-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Natūralūs aliejai iš svečių šalių – grožio ir geros nuotaikos lauktuvės sau

Į besibaigiančių atostogų lagaminą glėbiais krauname lauktuves iš svečių šalių: raitytus suvenyrus, švelnius šalius iš kašmyro ir netgi kvepiančius meilės laiškus nuo naujųjų gerbėjų.
Vilma Žmakova
Vilma Žmakova / Asmeninio archyvo nuotr.

„Įmeskite ir šį bei tą savo odai ir sielai palepinti, – pataria sveikos „Marmozel“ kosmetikos kūrėja Vilma Žmakova. – Grįžę namo galėsite bet kada atostogas pratęsti.“

Iš Egipto ir kitų Afrikos žemių

Kokospalmių Afrikoje netrūksta ir labai tikėtina, kad rasite tikrą kokosų aliejų: nerafinuotą, nedezodoruotą ir be konservantų. Tepkite juo drėgną odą prieš, per ir po saulės vonių. Kokosų aliejus ne tik maitina, bet ir saugo odą nuo drėgmės išgarinimo.

Šį aliejų labai mėgsta ir plaukai. Išsausėję, išdegę saulėje ar nuo dažų, jie pasigardžiuodami siurbia kokosų aliejų, ima žvilgėti. Ištepkite plaukus, galvos odą ir pabūkite bent vieną valandą. Dar geriau per naktį. Nebijokite, aliejų lengvai išplausite per 2 kartus, o plaukai bus dėkingi ilgai.

Taip pat Afrikoje gausu sviestmedžių aliejaus, saugančio ir nuo karščio (UV spindulių), ir nuo šalčio – jis tikrai ras savo vietą kelionkrepšyje po pusmečio susiruošus slidinėti. Be to, šis aliejus ramina uždegimus, puikiai minkština ir suaugusiųjų, ir vaikų odą. Kokosų ir sviestmedžių aliejai nebrangūs, todėl jei bagažo svoris leidžia, galite vežtis litrais.

Iš Bulgarijos

Bulgarijoje istoriškai susipynę Rytų ir Vakarų kultūros, todėl persiškų rožių laukai dera su Viduržemio regiono levandų mėlynėmis. Aukštai kalnuose, kur tyras oras, švarus vanduo, dosniai žydi Damaskinių ir Alba rožių krūmai, linguoja levandų stiebeliai. 

Rožių žiedlapių rinkimas prasideda gegužės birželio mėnesiais, o pirmąjį birželio sekmadienį Bulgarijoje vyksta Kazanleko festivalis. Jis skirtas rožių grožio ir aromato atvykusiems turistams. Vien pasivaikščiojus po rožėmis kvepiančius laukus jūsų mintis užlies ramybė ir aiškumas, šventėje galėsite pasigrožėti išrinkta Rožių karaliene, o iš vietos gamintojų nusipirkti rožių aliejaus ir rožių hidroliato.

Kokia bebūtų veido oda (normali, sausėjanti, brandi ar net išberta), rožių vandens ir (ar) aliejaus veikliosios medžiagos ją drėkina, skaistina, ramina, netgi gydo, taip pat mažina raukšleles, tonizuoja.

Iš Graikijos, Ispanijos ar Italijos

Nors šių šalių alyvuogių aliejaus gamintojai pešasi tarpusavyje nepavargdami, itin tyras alyvuogių aliejus dėl to, laimei, neprastėja. Jis puikiai tiks ir į salotas, ir veido ar kūno masažui. Pasak Vilmos Žmakovos, alyvuogių aliejų galima naudoti ir kaip odos valymo priemonę, sumaišius su kuriuo nors iš šių aliejų: ricinų, saulėgrąžų, simondsijų ar kokosų. Išsitepkite veido ar kūno odą tokiu mišiniu, pabūkite kelias minutes, tuomet užsidėkite šiltą, drėgną rankšluostį. Rankšluosčiui atvėsus, nusivalykite aliejaus perteklių. Po tokios procedūros išsivalo poros, suminkštėja oda.

Viduržemio jūros pakrantėse šalia alyvmedžių veša ir apelsinmedžiai, citrinmedžiai, mandarinų medžiai. Iš jų žiedų ar vaisių išgaunami eteriniai aliejai įtinka ir jauniems, ir seniems, ir mažiems, ir jautriems, ir piktiems, ir liūdniems, ir... Citrusinių padermės eteriniai aliejai labai pravers, kai būsite išsiilgę saulės, džiaugsmo, atostogų nuotaikos ir nerūpestingo gulėjimo jūros pakrantėje. Šie aliejai netvarūs, greičiau peroksiduojasi, bet dar greičiau sunaudojami namų orui gaivinti, automobilyje, kelionėje pauostymui iš buteliuko. Svarbu žinoti, kad džiugeiviai reaguoja su saule, aromaterapijos terminais yra fototoksiški, todėl netepkite jų grynų ant odos ir juolab prieš einant degintis.

„Kadangi citrusų eteriniai aliejai slepiasi žievelėse, jas galima džiovinti, vėliau naudoti arbatoms, desertams, namų dekorui, o sumaltas – odos šveitikliams, taip pat ir anticeliulitiniams mišiniams gaminti“, – pasakoja „Marmozel“ kūrėja.

Iš Indijos

Nesuskaičiuojama galybė prieskoninių augalų, svaiginamo kvapo gėlių, medžių žiedų, dervų, augalų šaknų – Keralos regionas Indijos pietuose aprūpina visą Indiją, iš jos ir pasaulį prieskoniais, kvapų gurmanus net retais aliejais, indiškais senoviniais kvepalais – atarais. Rytų kvapus vertinantiems patariama ieškoti tokių brangenybių, kaip hinna, čampaka, jazminaičiai, tuberozos, lelijos, lotosai... Jų atarų, pudrų ar hidroliatų.

Apsigauti bijančiam vakariečiui rytuose nėra kada snausti, budrumas turi būti normali būsena. Arba... pasiduokite kvapiam indiškam vėjui ir tiesiog skriekite Keralos laukais, didmiesčių dulkėmis, kalnų viršūnėmis nesiekdami atrasti grynuolių. Anot nemažai keliaujančios V. Žmakovos, Indijoje, kaip ir indiškuose tekstuose – materiali tikrovė persipina su išgalvotais motyvais ir virsta toli nunešančia „čia ir dabar“ iliuzija.

Iš Tailando

Jeigu iki pilnos laimės trūksta saldumo, aistros, Tailande lengvai rasite kvapiųjų kanangų, vadinamojo Ylang Ylang eterinio aliejaus. Lašelis tarp delnų ir perbraukite plaukus, kūną. Užlieja atsipalaidavimo nuotaika, džiaugsmas, net lengva euforija. Visa tai taip dera prie tailandietiškos saulės ir paplūdimių. „Lašelis greta pagalvės – pasinėrimui į saldų miegą arba aistrą. Svarbu saikingai, nes padauginus ylangiško saldumo gali įsiskaudėti galva,“ – gerų atostogų linkėdama šypteli V.Žmakova.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius