Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seksas – ne BMW ir ne „iPhone“, kad juo reiktų puikuotis

Sveiki, atrodo, turiu didžiulę problemą. Man 18 metų, greitai baigsiu mokyklą. Šiaip gyvenu gerą gyvenimą, stilingai rengiuosi, turiu mašiną, turiu beveik viską, ko galėtų norėti 18-metis. Išskyrus seksą. Taigi, man 18 metų, o aš vis dar nekaltas... Martynas.
Ramunė Pajuodytė.
Ramunė Pajuodytė-Milašienė / G.Kropio nuotr.

Sveikas, Martynai. Tavo problema skamba maždaug taip: aš neturiu dar vieno auksiniam jaunimui privalomo atributo, ką man daryti? Seksas atsiduria greta kitų daiktų, kuriuos tu turi: stilingų rūbų, mašinos, galbūt iPodo ar iPhone‘o. Jis yra tarsi prekė, pasipuikavimo priemonė, o ne jausmų brangiam žmogui išraiška. Ar pastebi, kad esi primestų kultūrinių standartų įkaitas? Jei neatitinki šaunaus jaunuolio įvaizdžio, neturi visų privalomų daiktų, vadinasi esi netikęs, „nenormalus“.

Žinoma, tu gali ir toliau likti viso šio farso dalyvis, gali išspręsti savo problemą labai paprastai: susirasdamas prostitutę. O gali atsigręžti į save, į savo vidų, įsigilinti ir pagalvoti, kas tau pačiam yra svarbūs dalykai. Galbūt tu atrasi, kad tau tiesiog trūksta artimų santykių, draugės, galbūt suprasi, kad tu bijai būti atstumtas, nepasitiki savimi, droviesi, nemoki bendrauti ir pan.

Kitas didžiulis tavo rūpestis, kurį aš girdžiu tavo laiške: kaip aš, būdamas aštuoniolikmetis, esu dar nekaltas. Kokia gėda! Koks aš nevykėlis! Iš esmės tai taip pat kultūrinių normų sukurta problema.

Šiais visuotinio bombardavimo apie seksą visur ir visada laikais sunku atsilaikyti spaudimui.

Šiais visuotinio bombardavimo apie seksą visur ir visada laikais sunku atsilaikyti spaudimui. Pasižiūri filmą, pavartai žurnalą, panaršai internete ir tampa visiškai aišku: seksas yra privalomas. Visi tokie laisvi ir nesuvaržyti jokių tabu, tavo draugai jau seniai skaičiuoja „nuskintas pergales“ ir didžiuojasi savimi.

O ką daryti, kai tu išvis neturėjai jokių seksualinių santykių? Esi praktiškai nurašytas? Nes „koks gi tu vyras, jei atsiprašau, „nepadarei“ panos? Tau gi JAU/NET  aštuoniolika! Šiais visuotinės seksualizacijos laikais, kai lytinis gyvenimas pradedamas vos įžengus į paauglystę, tampi visišku atsilikėliu.

Pasirinkimas tavo rankose

Taigi, Martynai, gal tau verta kritiškiau pažvelgti į tai, kas vyksta aplink. Ar tikrai su tavim yra kažkas ne taip, ar tokios nuostatos ir vertinimai yra nenormalūs? Ar tu dabar turi pulti ieškoti seksualinės partnerės vien dėl to, kad taip reikia, taip priimta, kad užsidėtum sau dar vieną pliusą?

Pirmieji tavo seksualiniai santykiai gali būti ne kažkoks beasmenis pasivoliojimas, o tikros draugystės, meilės, švelnumo, aistros paseka. Visada turime pasirinkimą. Jį turi ir tu, Martynai. Geros tau kloties!

Norite paklausti Ramunės? Rašykite: santykiai@15min.lt

Daugiau apie psichologiją ir psichoterapiją skaitykite Psichoterapeutas.com.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius