Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauja studija: energiniai gėrimai kelia didelį pavojų vaikams

Energiniuose gėrimuose esantis kofeino kiekis gali pakenkti dažnai juos vartojantiems vaikams. Be to, visiškai neaišku, kaip energiniai gėrimai reaguoja su kai kuriais vaistais, rodo atlikta studija.
Beveik trečdalis 12-14 metų vaikų reguliariai vartoja energinius gėrimus, kurių sudėtyje yra kofeino.
Beveik trečdalis 12–14 metų vaikų reguliariai vartoja energinius gėrimus, kurių sudėtyje yra kofeino. / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Kai kurios šių gėrimų sudedamosios dalys nėra iki galo ištirtos. Vaikams, sergantiems cukriniu diabetu, turintiems širdies, kepenų, inkstų sutrikimų, nuo energinių gėrimų gali prasidėti traukuliai ar net sustoti širdis, teigiama žurnale „Pediatrics“, kurį cituoja agentūra „Bloomberg“, publikuotoje studijoje.

Jos autorė Judith Schaecher tikina, kad beveik trečdalis 12–14 metų vaikų reguliariai vartoja energinius gėrimus, kurių sudėtyje yra kofeino, cukraus ir kitų priedų. Savo ruožtu studijos bendraautoriai primena, kad 2007 metais JAV kofeino perdozavo 5 tūkst. 448 asmenys. 46 proc. jų buvo jaunesni nei 19-os.

Išgėrus energinio gėrimo sveiko jauno žmogaus kraujo spaudimas padidėja 5–10 punktų, o širdis per minutę plaka 5–7 kartais dažniau nei įprastai.

2008 metais energinių gėrimų buvo parduota už 6,5 mlrd. JAV dolerių, o 2009 metais – už 6,9 mlrd. JAV dolerių. 2010 metų duomenys dar nėra paskelbti, tačiau manoma, kad pardavimas buvo dar didesnis.

„Energinis gėrimas „Red Bull“ parduodamas 160 šalių, nes už visuomenės sveikatą atsakingi pareigūnai nutarė, kad jis saugus vartoti“, – sakė kompanijos atstovė Patrice Radden. Anot jos, praėjusiais metais pasaulyje išgerta 4 mlrd. šio gėrimo skardinių ir buteliukų.

Savo ruožtu studijos autoriai pabrėžia, kad kai kurių energinių gėrimų sudėtyje yra kakavos ir paulinijų. Dėl šių produktų kofeino kiekis energiniuose gėrimuose gali būti netgi didesnis, nei nurodyta ant jų pakuotės. Pavyzdžiui, viename grame paulinijų yra 40–80 miligramų kofeino.

Stiklinėje (250 mililitrų) energinio gėrimo priklausomai nuo rūšies yra 60–150 miligramų kofeino. Tuo tarpu vos mažesniame, maždaug 230 mililitrų talpos, „Starbucks“ kavos puodelyje yra apie 100 miligramų kofeino. Tokiame pat kiekyje gėrimo „Coca-cola“ yra 23 miligramai kofeino.

Kofeinas, kuris padeda susikaupti, taip pat gali padidinti kraujo spaudimą ir sukelti miego sutrikimų. Neaišku, kaip jis ir kitos energinių gėrimų sudedamosios dalys sąveikauja su antidepresantais ir vaistais, kuriuos geria negalintys sukaupti dėmesio, hiperaktyvūs vaikai.

Amerikos širdies asociacija yra nustačiusi, kad išgėrus energinio gėrimo sveiko jauno žmogaus kraujo spaudimas padidėja 5–10 punktų, o širdis per minutę plaka 5–7 kartais dažniau nei įprastai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius