-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Poilsis Lietuvoje: 3. Šunų kinkiniais per Kernavės apylinkes

„Ko Kernavės apylinkėse tik nebuvo... Ir to nebuvo, ir šito nebuvo...“,- kažkada juokavo vienas draugas. Šis žodžių žaismas labai tinka kitai neįprastai veiklai ne taip seniai atsiradusiai šalia Kernavės – šunų kinkinių sportui. Jo nebuvo visoje Lietuvoje, o dabar atsirado greta Kernavės. Kartu su kinkiniais atsirado ir galimybė visiems norintiems išbandyti tik iš žymiųjų Jacko Londono romanų žinomą nuotykį.
Rogių šunims vasarą lakstyti per karšta, tačiau rudenį ir pavasarį šie sportininkai kinkomi į ratukus
Rogių šunims vasarą lakstyti per karšta, tačiau rudenį ir pavasarį šie sportininkai kinkomi į ratukus / P. Vadišio nuotr.

Įkėlus koją į Laimono ir Indrės Daujotų vienkiemį, esantį atokiau nuo Kernavės, iš didelių voljerų pasigirsta kurtinantis maždaug dvidešimties šunų skalijimas. Kiek augintinių iš tiesų yra garduose nė pati šeimininkė nežino. „Dažnai keičiasi, tai parduodam ar atiduodam kokį, tai atsiveda šuniukų, tai nusiperkam naują“,- įsisukusią šunų veisimo veiklą iliustravo I. Daujotienė.

Šūnų kinkiniai ir stereotipai

O apie šunų kinkinius pirmiausiai reiktų išsklaidyti keletą sukurtų stereotipų. Daugumai iš mūsų šis sportas asocijuojasi su haskių veislės šunimis tempiančiais per pusnis dideles roges. Iš tiesų peržvelgus visus Indrės laikomų šunų gardus haskių išvysite tik kelis, ir tai daugiau paliktus dėl gražių akių bei gero charakterio. „Pradžioje ir mes laikėme haskius, tačiau ilgainiui, pradėję aktyviai sportuoti ir dalyvauti varžybose, pamatėme, kad šie šunys lėti, o kartais net tingi bėgti. Nėra ko norėti. Kai kažkelinta karta užauga ant sofos, instinktas lenktyniauti ir sportinės savybės pradingsta“,- haskių, kaip kinkiniams skirtų šunų, mitą griauną I. Daujotienė.

Haskius keičia išstypę, liesi, lengvi, tačiau ištvermingi šunys. Dažniausiai jų ir veislės negalima nusakyti, o specialiai lenktynėms tokie šunys veisiami renkant geriausias įvairių šunų sportines savybes. „Nors ir mišrūnas, bet specialus sportinis šuo gali kainuoti ne vieną tūkstantį eurų“,- apie savo augintinius pasakojo Europos ir pasaulio čempionatuose dalyvaujanti moteris.

Antrasis įsitikinimas – kinkiniais galima važinėti tik žiemą ir tik su rogėmis. „Visą ilgą žiemą šuniukai dirbo be atokvėpio, norinčių pasivažinėti kinkiniais buvo kiekvieną dieną. O štai nutirpus sniegui, dingo ir žmonių susidomėjimas. Bet iš tiesų šunis į ratukus kinkome iki pat gegužės pabaigos, kol oro temperatūra ne per karšta“,- teigė sodybos šeimininkė. Anot Indrės, važiavimas ne rogėmis, o vežimaičiu dar azartiškesnis, dar greitesni ir oras tampa malonesnis tokiai pramogai. Tiesa, sodybos šeimininkai užsimena, kad nuolat atsiranda tokių lankytojų, kuriems šunų kinkys be sniego ir rogių netenka prasmės. Todėl norintiems pasivažinėti kinkiniais ramiau, nesigrūdant eilėje prie rogių ir nenuvarginant kinkomų šunų vertėtų nuotykį pas Daujotus užsisakyti ne žiemos sezonu.

P.Vadiaio nuotr./Vasarą, kai aunims bėgioti per karata, lankytojai gali pajodinėti žirgais
P.Vadišio nuotr./Vasarą, kai šunims bėgioti per karšta, lankytojai gali pajodinėti žirgais

Vasaros metu, kai šunims lakstyti per karšta, Indrė ir Laimonas balnoja kieme besiganančius žirgus ir kartu su lankytojais joja į žygius aplink Kernavės apylinkes. Tad norintiems aktyviai praleisti dieną besidžiaugiant gyvūnais ir gamta, keliaujant į Kernavę, nereiktų pamiršti ir Vičiūnų vienkiemyje įsikūrusios Daujotų sodybos.

Sodybos žemėlapį, pasivažinėjimų kainas ir kitą informaciją apie šunų kinkinius rasite čia:

www.rogiusunys.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius