Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su kraujo vėžiu kovojantis V.Muntianas norėtų išbraukti politikoje praleistus metus

„Jei galėčiau, išbraukčiau tuos metus, kai buvau politikoje“, – „Lietuvos rytui“ prisipažino su kraujo vėžiu kovojantis buvęs Kėdainių meras ir buvęs Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas.
Viktoras Muntianas norėtų pamiršti tuos metus, kai buvo politikoje.
Viktoras Muntianas norėtų pamiršti tuos metus, kai buvo politikoje. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Po ilgų tylos mėnesių sunkiai sergantis 57 metų V.Muntianas „Lietuvos ryto“ žurnalistei prisipažino nepajėgęs įveikti politikos šiukšlyno. Su žurnaliste jis kalbėjosi savo namuose Kėdainiuose, Bartkūniškių gyvenvietėje.

Pokalbis vyko mėgstamiausioje šeimininko vietoje – neseniai statytoje pirtelėje, kurią pabaigti įrengti teko Violetai Muntianienei. V.Muntianas neslepia – pirtyje jam netenka išsimaudyti. Diagnozė – kraujo vėžys – yra paskutinis politikui suduotas likimo smūgis. Ar paskutinis? Priekyje – dar trys chemoterapijos kursai. Dar nepasibaigę teismai. Dar neišsakytos kankinančios mintys. Neužauginti anūkai.

Gavau darbo „Agrochemos mažmenoje“. Tarpai tarp chemoterapijų – 21 diena. Tarp jų dar spėju nuvažiuoti ir į darbą. Pasodinome dar 200 eglaičių, kada nors čia išaugs miškas. Stengiuosi išlikti. Tyrimai neblogi. Laikausi dietos, visko dabar apie savo ligą prisiskaičiau, – pasakojo Viktoras Muntianas.Buvęs politikas prisiminė savo atsistatydinimo istoriją, kai buvo apkaltintas kyšio davimu žemėtvarkininkams. „Aš atsistatydinau, nes man viešųjų ryšių specialistai pasakė – į tą kyšio davimo istoriją mesta daug pinigų. Jeigu nori gintis – turėsi mesti dar daugiau. Tam neturėjau nei galimybių, nei noro. Atsistatydinau, nes gerbiau Seimą, nenorėjau nuolatinės priešpriešos. Turbūt mažai kas žino, jog kaltinimai kyšio davimu subliūško. Liko kitas – pasinaudojimas tarnybine padėtimi“, – sakė buvęs Seimo vadovas.

V.Muntianas žurnalistei pasakojo, kad jo sesers vyras pasiguodė, jog negali nusipirkti iš kaimyno pusės jo sklypo, nes žemėtvarkininkai jau dvejus metus vilkina popierių tvarkymą.

„Paklausė, ar aš nežinąs kokios žemėtvarkos firmos, kuri sutvarkytų popierius greičiau. Prie progos 2007 metų liepą paklausiau Kauno apskrities viršininko pavaduotojo Virginijaus Vizbaro, kuris kuravo žemėtvarkos klausimus, ar jis nežinąs kokios firmos. Pabrėžiu – nesikreipiau net į viršininką, kuris buvo mano partijos narys. V.Vizbaras rekomendavo firmą „Geometra“, kuri pažadėjo darbus atlikti per du mėnesius už 2000 litų. Mano svainiui tai tiko. Atidaviau V.Vizbarui tuos pinigus“, – sakė V.Muntianas.

Pasak jo, tai buvo svainio įduoti pinigai: „Paprašiau perduoti „Geometrai“ už darbą, nes pats neturėjau laiko tos firmos ieškoti. Štai ir viskas.“ Ar Seimo pirmininkui pritiko vykdyti tokius pavedimus? „Taip, protas buvo menkas. Supraskit – nieko bloga maniau nedarąs. Buvo vasara, aš atostogavau. Pamaniau, kodėl nepagelbėjus giminaičiui, pas mus įprasta vienas kitam ateiti į pagalbą. Nieko neteisėto nedariau“, – pasiteisino buvęs parlamento vadovas.

Nors Specialiųjų tyrimų tarnyba šią istoriją užfiksavo 2007 metų liepos 3 dieną, bet į viešumą ji buvo ištraukta tik 2008 metais. Kodėl būtent tada? „Kaip Seimo pirmininkas dar 2007 metų pavasarį buvau spaudžiamas Gedimino Kirkilo, o vėliau Antano Valionio, kad uždrausčiau Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkui Algimantui Matulevičiui dirbti su slapta informacija. Šis postas jiems buvo labai reikalingas. Nes kas politikoje valdo „kompromatą“, valdo viską. Iki tol man buvo sunku įsivaizduoti, kad politikoje visi santykiai pagrįsti kompromitavimu. Iš pradžių sutikau. Bet kai perskaičiau dviejų komisijų išvadą, kad A.Matulevičiaus bendradarbiavimo fakto su KGB nepavyko įrodyti, neturėjau preteksto jam uždrausti dirbti. A.Valionis mano kabinete pagrasino: „Tada spręsime tavo personalinį klausimą“. Keista, kad šio pokalbio įrašo Generalinė prokuratūra teigė neturinti – manau, kad pokalbiai Seimo pirmininko kabinete įrašinėjami. Grasinimas buvo įvykdytas“, – prisiminė V.Muntianas.

Pašnekovas žurnalistei pripažino labai suklydęs, kai nusprendė Kėdainių mero kėdę iškeisti į Seimo pirmininko postą: „Tik vienas atsakymas – gailiuosi. Aš labai labai suklydau. Kėdainiai – mano meilė. Jei nepavyksta tvarkytis visoje Lietuvoje, reikia pradėti nuo jos regionų. Dirbant meru mums su komanda pavyko prikelti prasiskolinusius Kėdainius.“

V.Muntianas dabar neslepia esąs visiškai sugniuždytas. Viktoro Uspaskicho rajone – Kėdainiuose – jam niekas ilgai nedrįso pasiūlyti jokio darbo. „Stovėjau darbo biržoje. Gavau 1054 litus, maksimumą“, – sakė V.Muntianas.

Ar galvoja dar apie politiko karjerą? „Ne. Noriu užmiršti tą blogį – politiką. Jei galėčiau, išbraukčiau tuos metus, kai buvau politikoje. Manau, kad pradėsiu viską iš pradžių, kaip jaunystėje – nuo eilinio meistro statyboje. Gavau darbo „Agrochemos mažmenoje“. Tarpai tarp chemoterapijų – 21 diena. Tarp jų dar spėju nuvažiuoti ir į darbą. Pasodinome dar 200 eglaičių, kada nors čia išaugs miškas. Stengiuosi išlikti. Tyrimai neblogi. Laikausi dietos, visko dabar apie savo ligą prisiskaičiau. Pavyzdžiui, labai sveika grikių dieta – grikiai su sėmenų aliejumi. Net skanu“, – prisipažino buvęs politikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius