Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas tyrimas: „Seksas ir miestas“ skatina paauglių nėštumą

Nauji tyrimai nustatė, kad paauglės, kurios žiūri daug seksualinio turinio televizijos serialų, dvigubai dažniau pastoja. Paaugliai vaikinai, žiūrintys tokius serialus, kaip „Draugai“ ar „Seksas ir miestas“, taip pat daug dažniau tampa neatsargaus sekso įkaitais – nepilnamečiais tėveliais.
Serialas „Seksas ir miestas“
Serialas „Seksas ir miestas“

Tyrimo autoriai teigia, kad seksualinio turinio televizijos serialų apribojimas gali sumažinti paauglių nėštumų skaičių. Ekspertai skatina tėvus atviriau kalbėti su savo vaikais apie seksą, praneša BBC.

Studijos autorė mokslų daktarė Anita Chandra sakė, kad paaugliai per televiziją gauna didelį kiekį informacijos apie seksą, tačiau televizijos serialuose ir programose nepabrėžiama su seksu susijusi rizika ir būtina atsakomybė.

„Remiantis mūsų tyrimų duomenimis, galima daryti prielaidą, kad televizija vaidina svarbų vaidmenį dėl didelio paauglių nėštumų skaičiaus Amerikoje“, – teigė tyrimo autorė.

Anot jos, tai pirmas tyrimas, nurodantis tokį tiesioginį ryšį.

Tyrėjai tris kartus 2001-2004 metų laikotarpiu apklausė 2 tūkst. paauglių nuo 12 iki 17 metų. Jaunuoliai, kurie žiūrėjo daug seksualinio turinio televizijos laidų ir serialų, buvo du kartus labiau linkę pastoti ar apvaisinti partnerę, nei tie, kurie tokių laidų ir serialų žiūri mažiau.

„Seksualinio turinio programų televizijoje paskutiniais metais padvigubėjo“, – sakė mokslų daktarė A. Chandra.

Amerika nėštumų tarp paauglių skaičiumi pirmauja tarp industrinių valstybių – kiekvienais metais JAV pastoja maždaug milijonas nepilnamečių merginų ir didžioji dalis šių nėštumų būna neplanuoti. Tuo tarpu D. Britanija pagal paauglių nėštumų skaičių pirmauja Europoje.

D.Britanijos Nacionalinio žiniasklaidos ir šeimos instituto prezidentas, psichologas Davidas Walshas teigė, kad daugeliui paauglių televizija veikia kaip sekso ugdytoja ir švietėja.

„Jeigu su vaiku niekas nekalba apie seksą, o jis žiūri situacijų komedijas per televiziją, kur seksas yra pristatomas kaip „tai, ką kieti žmonės daro“, pasekmės yra aiškios“, – sakė psichologas, patardamas tėvams pradėti su vaikais kalbėti apie seksą kur kas anksčiau, nei prasideda paauglystė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius