-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saulės bučiniai grasina odai rimtais pavojais

Vasarai įsibėgėjus saulė vis labiau lepina šiltais spinduliais, tačiau ne visiems jie malonūs, nes tenka slėpti apgamais ar strazdanomis nusėtą odą. Apie tai, kaip saulė veikia šiuos odos darinius ir jų apsaugą, „15min“ pasakojo UAB Baltijos ir Amerikos terapijos ir chirurgijos klinikos plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas med. dr. Saulius Špokevičius.
Labiausiai saulės turi saugotis žmonės, kurių oda šviesi.
Labiausiai saulės turi saugotis žmonės, kurių oda šviesi. / istock nuotr.
Temos: 2 Nudegimas Saulė

Tai, kad saulė skatina naujų apgamų formavimąsi ar jau esančių pakitimus, nėra mitas. Anot S.Špokevičiaus, saulės spinduliai veikia visą žmogaus organizmą, tačiau, kadangi oda yra apsauginis organizmo barjeras, ji paveikiama pirmiausiai. Ultravioletiniai spinduliai gali sukelti dermatitą, vėžėjimą ir pan. Todėl norint apsaugoti odą nuo tokių pakitimų visų pirma patariama kuo mažiau būti saulėtoje aplinkoje.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Gydytojas med. dr. Saulius Špokevičius
Gydytojas med. dr. Saulius Špokevičius

Pasak S.Špokevičiaus, labiausiai save saugoti turėtų žmonės, kurių oda yra šviesi. Tokia oda turi mažiau ląstelių, sudarančių barjerą saulės spinduliams ir jonizuojančiai radiacijai, todėl ir tikimybė rastis apgamams yra didesnė. Tuo tarpu tamsi oda savyje turi daugiau pigmento melanino, kuris padidina odos atsparumą ir neleidžia radiacijai patekti giliau. „Tačiau apgamai, kurių sudėtyje yra daugiau melaniną gaminančių ląstelių, į saulę reaguos atitinkamai – jie didės“, – apie saulės spindulių pavojų odai įspėjo medikas.

Gresia odos išsekinimas

Apgamai – tik vienas iš pavojingų odos darinių. Jei šviesios odos žmogus dažnai būna saulėtoje aplinkoje, ilgainiui saulė odą išsekina ir ši patamsėja, atsiranda šlakai, oda išplonėja ir išsausėja, praranda elastingumą, tampa lengviau pažeidžiama. Dažnai šviesiai odai pasireiškia dermatitas, kai kurios odos dalys gali opėti ar net suvėžėti. Anot S.Špokevičiaus, dažniausiai su tokiomis problemomis susiduria žmonės, gyvenantys pajūryje, kurie manosi pripratę prie saulės, ir pakankamai nepridengia kūno ar nesudaro pavėsio veidui. „Jei tenka ilgą laiką būti saulėje, nėra priemonių kurios padėtų visiškai išvengti strazdanų ar pigmentacijos“, – teigė gydytojas.

Jei tenka ilgą laiką būti saulėje, nėra priemonių kurios padėtų visiškai išvengti strazdanų ar pigmentacijos, sakė S.Špokevičius.

Būtina stebėti

Statistiškai yra pastebėta, kad piktybinis odos navikas – melanoma – kyla iš apgamų ir pigmento sankaupų, todėl didžiausias dėmesys turi būti skiriamas tokiems odos ir pigmento pokyčiams. Tačiau, anot S.Špokevičiaus, kartais šiuos pokyčius yra sunku pastebėti dėl atipijos. „Dažnai pasitaiko, kad net specialistai nepastebi ar teisingai neįvertina pokyčių, kurie yra apgamuose. Net ir histologinė diagnozė nėra šimtaprocentinė. Tad jei klysta profesionalai, žmogus būdamas ne medikas pats sau sunkiai gali diagnozuoti pakitimus“, – teigia medikas.

Tačiau pastebėjus, kad oda pleiskanoja, opėja, joje atsiranda sustandėjimų ar kitų matomų arba apčiuopiamų pakitimų, S.Špokevičius pataria nedelsiant kreiptis į gydytojus.

Anot specialisto, norint išvengti nepageidaujamų odos darinių reikia stengtis maksimaliai apsaugoti odą: mažiau būti lauke, kai saulė yra itin aktyvi, nesideginti be apsauginių kremų. Be to, anot S.Špokevičiaus, graži oda nelygu įdegusi oda. „Ne visi gali įdegti, pavyzdžiui, albinosai ar šviesią odą turintys žmonės kaip tik gali nukentėti nuo saulės poveikio. O juk sveika oda turi būti elastinga, nepleiskanoti, būti lyg sutepta kremu“, – sveikos odos paslaptis dėstė medikas.

Tam, kad galėtume džiaugtis tokia oda, reikia ja rūpintis. Kaip geriausiai tai padaryti, gali patarti gydytojas dermatologas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius