiškia, kad mergina puiki siuvėja, bet ne kūrėja ir ne dizainerė. Kol kas“, – rašė viena iš „InŽi“ mados namų gerbėjų.

Portalui Žmonės.lt Viktorija Jakučinskaitė pasakojo, kad tai ne pirmas kartas, kuomet mados namai „InŽi“ kopijuoja jos kurtus modelius. Anot Viktorijos, kol mados namų šeimininkė I.Žitkuvienė dar nebuvo dizainerė, „InŽi“ kaunietėms siūlė V.Jakučinskaitės sukneles.

„Mes kadaise jau buvom susikirtę. Tuomet „InŽi“ kopijavo tik vaikiškas sukneles, o dabar jau ir moteriškas... Žinoma, suknelės vizualiai šiek tiek skiriasi, bet principas tas pats – juodas gipiūras viršuje ir baltas ilgas sijonas. Aš pavargau su jais kovoti. Nejau man ir vėl reiks fotografuoti savo modelius ir įrodinėti, kad tai – pavogta idėja. Toks įspūdis, kad viską kartoja. Matot, „InŽi“ kadaise prekiavo mano drabužiais. Iš pradžių, jie kartojo tuos mano modelius, kuriuos anksčiau pardavinėjo“, – tikino Viktorija.

Juk juokinga, kai Lietuvoje vieni dizaineriai kopijuoja kitus. Ne tik neprofesionalu, bet ir rinka tam yra per maža

Anot drabužių kūrėjos, suknelės idėjos juk neužpatentuosi, o teisybės ieškoti teisme – neturinti nei noro, nei jėgų. „Pati niekur nesikreipsiu, nes praėjusį kartą, kuomet mes paskelbėme, kad ji plagijuoja mano vaikiškų suknelių idėjas, patys sulaukėme grasinimų teismu, neva mūsų žodžiai – šmeižtas. Nors mes specialiai palyginimui fotografavome ir pateikėme kaip įrodymą mano kurtas sukneles ir Ingridos Žitkuvienės modelius“, – pasakojo dizainerė.

Viktorija tikino, kad ji džiaugiasi, jog I.Žitkuvienė savyje atrado dizainerės gyslelę, tačiau niekaip nesupranta, kodėl ji kopijuoja jos modelius, o ne, pavyzdžiui, „Dolce&Gabbana“.

„Na, jei ji pati nori būti dizainere, tegul būna. Bet juokinga, kai Lietuvoje vieni dizaineriai kopijuoja kitus. Ne tik neprofesionalu, bet ir rinka tam yra per maža“, – portalui Žmonės.lt kalbėjo V.Jakučinskaitė.

I.Žitkuvienė: „Suknelės modelį Monika nusižiūrėjo internete“

Ingrida Žitkuvienė
Ingrida Žitkuvienė

Portalui Žmonės.lt susisiekus su mados namų „InŽi“ dizainere Ingridą Žitkuviene, ji tikino suknelės tikrai nekopijavusi. Maža to, tokią suknelės idėją pasiūlė pati M.Šedžiuvienė.

„Dar prieš vestuves pas mane atėjo Natalija Bunkė, Liepa Mondeikaitė ir Monika Šedžiuvienė. Mes visos pasitarėme: jos pasakė ko nori, o aš tiesiog pridėjau detalių“, – pasakojo dizainerė I.Žitkuvienė.

Anot Kaune savo mados namus turinčios moters, M.Šedžiuvienė suknelei turėjo gana konkrečius reikalavimus. „Monika man iš karto pasakė, kad nori juodo gipiūro viršutinės dalies ir ilgo šviesaus šilkinio sijono. Taip ir pasiuvau. Tiesa, Moniką suknelės modelį rado viename iš užsienio mados žurnalų“, – portalui Žmonės.lt pasakojo Ingrida.

I.Žitkuvienė svarstė, kad nors V.Jakučinskaitė kaltina mados namus „InŽi“ plagijavimu, ji pati gal nuplagijavo užsienio dizainerio suknelę. Suknelės nuotrauką galite pasižiūrėti paspaudę čia. Būtent pagal šį modelį, o ne V.Jakučinskaitės kurtą, Ingrida esą ir siuvo Monikai suknelę.

„Taip išeina, jei Viktorija kaltina mane kopijuojant jos darbus, tai ji pati kopijuoja užsienio dizainerius. Nenoriu taip galvoti, bet peršasi tokia išvada. „Inži“ nuolatos daro renginius, fotosesijas, po kurių sulaukiame kritikos ar neigiamų komentarų iš šios dizainerės“, – sakė I.Žitkuvienė.

Dizainerė pridūrė, kad tikrai neketino nieko plagijuoti, o ir priekaištai, kad ji tai daranti tyčia – skaudina. „Man tikrai nemalonu, kuomet sako, jog aš kopijuoju kažkieno kito idėjas. Su Viktorija dirbome daugiau nei prieš trejus metus ir jos modelių tikrai niekada nekopijavau“, – pabrėžė pašnekovė.

Užsienio dizainerio nekopijavusi tikino ir V.Jakučinskaitė. Dizainerė portalui Žmonės.lt sakė, kad ji minėtos suknelės, pagal kurią buvo pasiūtas M.Šedžiuvienės apdaras, akyse nebuvo regėjusi.

O skaitytojams komentaruose siūlome patiems įvertinti, kuri dizainerė ir ką plagijavo.

Ingrida Žitkuvienė
Ingrida Žitkuvienė

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius