-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Naują kolekciją pristatysianti Agnė Kuzmickaitė: „Mano drabužiai skirti išsilavinusiai moteriai“

Liko lygiai 14 dienų, kai mados dizainerė Agnė Kuzmickaitė pristatys savo naujausią kolekciją. Dizainerė Agnė Kuzmickaitė atsako į 14 klausimų.
Agnė Kuzmickaitė ir Smiltė Bagdžiūnė
Agnė Kuzmickaitė ir Smiltė Bagdžiūnė / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

Kaip jums šauna mintis į galvą – mano rūbai atrodys taip ir ne kitaip?

Visuomet stengiuosi, kad kūryba organiškai įsilietų į mano gyvenimą, tad idėjų semiuosi iš savo kasdienybės, mane įkvepia daiktai ir situacijos, su kuriais susiduriu kiekvieną dieną. Įkvėpti gali XVI a. karališka karūna ir istorinio kostiumo detalės, su kuriomis susidūriau kurdama kostiumus teatro pastatymams, ar vaikiška knygelė, kurią varto mano dukra. Kuriant kolekcijas, šie objektai transformuojami ir tampa rūbo dalimi. Pavyzdžiui, 2007 m. kolekcijoje „Shopoholic“ įkvėpimo šaltiniu tapo pirkinių maišelis, šį kartą šalia klienčių taip pamėgto drugelio atsiras ir daug naujų simbolių (tarkim, mano ranka piešti piešiniai, kuriuos naudosiu kaip aplikacijas).

Kuriate drabužį miesto moteriai. Kas ir kokia ji?

Ji išsilavinusi, elegantiška, bet ir šiek tiek princesė. Šiuose trumpuose apibūdinimuose kiekviena iš mūsų gali atrasti save. Eksperimentuoju su realiai egzistuojančiais daiktais, panaudoju juos kaip drabužio detales, integruoju juos į moters kasdienybės gyvenimą, taip sukurdama „Kasdienybės princesės“ stilių. Man patinka, kai akcentuojamas moteriškumas, kuris yra ne primestas ar reikalaujamas, o laisvas, savanoriškas, išreikštas per moters grožį, privalumus, estetiką. Tuo pačiu tai funkcionalu ir pritaikoma dėvėti skubančiai, veikliai miesto moteriai.

Esate Vilniaus Dailės akademijos meno doktorantė. Kaip mada ir mokslas gali būti susiję ir ką tai duoda jums pačiai?

Akademinės studijos suteikia galimybę tobulėti, bendrauti su kolegomis menininkais, mokslininkais ir intelektualais, ko kartais pritrūksta drabužių dizainerio kasdienybėje… Be to, kaip ir kiekvienos studijos, jos mane disciplinuoja.

Jūsų dukrytei Leonardai – dveji su puse. Mažas vaikas namuose padeda kurti, ar vis dėlto tenka išmokti derinti savo ir jo poreikius?

Mano manymu, auginti vaikus – viena iš svarbiausių patirčių moters gyvenime. Augindama dukrą, kartu su ja iš naujo atrandu man jau įprastus, kasdienius dalykus. Šiuo metu Leonarda pradeda mokytis raidžių. Kiekviena raidė – vis kitas paveikslėlis. Šie piešiniai taip pat tapo mano kolekcijos dalimi – aplikacijomis, smagiai papuošusiomis ne vieną rūbą. Vadinasi, mes komanda.

Batai, batai, batai… Kodėl dauguma moterų juos taip dievina ir jūs – ne išimtis?

Kaip ir dauguma Jūsų, aš tikrai labai mėgstu batus, jie mane įkvepia. Aukštakulnių batelių modelius dažnai piešdavau jau vaikystėje. Nupūtusi nuo piešinių dulkes ir transformavusi juos į aplikacijas, visus tuos eskizus pritaikiau naujajai kolekcijai ir sukūriau ne tik drabužių, bet ir avalynės kolekciją – nuo basučių iki ilgaaulių.

Atvykusieji į naujos kolekcijos pristatymą pamatys ne tik suknutes ar glaustinukes (angl. – body). Ką sukūrėte naują ir neregėtą?

Tiesa. Pristatysiu drabužius nuo maudymosi kostiumėlių iki vakarui skirtų suknelių. Žiūrovai pamatys mano kurtas sukneles, kurias transformavau iš visiems įprastų sportinių marškinėlių, šortų ir sportinio tipo rūbų, puoštų aplikacijomis.

Stabtelėkime ties šortais. Kodėl juos taip mėgstate?

Juk jie panašūs į minisijoną, tik daug praktiškesni. Kartu tai labai moteriška ir funkcionalu.

Kolekcijos pabaiga – nuotakos triumfas?

Vakaro pabaigoje, kaip ir įprasta mados pasaulyje, tikrai demonstruosime nuotakos suknelę. Galiu tik užsiminti, kad be nuotakos, kolekcijoje bus ir daug kitų suknelių, kuriomis bus galima pasipuošti ir per išleistuvių vakarą.

Ar jau sugalvojote, kaip pasidabinsite Jūs pati – nes, kaip bežiūrėtume, sutinkame pagal rūbą…

Man patinka menininkų Stanikų požiūris, kad menininkas savo įvaizdžiu turėtų kontrastuoti su tuo, ką pristato publikai, taip atrodydamas, kad nėra vieno plano kūrėjas. Tarkim, jeigu kolekcija labai moderni, tai kūrėjo apranga galėtų būti klasikinė ir atvirkščiai, jei kolekcija klasikinė, tai apranga gali būti ir itin šiuolaikiška. Aš jau žinau, ką dėvėsiu, bet leiskite neatskleisti.

Negali būti interviu su jumis, bet be drugelio. Kaip jis plazdens naujojoje kolekcijoje?

Mano firminiu ženklu tapęs drugelis šioje kolekcijoje transformuosis. Šį kartą jis skrajos siuvinėtas ir margaspalvis, savo raštais primenantis slaviškas skaras.

O apie drugelio simboliką galima kalbėti be galo. Graikai psyche vadina ir drugį, ir sielą, o taip pat kvėpavimą, kas šiais laikais būtų mąstymas. Vikipedija teigia, kad egzistuoja drugelio efektas – tai mažyčiais sparneliais sukuriamos bangos, kurios gali sustabdyti didžiausias vėtras. Gamtininkai žino, kad drugelis – tai visa gyvybės grandinė (vikšras – kokonas – drugelis), o Rumunijoje tikėta, kad drugeliai atsirado iš Marijos ašarų.

Kokios spalvos šiemet buvo jums gražiausios?

Spalvinė kolekcijos gama – nuo baltos, pereinančios į rožinę, žydrą ar kūno spalvos iki karališkų atspalvių, tokių kaip raudono vyno, tamsiai mėlynos ir juodos.

Kokias medžiagas liesti šįkart buvo mieliausia?

Naudojau natūralias medžiagas. Tai organza, aksomas ir šilkinė tafta.

Ir prisilieskime prie paties šou paslapties. Jam skyrėte tiek pat dėmesio, kaip ir turiniui – tai yra, kolekcijai.

Vakaro metu podiumu žingsniuos apie 100 modelių, o vakaro nuotaiką padės kurti ypatinga scenografija, šviesų ir muzikos šou.

Kad ir kiek moteris gautų patarimų, kaip apsirengti, jų visada bus maža. Kokia jūsų pačios garderobo formulė?

Rinkdamasi rūbus sau vadovaujasi principu: mažiau yra daugiau. Mano nuomone, geriau turėti kelis drabužius, siūtus pas dizainerį, nei pilną spintą iš parduotuvės. Esu tikra, kad specialiai sukurti rūbai tarnauja ilgiau ir visuomet išlieka originalūs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius