-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Oralinis seksas vėžį sukelia dažniau nei alkoholis ir rūkymas

Medikai muša pavojaus varpais po paskutinių tyrimų, kurie įrodė ryšį tarp oralinio sekso ir burnos ertmės vėžio, siejamo su žmogaus papilomos viruso (ŽPV) poveikiu.
Burna
Burna / sxc.hu nuotr.

Kaip rodo onkologų ataskaitos, pastaruoju metu ŽPV yra pagrindinė burnos ertmės vėžio priežastis tarp 30–40 metų baltaodžių amerikiečių. Ši priežastis lenkia net atvejus, kai šio tipo vėžį sukelia rūkymas ir alkoholio vartojimas.

Tyrimai rodo, kad augliai ant liežuvio ir migdolų neturi nieko bendro su nikotinu – jų atsiradimas tiesiogiai susijęs su tuo, kad žmogus užsiėmė oraliniu seksu su keliomis moterimis, rašo „Times of India“.

„Jeigu turėjote penkias ar šešias sekso partneres, patenkate į aukštos rizikos grupę“, – sako „Mount Sinai“ medicinos centro chirurgijos katedros vedėjas dr. Ericas M.Gendenas. Pasak medikų, moterys taip pat gali užsikrėsti ŽPV nuo vyrų, tačiau tokia tikimybė menkesnė.

„Kiekvienas žmogus, kuris pakankamai suaugęs tokiam seksualiniam elgesiui, leidžiančiam perduoti šį virusą, turėtų kasmet pasitikrinti dėl burnos ertmės vėžio. Tai vienintelis būdas „sučiupti“ šią ligą ankstyvoje stadijoje“, – sako Burnos ertmės vėžio fondo įkūrėjas Brianas Hillas.

Jo teigimu, daugelis gydytojų ir tyrinėtojų iki šiol nežino apie ryšį tarp ŽPV ir burnos ertmės vėžio, nors tokių susirgimų skaičius pastarąjį dešimtmetį auga.

Įvairių JAV medicinos tyrimų centrų duomenimis, ŽPV yra labiausiai išplitęs užkratas, kuris perduodamas lytiniu keliu. Šiuo metu viruso nešiotojai yra apie 20 mln. amerikiečių. Kasmet ŽPV užsikrečia dar apie 6 mln. šios šalies gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius