Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seni gyvsidabrio termometrai gali sukelti daug rūpesčių

Nors visuomenės sveikatos specialistai jau keletą metų nerekomenduoja naudoti gyvsidabrio termometrų, šiuo metu siaučiant gripo epidemijai pastebima, kad nemažai gyventojų jų dar neatsisako.
Termometras
Termometras / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Pasak Šiaulių visuomenės sveikatos centro Saugos skyriaus vedėjos Jūratės Karalevičienės, pastaruoju metu sulaukiama daug skambučių dėl sudaužytų ar įskeltų gyvsidabrio termometrų. Baiminamasi dėl kenksmingos namų aplinkos, savo ir artimųjų sveikatos. Šiauliečiai teiraujasi, kaip elgtis sudužus gyvsidabrio termometrui, kaip jį saugiai surinkti ir kur atiduoti. 

Gyvsidabrį – į indą

Anot J.Karalevičienės, sudužus termometrui, pirmiausia reikia surinkti stambesnius gyvsidabrio rutuliukus naudojant popieriaus lapą ir lazdelę. „Mūvėkite gumines pirštines, o kvėpavimo takus apsaugokite respiratoriumi. Sustumkite rutuliukus ant popieriaus lapo ir suberkite į sandariai uždaromą indą su vandeniu. Smulkesnius gyvsidabrio rutuliukus surinkite naudodami lipnią juostą arba guminę kriaušę su specialiu stikliniu rinktuvu“, – paaiškino specialistė.

Surinkus matomą gyvsidabrį į sandariai uždaromą indą su vandeniu (tik vandenyje gyvsidabris negaruoja), patalpas rekomenduojama išvalyti kalio permanganato ar chlorkalkių tirpalu ir gerai išplauti keletą kartų (rekomenduojama naudoti muilą). Išplautas patalpas gerai išvėdinti, patartina kurį laiką jose nebūti.

Abejojantys, kaip tinkamai surinkti sudužusio termometro gyvsidabrį, gali skambinti bendruoju pagalbos tel. 112.

Nemesti į konteinerį

„Jokiu būdu negalima gyvsidabrio išmesti į buitinių atliekų konteinerį! Nors savivaldybės turėtų pasirūpinti, kad gyvsidabris iš gyventojų būtų saugiai surenkamas ir išvežamas, tačiau kol kas tai paliekama gyventojų atsakomybei“, – sakė moteris. Šiaulių regione surinktą gyvsidabrį galima nuvežti į Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelę Kairiuose. Čia iš gyventojų pavojingos atliekos priimamos nemokamai. Paprastai iš gyventojų gyvsidabrį paima ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento darbuotojai.

J.Karalevičienė įspėja, kad namuose pavojinga laikyti įskilusį termometrą, nes gyvsidabris garuoja, o jo garai ir kelia grėsmę sveikatai.

„Visiems siūlyčiau branginti savo bei artimųjų sveikatą ir atsisakyti gyvsidabrio termometrų, kurie nesaugūs dar ir dėl smulkių stiklo šukių, ypač jei namuose auga vaikai. Norėčiau priminti, kad Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, siekiant uždrausti naudoti pavojingas medžiagas, gyvsidabrio termometrai į rinką netiekiami“, – kalbėjo moteris. Šiuolaikinės technologijos elektroniniai termometrai leidžia saugiai ir patikimai įvertinti kūno temperatūros svyravimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius