Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Po Vasario 16-osios akto radybų – kandi garsenybių reakcija feisbuke

Kai šalį apskriejo žinia, kad Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Liudas Mažylis Berlyne rado daugiau nei 70 metų dingusio Vasario 16-osios akto originalą lietuvių kalba, feisbuke pasipylė nuostaba – lietuviai puolė vieningai džiaugtis istoriniu įvykiu. Ne išimtis – ir šalies garsenybės, taip pat tučtuojau nėrusios į feisbuką tam, kad pasidalintų mintimis.
Vasario 16-osios aktas, Marijonas Mikutavičius, Eglija Vaitkvičė, Paulius Ambrazevičius
Vasario 16-osios aktas, Marijonas Mikutavičius, Eglija Vaitkevičė, Paulius Ambrazevičius / 15min nuotr.

Žinia apie surastą Vasario 16-osios akto originalą nuaidėjo trečiadienio vakarą. Jį Berlyne, Vokietijoje, rado Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Liudas Mažylis.

Profesoriaus paieškos užtruko vos dvi dienas: tiek laiko jis atsakingai nagrinėjo dokumentus Vokietijos užsienio reikalų ministerijos politiniame archyve, kol rado jame tai, ko ieškojo: Lietuvos valstybės gimimo liudijimą.

Ambasados nuotr./Berlyne rastas Vasario 16-osio akto originalas lietuvių kalba
Ambasados nuotr./Berlyne rastas Vasario 16-osio akto originalas lietuvių kalba

Kai žinia pasiekė Lietuvą, feisbuke pasipylė tautiečių džiaugsmas. Ne išimtis – ir Lietuvos garsenybės, kurios irgi tuojau puolė dalintis mintimis bei pastebėjimais.

Vienas pirmųjų į žinią sureagavo dainininkas Marijonas Mikutavičius. Jis į L.Mažylio sumanymą panagrinėti archyvus pažvelgė su ironijos gaidele, kuri, tiesa, labiau adresuota visiems istorijos žinovams.

„Kaip supratau, užuot tiek metų kėlus teorijas, pasakojus legendas, rietus istorijas, diskutavus iki užkimimo, vienam bičui tereikėjo pakelti subinę ir viską išsprendė per dvi dienas. Ir kaip jam šovė tiesiog jokiam istorikui nepavaldi mintis pasirausti archyvuose? Tegul nemeluoja, pats tikrai nebūtų sugalvojęs. Basanavičius per pilnatį turėjo pasirodyt palei kapines ant ugninio žirgo ir nurodyt. „Eik Vokietijon, Mažyli, – turėjo sakyt, – archyvuosna neprigulmybės aktas guli.“ „Kaip tas gali būt, – netikėjo Mažylis, – tai jis ne bičių avily? Ne Smetonos surdute insiūtas? Ne skrynioj ąžuole ties Šeštokais?“. „Archyvuosna, sakau“, – rūsčiai riktelėjo Basnavičius. „Bet nuo kada doKOmentai archyvuose guli“, – nerimo Mažylis. Tada gavo nuo patriarcho lazda kupron ir padarė tai, ko joks istorikas nebuvo sugalvojęs. Su švente visus“, – feisbuke rašė Marijonas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marijonas Mikutavičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marijonas Mikutavičius

Į tokias Marijono mintis netruko sureaguoti Londone gyvenanti parfumerė Eglija Vaitkevičė. „Užpakalio reikšmė istorijoje. Dabar telieka rasti Gintaro kambarį, tereikia garsiems istorikams pasikasinėti bent sode, gal sloiką su gintaru ras ir įsiamžins istorijoje.“

„Agnum“ centro aromaterapeutų klubo nuotr./Eglija Vaitkevičė
„Agnum“ centro aromaterapeutų klubo nuotr./Eglija Vaitkevičė

Šmaikščiai Marijono mintis pakomentavo ir jo kolega, dainininkas Saulius Prūsaitis: „O Basanavičiau, maldaujame paliepk šiąnakt Mažyliui užlopyt Gedimino kalną.“

O humoristas Haroldas Mackevičius ironizavo: „O Liublino unijos originalas yra? Ar dingęs?“

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Saulius Prūsaitis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Saulius Prūsaitis

„Ne tai, kad norėčiau sugadinti Kauno džiaugsmą, bet šįvakar yra ir svarbesnių žinių: Berlyne rastas Nepriklausomybės akto originalas“, – feisbuke rašė humoristas Paulius Ambrazevičius, vienu ypu paminėdamas ir dar vieną svarbią trečiadienio naujieną – Kaunas tapo 2022-ųjų Europos kultūros sostine.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Paulius Ambrazevičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Paulius Ambrazevičius

O komikas Olegas Šurajevas nusprendė pasiginčyti, ar tikrai L.Mažylio rastas dokumentas originalus – o gal originalas yra jo rankose? Šitaip humoristas siekia gauti milijono eurų premiją, kurią už rastą Vasario 16-osios akto originalą pažadėjo verslininkas Darius Mockus.

O P.Ambrazevičius minėtą premiją siūlo „sumesti“ profesoriui: „Žiūrėkit, jeigu 10 tūkst. žmonių susimeta po 100 Eur ir išeina tas milijonas. Jeigu milijonieriai atsisako mokėti, tai gal, jeigu paaiškės, kad tikrai originalas – imam ir susimetam. Aš in, kas dar?“

VIDEO: Nepriklausomybės akto signatarai: faktai, atskleidžiantys asmenybes

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius