Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Septyni Dainiaus Kepenio patarimai, kaip pagerinti savijautą ir pasiruošti paplūdimio sezonui

Nors už lango vis dar vėsus pavasaris, vasara vis vien ateis ir jau greitai. O prasidėjus paplūdimio sezonui, iš spintos teks traukti maudymosi kostiumėlį. Ar žiemą stengėtės, kad vasarą galėtumėte drąsiai demonstruoti sako kūno formas? Jeigu patingėjote, sveikos gyvensenos specialistas Dainius Kepenis pateikia svarbiausius aspektus, kurie padės išugdyti įpročius, vedančius sveikesnio gyvenimo ir dailesnės išvaizdos link vos per du mėnesius.
Dainius Kepenis
Dainius Kepenis

„Esu savo srities profesionalas, todėl orientuojuosi į ilgalaikį geros savijautos rezultatą. Noras paplūdimyje atrodyti žavingai tėra smulkmena, palyginus su tuo, kokia puiki tampa savijauta, pradėjus sveikai gyventi, – sako D.Kepenis. – Žmogus privalo suvokti, kad jis turi ne tik kūną, bet ir sielą, kuriai taip pat privalo užtikrinti švarų, sotų ir atsparų gyvenimą. Labai svarbu, kad kiekvienas, norintis keisti gyvenimo būdą, suprastų, vardan ko stengiasi“.

Pasak Dainiaus, yra septyni aspektai, kuriuos įsisavinęs, žmogus ims keistis.

1. Fizinis aktyvumas. Žmogus (net ir tas, kuris neseniai patyrė insultą ar infarktą), norintis geresnės gyvenimo kokybės, privalo žinoti, jog kiekvieną dieną jis turi judėti bent po 30 minučių. Tiek, kad jį išpiltų lengvas prakaitas. Nebūtina plušėti sporto salėje – galite kasdien plauti grindis, šluostyti dulkes, vaikščioti gryname ore. Svarbiausia – judėti.

„Lieknėjimo akademijos“ nuotr./Tinkamas maisto kramtymas – ne tik sveikatai, bet ir lieknai figūrai
Tinkamas maisto kramtymas – ne tik sveikatai, bet ir lieknai figūrai

2. Sveikas maistas. Būtina peržiūrėti savo mitybos įpročius ir.. išmokti kramtyti. Pasak statistikos, devyni iš dešimties žmonių to daryti nemoka. Maistą reikia kramtyti tol, kol jis burnoje pavirsta į skystį. Tuomet ir sotumo jausmas ateina greičiau. Būtina nepamiršti vandens – išgerkite stiklinę likus pusvalandžiui prieš valgį ir stiklinę praėjus valandai po valgio. Vanduo ne tik malšina troškulį, bet tuo pačiu ir apvalo, išplauna organizmą.  Būtina ir maisto įvairovė. Lietuvoje per daug vartojama gyvulinės kilmės produktų. Reiktų pasistengti pakeisti savo maisto racioną santykiu 1:4, kur 1 – gyvulinės kilmės produktai, o 4 – augalinės. Būtinai derinkite maisto produktus, atsisakykite įpročio valgyti vėlai vakare. Venkite maisto, kurį vadiname šlamštu – perdirbto, šaldyto, rūkyto. Nepatingėkite pasiskaičiuoti kilokalorijų. Moteriai  per dieną užtenka apie 1200, o vyrui – 1400.  Laikantis šio su maistu gaunamų kilokalorijų kiekio bei reguliariai judant, gana nesunkiai per porą savaičių nukrenta 3 kg.

3. Savikontrolė. Internete apstu svorio, kraujospūdžio ir kitų sveiko kūno rodiklių pateikiančių lentelių ar testų. Nepatingėkite susirasti normą atitinkančius skaičius ir palyginkite su savaisiais – taip žinosite, ties kuriomis sritimis jums dar reiktų padirbėti.  

4. Grūdinimasis. Tikrai nebūtina kiekvieną dieną nerti į eketę. Pakaks, jei įprasite kiekvieną rytą duše apsilieti šaltu vandeniu bent minutę.

5. Meditacija. Išmokite taisyklingai kvėpuoti. Suskaičiavus iki 3 – įkvėpkite, iki 6 – iškvėpkite. Meditacija sumažina chaosą smegenyse. Juk dažniausiai tuomet, kai protas sunerimęs, žmogus griebiasi cigaretės, stikliuko ar lenda į šaldytuvą dar vieno kąsnio.

6. Malda. Nereikia jokių ypatingų maldų – pakanka  įsiklausyti į mums visiems gerai žinomą „Tėve mūsų“ – joje viskas užkoduota. Nustokime pykti ant aplinkinių, atleiskime savo priešams – taip išvengsime begalės neigiamų emocijų.

7. Atgaila. Neįsižeiskime ir neatmeskime atgailos. Juk net ir popiežius per dieną dukart eina atgailauti. Atgaila mažina įtampą. Ne paslaptis, kad nervinė įtampa – viena iš nutukimo priežasčių. Čia slypi įvairios onkologinės, odos, vidaus organų ligos, alergijos.

Meditacija sumažina chaosą smegenyse. Juk dažniausiai tuomet, kai protas sunerimęs, žmogus griebiasi cigaretės, stikliuko ar lenda į šaldytuvą dar vieno kąsnio.

Pasak Dainiaus, sveikuoliai – holistinės medicinos šalininkai, todėl reikia žinoti, kad pradėjus gyventi pagal sveikuoliškus principus, įvyksta ne tik mąstymo permaina, bet po kokių 3 dienų atsiranda ir būsenų paūmėjimas – būtent šiuo metu žmogui gali pradėti viską skaudėti, jis psichologiškai pasijunta netvirtai. Tokia būsena gali tęstis iki keturių dienų. Šis etapas nesunkiai įveikiamas, jei jam buvo pasiruošta iš anksto.

Pirmuosius ir savijautos, ir išvaizdos gerėjimo pokyčius žmogus pradeda jausti jau po poros savaičių, o po 2 mėnesių tai būna jau visiškai kitas žmogus. Štai tuomet ir atsiranda suvokimas, kad kūno pokyčiai, kuriais norėtumėte didžiuotis paplūdimyje, – tik nedidelis stimulas, kurio prireikė tik tam, jog būtų žengtas tvirtas žingsnis geresnės gyvenimo kokybės link.

Nuo ko pradėti?

1. Rytais kelkitės 5-6 val., miegoti eikite 22 valandą.
2. Rytais ir vakarais darykite 30-40 min. mankštą prie atviro lango. Po to apsiliekite šaltu vandeniu.
3. Visą savaitę nevalgykite gyvūninės kilmės maisto – mėsos, žuvies, kiaušinių, pieno produktų, atsisakykite cukraus ir druskos, alkoholio, tabako, kavos, juodos ir žaliosios arbatos, kvietinių miltų patiekalų.
4. Valgykite tris kartus per dieną. Kiekvieną kąsnį kramtykite 50 kartų.
5. Ryte vos nubudę išgerkite stiklinę šilto vandens su įmaišytomis pusės citrinos sultimis. Pusryčiams valgykite vaisius, košes, pietums – daržovių salotas, vakarienei – daržovių sriubas.
6. Per dieną išgerkite 6-8 stiklines vandens.
7. Likus porai valandų iki miego pasimankštinkite, atlikite kvėpavimo pratimus, besiklausydami ramios muzikos. Po mankštos apsiliekite šaltu vandeniu.
8. Kasdien atlikite bent po vieną gerą darbą be jokio atlygio.

Nusprendusieji šį pavasarį įsilieti į sveikuolių gretas, gali registruotis tinklalapyje www.sveikuoliai.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius