Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Raisa Šarkienė prisipažino kentėjusi nuo utėlių

„Lietuviai gėdijasi kalbėti ne tik apie seksą, lietuviai gėdijasi kalbėti ir apie utėles“, – sako gydytojas Alvydas Unikauskas. Pedikuliozė (utėlėtumas) – užsikrėtimas utėlėmis šiandien yra viena svarbiausių higienos problemų. Pasak gydytojo, Lietuvoje užfiksuotas utėlių protrūkis. „Jūs nežinote, kada jomis užsikrėsite. Pažeidžiami esame visi. Pamirškite įprastas priemones, ir atidžiai žiurėkite laidą“, –TV3 medicinos pokalbių šou „Kvieskite daktarą!“ stebėti ragina A.Unikauskas.
Raisa Šarkienė
Raisa Šarkienė / TV3 nuotr.

Pasak specialisto, utėlėtumas – jokia gėda, o tiesiog žaibiškai plintanti užkrečiama liga. Utėlės puola mokyklose, viešajame transporte, kino teatruose, sporto klubuose ir netgi baseinuose. Utėlės ieško žmogaus galvos lopinėlio ir trokšta tik vieno – kraujo. Jos – atsparios, žaibiškai dauginasi ir sunkiai išnaikinamos, o kiekvienam, kas su jomis susiduria, sukelia siaubą. Kasmet Lietuvoje utėlėmis užsikrečia apie 2000–3000 žmonių. Nuolat pranešama apie utėlėtumo protrūkius ne tik provincijos mokyklose, bet ir didžiuosiuose mūsų šalies miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje. 

Kažkada atrodė, kad sena kaip pasaulis kova su utėlėmis baigta, tačiau dabar, vis dažnėjant kelionėms ir žmonių tarpusavio kontaktams, jos vėl sugrįžo. „Ar žinote, kaip nuo jų apsisaugoti? Ką daryti su jomis susidūrus? Atsakymas į šiuos klausimus padės jums išvengti ne tik galvos niežulio, bet ir daugybės nemalonumų“, – pasakoja „Kvieskite daktarą!“ vedėjas. 

Irina Bulsienė, Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė tikina: „Utėlės vienodai mėgsta tiek labai švariai nusipraususius, tiek nevalyvus asmenis. Tikros realios statistikos nėra, o kiek yra užregistruota – tai tik ledkalnio viršūnė. Juk registruojami tie atvejai, kai pats žmogus kreipiasi į gydytoją. O kiek tokių, kurie gėdinasi ir gydosi patys?“ 

Laidoje „Kvieskite daktarą!“ viešnia Raisa Šarkienė buvo atvira: „Tai buvo baisu, labai baisu, nes aš gyvenau internate. Tada visas internatas, visas buvo utėlėtas. Pamenu, kai pas mane jas pastebėjo, buvau turbūt antroje klasėje. O juk visas bendra – kojinės, drabužiai, lovos. Sėdžiu su drauge ir tiesiog matau: jai per veidą eina net kelios utėlės“.
 
Pasak moters, tai labai didelis vargas ir nereikia to gėdytis. „Tada faktištai nuo tos vienos mergaitės visa grupė užsikrėtė. Mergaitės kasydavosi tiesiog iki kraujo. O juk mes, mergaitės, visos turėjome ilgus gražius plaukus. Būdavo, kai kurioms net plaukai nukerpami. Tada naikinom liaudišku būdu: atnešė žibalo, visas mergaites liepė išsitrinti ir taip užrištom skarytėm su tuo žibalu miegojom“, –  TV3 eteryje pasakojo R.Šarkienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius