-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Soliariumų įdegis: ar tai gražu?

Prieš dažną lankymąsi soliariumuose gana griežtai ir kategoriškai pasisako medikai, tačiau dirbtine saule besimėgaujantys žmonės kartais linkę į tai žiūrėti pro pirštus. Pasidomėjome, ką apie soliariumų įdegį mano garsenybės.
Agnė Grudytė-Guobienė
Agnė Grudytė-Guobienė / Gedimino Žilinsko nuotr.
V. Ovadnevo nuotr./Gabrielė Martirosianaitė
V. Ovadnevo nuotr./Gabrielė Martirosianaitė

Gabrielė Martirosianaitė: „Lankiausi prieš gražuolių konkursą“

Tituluota gražuolė Gabrielė Martirosianaitė sako, kad nėra soliariumų gerbėja, o merginos, kurios skrudina odą nenatūraliais metodais, jai neatrodo patraukliai.
„Pati nesu dažna soliariumų salonų viešnia. Prisipažinsiu, ten lankiausi tik kelis kartus. Tai buvo prieš konkurso „Mis Pasaulis“ finalą“, – atvirauja lietuvių filologiją studijuojanti Gabrielė.
Mergina neslepia, kad pirmenybę teikia natūraliam įdegiui. „Esu natūralaus grožio šalininkė, todėl tikrai nededu pliuso soliariumų gražuolėms“, – šypteli pašnekovė.
Beje, G. Martirosianaitės oda labai balta. Galbūt mergina nori ją tokią išlaikyti dėl to, kad toks atspalvis tradiciškai laikomas rafinuotumo ženklu? „Žinoma, buvo laikai, kai balta oda laikyta rafinuotumo požymiu. Kita vertus, rafinuotumas turi be galo daug sudedamųjų dalių – vienos jų įgyjamos, kitos įgimtos...“ – dėsto savo nuomonę Gabrielė.

G. Skaraitienės nuotr./Violeta Mičiulienė
G. Skaraitienės nuotr./Violeta Mičiulienė

Violeta Mičiulienė: „Nepatinka būti „šašlyku“

„Prieš trejus metus lankiausi soliariume, nes neturėjau laiko degintis saulėje. Visada buvau prieš dirbtinį įdegį, bet nusprendžiau pamėginti. Koks rezultatas? Atsirado daug rudų pigmentinių dėmelių. Nežinau, ar kažką ne taip dariau, ar blogą saloną išsirinkau, bet likau tarsi paženklinta kregždžių“, – savo potyrius pasakoja humoristė ir režisierė Violeta Mičiulienė.
Moteris sako, kad soliariumų įdegį nusprendė išbandyti prieš tolimą kelionę į Izraelį ir Jordaniją. Bijojo, kad saulėtame krašte balta jos oda gali gauti per daug spindulių. „Bijojau per staigiai įdegti. Tačiau kaip ironiška – tada Izraelyje tebuvo 14 laipsnių šilumos... Apskritai man nepatinka būti „šašlyku“ ant smėlio“, – šmaikštauja.
Tiesa, Violeta, draugei pasiūlius, yra išbandžiusi ir savaiminio įdegio kremą, bet ši patirtis taip pat nebuvo sėkminga. „Nieko nemoku daryti iš lėto ir kruopščiai. Kai kremas parudavo, atrodžiau kaip dryžuota šerno pusseserė, – šypteli ir tęsia: – Gerai, jei tamsus įdegis įgimtas, o „Olialia“ mergaitės man atrodo kaip lėlės. Gražu, bet... Balti plaukai, žydros akys ir juodukių oda. Atrodo lyg būtų gamtos klaida. Tik neaišku, žmogaus ji ar Dievo...“

G. Skaraitienės nuotr./Edmundas Štenger-Mundis
G. Skaraitienės nuotr./Edmundas Štenger-Mundis

Edmundas Štenger-Mundis: „Soliariumams sakau „ne“

Verslininkas ir dainininkas Edmundas Štenger, geriau žinomas kaip Mundis, sako ne kartą girdėjęs apie save gandų, esą jo oda tamsi dėl to, kad  kone kiekvieną dieną miega po ultravioletinėmis lempomis. Edmundas į tai atsako šypsodamasis: „Bent jau tiek man Dievas davė, kad degintis papildomai nereikia... Galiu patikinti, jog tikrai niekada nesilankiau soliariume ir tik iš bendrų žinių įsivaizduoju, kaip ten viskas veikia... Bet gal ir reikėtų kada užsukti į kokį saloną ir paklausti, ar neturi nuolaidų jau „pažengusiems“ šioje srityje?..“
Mundis neslepia, kad ir taip rudą jo odą dažnai paryškina saulės spinduliai. „Regis, galiu įdegti net per automobilio stiklą. Mane saulė myli. Tiesa, mūsų klimato sąlygomis smarkiai nenudegu, bet pietuose turiu imtis saugumo priemonių, kad paskui oda nesiluptų“, – atvirauja.
Verslininkas sako dažnai girdintis apie soliariumų žalą žmogaus odai, bet nemano, kad šis išradimas labai blogas. „Daug blogiau nejausti saiko. Kai kartais gatvėje pamatau merginą, kuri nuo soliariumų įdegio panaši į kepsninėje skrudintą vištą, pasidaro jos gaila. Baisiausia, kad tokios merginos pačios sau atrodo labai gražios. Man patinka saikingai įdegusios moterys, kurios tik retsykiais šaltuoju sezonu apsilanko soliariume“, – neslepia pašnekovas.

Agnė Grudytė-Guobienė: „Svarbu nepersistengti“

Aktorė ir laidų vedėja Agnė Grudytė-Guobienė ne tokia kategoriška dėl soliariumo įdegio, bet vadovaujasi principu: kas per daug, nesveika. „Pati gana retai lankausi soliariumų salonuose. Manau, jei žmonės nepersistengia, viskas gerai. Bet kai prarandamas saikas, tada jau baisu. Atrodo tikrai nekaip“, – dėsto savo nuomonę.
Agnė sako, kad yra nemažai būdų, kurie galėtų būti puiki soliariumų alternatyva. „Parduotuvėje esu mačiusi savaiminio įdegio servetėlių, losjonų ir pan. Tik man atrodo, kad tokios priemonės suteikia nenatūralią, kažkokią morkinę odos spalvą. Žinau, kad kai kuriuose grožio salonuose yra purškiamas savaiminis įdegis. Be to, girdėjau apie vitaminus, kurie skatina įdegį. Vienas iš linksmesnių būdų tamsinti odos spalvą yra teptis ant veido morkų kaukes arba valgyti daug morkų“, – šypsodamasi grožio paslaptimis dalijasi A. Grudytė–Guobienė.

V. Ovadnevo nuotr./Stanislovas Stavickis-Stano
V. Ovadnevo nuotr./Stanislovas Stavickis-Stano

Stanislovas Stavickis-Stano: „Įdegis svarbus scenos žmonėms“

Dainininkas ir muzikos kūrėjas Stanislovas Stavickis–Stano neslepia, jog kartkartėmis apsilanko soliariumų studijose. Jis įsitikinęs, kad tai svarbu kiekvienam į sceną žengiančiam žmogui. „Visi atlikėjai ar kiti pramogų pasaulio atstovai turi stengtis atrodyti gerai. Eidami į sceną, turime būti bent šiek tiek įdegę, taip pat privalome pasigrimuoti. Tai svarbu“, – sako Stano.
Muzikantas nemano, kad geriausias būdas įdegti yra nuolat lankytis soliariumuose. „Tokį variantą renkuosi tada, kai labai neturiu laiko ir noriu greito rezultato. Visada geriau degintis prie jūros“, – įsitikinęs S. Stavickis.
Tiesa, Stano baiminasi, kad soliariumas gali kenkti sveikatai. „Žinau, kad tai nesveika. Visgi tikiu, jog nepiktnaudžiaujant nieko bloga nenutiks. O kas per daug, nesveika viskas: tiek saulė, tiek soliariumų lempos, tiek valgiai ir gėrimai“, – įsitikinęs dainininkas.

Specialistės komentaras
Rūta Mažeikienė, kosmetologė

Pati gražiausia oda – natūrali! Nėra saugaus deginimosi kriterijų. Per didelės UV spindulių dozės neigiamai veikia akių rageną ir tinklainę, sukelia tokias ligas kaip katarakta ir kt. UVB spinduliai, siekiantys 320 nm, gali sukelti pokyčių DNR molekulės genome, o tai gresia odos vėžiu. Ultravioletiniai spinduliai, ilgai būnant saulėje be apsaugos priemonių arba dažnai kaitinantis soliariume, taip pat gali sukelti DNR pažeidimų ir mutacijų odos ląstelėse. Reikėtų nepamiršti, kad UVA bangų diapazonas padeda spinduliams patekti į dermą ir jungiamąjį audinį. Kas nutinka tokiu atveju? Oda praranda elastingumą ir sparčiau sensta.

Kas didesnė blogybė: saulės spinduliai ar soliariumų lempos?

Soliariumai kelia tuos pačius pavojus kaip ir saulė, tačiau jų lempos skleidžia spindulius, stipresnius ir pavojingesnius už saulės. Šie spinduliai labiau koncentruoti. Lepinantis saulėje, gaminasi vitaminas D, kuris labai reikalingas, bet nesaikingos saulės vonios irgi žaloja odą. Kad pasigamintų reikiamas vitamino D kiekis, saulėje pakanka būti vos 15–30 minučių.

Amy Winehouse užmigo soliariume

Skandalingoji britų popžvaižgdė Amy Winehouse daugiau nei prieš metus į užsienio žiniasklaidos akiratį buvo patekusi ne dėl kūrybinių laimėjimų. Paaiškėjo, jog mergina po audringo vakarėlio nusprendė prigulti... soliariume. Degindamasi namuose įrengtame soliariume, atlikėja užmigo. A. Winehouse akių vokai vėliau smarkiai paraudo ir sutino, perštėjo visą kūną.

Nicole Kidman ir Dita von Teese paniškai bijo spindulių

Žavią australų aktorę Nicole Kidman ir garsią burleskos šokėją Ditą von Teese sieja vienas bendras dalykas – jos abi paniškai bijo saulės spindulių. Dita lauke vaikšto su specialiu skėčiu, apsaugančiu ją nuo saulės spindulių, Nicole taip pat bando jų išvengti. Apie lankymąsi soliariumuose negali būti nė kalbos – abiem moterims tai yra tabu.

Christina Aguilera sulaukė kritikos

Balsingoji dainininkė Christina Aguilera iš prigimties yra baltaodė. Kai prieš dvejus metus per vieną apdovanojimų teikimo ceremoniją pasirodė ruda it mulatė, sulaukė gana griežtos kritikos tiek iš savo gerbėjų, tiek iš medikų. Visi sutartinai teigė, kad tamsus įdegis netinka šiai dainininkei. Be to, esą jai nederėtų rodyti blogo pavyzdžio savo gerbėjoms.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius