Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patvirtinta alyvų aliejaus ir žalialapių daržovių nauda širdžiai

Italijoje atliktas tyrimas parodė, kad daugiau alyvų aliejaus ir žaliųjų lapinių daržovių vartojančios moterys rečiau serga širdies ligomis.

Nustatyta, kad bent vieną žalialapių daržovių porciją per dieną suvartojusioms moterims tikimybė per aštuonerių metų laikotarpį susirgti širdies ligomis buvo per 40 procentų mažesnė nei moterims, kurios tokių daržovių per savaitę suvalgydavo 2 ar mažiau porcijų.

Taip pat ir moterims, kurios per dieną vidutiniškai suvartodavo bent po 3 valgomuosius šaukštus alyvų aliejaus, tikimybė susirgti širdies ligomis buvo irgi daugiau kaip 40 procentų mažesnė palyginti su moterimis, kurios alyvų aliejaus vartodavo mažiausiai.

Tyrimo vadovas dr. Domenico Palli iš Vėžio tyrimo ir prevencijos instituto interviu „Reuters Health“ pastebėjo, kad tiksliai nėra žinoma, kodėl būtent žalialapės daržovės ir alyvų aliejus gali apsaugoti širdį. Pasak jo, greičiausiai tokį poveikį lemia šiuose maisto produktuose esančios tokios veikliosios medžiagos kaip folatai, antioksidantiniai vitaminai ir kalis. 

Italų tyrėjai išanalizavo informaciją apie beveik 30 tūkstančių tos šalies moterų, kurios dalyvavo dideliame nacionaliniame sveikatos tyrime. Mokslininkai atrinko informaciją apie tas moteris, kurioms tyrimo pradžioje buvo apie 50 metų, ir 8 metus analizavo informaciją apie jas, išskirdami tas, kurios susirgo širdies ligomis.

Per tą laikotarpį tiriamosioms nustatyti 144 rimti susirgimai širdies ligomis, rašoma tyrimo ataskaitoje, kurią paskelbė žurnalas „American Journal of Clinical Nutrition“.

Tyrimas taip pat neparodė, kad kitų rūšių daržovių, kaip kopūstai ar pomidorai, taip pat vaisių vartojimas būtų susiję su širdies sveikata.

Maždaug kas trečia mirtis pasaulyje priskiriama širdies ir kraujagyslių ligoms.

Italų tyrimo rezultatai patvirtina ankstesniuosius, susiejusius alyvų aliejaus ir daržovių vartojimą su gera širdies sveikata. Paprastai tai vadinama Viduržemio jūros regiono dieta, kuriai priskiriamas gebėjimas sumažinti tikimybę susirgti tam tikrų formų vėžiu ir diabetu bei sulėtinti smegenų senėjimą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius