-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ruošiantis į kelionę verta pasirūpinti vaistinėle

Vasara neapsieina be išvykų į gamtą, pajūrį ar tolimesnių kelionių į svečius kraštus. Pakeitus aplinką, mitybos režimą, aktyviau leidžiant laisvalaikį atsiranda ir daugiau pavojų sveikatai. Kad negalavimai negadintų atostogų nuotaikos, prieš išvykstant būtina pasirūpinti kelionės vaistinėle. Kaip ją suformuoti patarė „Camelia“ vaistinės vedėja Indrė Mikuckienė.
Kad negalavimai negadintų atostogų nuotaikos, prieš išvykstant būtina pasirūpinti kelionės vaistinėle.
Kad negalavimai negadintų atostogų nuotaikos, prieš išvykstant būtina pasirūpinti kelionės vaistinėle. / IStockphoto.com nuotr.

Virškinamojo trakto sutrikimai. Kelionių metu užkandžiaujant sausais produktais ar ragaujant egzotiškų patiekalų dažnai susiduriama su virškinimo sutrikimais – ima streikuoti skrandis, vargina rėmuo, apsinuodijama, viduriuojama. Tokiems atvejams reikia turėti virškinimo fermentų, kurie gerina skrandžio darbą, vaistų nuo padidėjusio skrandžio rūgštingumo, pilvo pūtimo, vidurių užkietėjimo ir viduriavimo.

Peršalimas. Kartais kelionėje užklumpa įvairūs peršalimai, todėl pravers vaistažolių arbatos. Pajutus peršalimo simptomus vaistinėlėje reikėtų ieškoti tablečių nuo gerklės skausmo, karščiavimo, slogos, kosulio. Patartina turėti ir tepaliuko bei vaistų nuo pūslelinės.

Skausmas ir uždegimas. Dažnai kelionėje ima varginti netikėtai atsiradę dantų, ausų ar kiti skausmai. Numalšinti juos padeda analgetikai, tačiau būtina turėti ir vietiškai naudojamų preparatų, t.y. tepalų nuo skausmo ir uždegimo.

Alergija ir vabzdžių įkandimai. Alergiški žmonės su savimi privalo turėtų tablečių nuo alergijos, tepalų, kurie mažintų niežulį, išbėrimą. Tiems, kas alergiški vabzdžių įgėlimams reikėtų pasirūpinti ir švirkštais su adrenalinu.

Traumos ir sužeidimai. Aktyviai leidžiant laiką neišvengiamas įvairių traumų pavojus, todėl vaistinėlėje turėtų būti dezinfekuojančių priemonių, tvarsčių, pleistro, žaizdų gijimą skatinančių tepalų, šaldomųjų kompresų.

Pykinimas kelionės metu. Keliaujant lėktuvu ar laivu, dažną suaugusįjį, o ypač vaikus, pykina, todėl reikėtų pasirūpinti vaistais nuo supimo. Išvengti pykinimo padeda ir citrina. Prieš kelionę galima pasiruošti kelis citrinos griežinėlius ir vos pajutus pirmuosius „jūros ligos“ požymius, skiltelę citrinos įsidėti į burną. Nuo pykinimo tinka ir mėtiniai ledinukai, kramtomoji guma, imbiero tabletės.

Nudegimas saulėje. Pernelyg ilgai mėgaujantis kaitria saule oda gali parausti, nudegti, todėl pirmiausia vaistinėlėje reikia turėti apsauginių priemonių nuo saulės. Tai ypač svarbu keliaujant su vaikais, nes jų odai reikalinga ypatingai stipri apsauga. Jei vis dėlto oda nudega, tuomet prireiks specialaus tepalo, pantenolio purškalo, drėkinančio kremo ar losjono.

Specifiniai medikamentai. Nėščiųjų ir senyvo amžiaus žmonių kelionės vaistinėlėje turi būti tepalo, mažinančio kojų patinimą, skausmą. Sergantieji lėtinėmis ligomis turėtų pasirūpinti, kad nepritrūktų būtinųjų vaistų atsargų (insulino, nitroglicerino ir pan.). Viešuose paplūdimiuose ir baseinuose padidėja tikimybė užsikrėsti grybeliu, todėl vaistinėlėje pravartu turėti tepalo odos grybeliui gydyti.

Be visų minėtų vaistų reikėtų nepamiršti ir tokių priemonių kaip termometras, žirklės, spaudimo matavimo aparatas, vienkartinės pirštinės, dezinfekuojančios servetėlės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius