Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sukam dviračius sveikos gyvensenos link!

Ar reikia šiandien aiškinti apie dviračio naudą sveikatai, ekologijai, kai visi šios transporto priemonės privalumai žinomi nuo atradimo dienos?
Renginio akimirka
Renginio akimirka / 15min.lt skaitytojo Eimanto G.nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) kanclerio Rimanto Remeikos nuomone, verta ir būtina  nuolat priminti visuomenei apie dviratį, kaip efektyvią sveikos gyvensenos priemonę, o tuo labiau  artėjant „Velomaratonui 2011“. Rugpjūčio 21 d. Vilniuje, netoli  Seimo rūmų, kur startuos ir finišuos dviratininkai, įsikurs SAM informacinė palapinė. Vilniečiai ir sostinės svečiai kviečiami į ją pokalbiams apie sveikatą. Geriausiai trasą įveikusiai dviratininkų sportininkų komandai bus įteikta speciali Sveikatos apsaugos ministro Raimondo Šukio įsteigta taurė

Ir sveika, ir malonu

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Sveikatos mokyklos direktoriaus dr. Zenono Javtoko teigimu, dviratis – ekologiškai švari, sveikatą stiprinanti transporto priemonė. Kuo daugiau žmonių dviračiu važinės mieste, tuo mažesnės bus mašinų spūstys, oro užterštumas ir triukšmas. Taigi, dviratis – puiki priemonė saugoti sveikatą ir kurti sveiką miestą.  

„Važiuoti dviračiu ne tik malonu, bet ir sveika. Ši fizinio aktyvumo rūšis geriau nei bėgimas tinka turintiems antsvorio, mažiau traumuoja sąnarius“, – sako Z.Javtokas. Be to,  pasak daktaro, važiuojant dviračiu didėja ištvermė, gerėja širdies ir plaučių kraujotaka, stiprėja kojų ir sėdmenų raumenys, didėja kojų sąnarių lankstumas, o malonūs pojūčiai slopina darbo rūpesčius, padeda išvengti neigiamų streso pasekmių.  

„Tam, kad būtume žvalūs, įgytume gerą fizinę formą, būtina per savaitė nors 4-7 val. pasivažinėti dviračiu“, – pabrėžia Z.Javtokas.

Ir edukacija, ir sportas

Sveikatos apsaugos specialistai, anot kanclerio R. Remeikos, ne tik įtikinėjimu propaguoja sveiką gyvenimo būdą, bet ir savo pavyzdžiu rodo tokio gyvenimo privalumus. Todėl  noriai įsijungia į sostinėje vykstančius masinius sporto renginius.

„Mūsų ministerija ne vienus metus aktyviai dalyvauja tarptautiniame Vilniaus maratone, trasoje jėgas bando bėgikų komanda. Tokie renginiai, sutraukiantys tūkstančius žmonių,  sudaro puikias galimybes skleisti sveikos gyvensenos idėjas“, – sako pats dviratį minsiantis ir SAM dviratininkų komandai „Velomaratone 2011“ vadovausiantis R.Remeika.   

„Velomaratone 2011“ veiksiančioje SAM informacinėje palapinėje medikai primins, kaip suteikti pirmąją pagalbą, surengs pirminio gaivinimo pamokėles, patars, ką daryti, kai dviratininką ištinka nedidelė traumą. Vilniečiai ir miesto svečiai taip pat galės pasitikrinti kraujospūdį, kūno masės indeksą, pasimatuoti liemens apimtį, pasikonsultuoti su kardiologais širdies ligų rizikos veiksnių koregavimo klausimais, su sveikos gyvensenos specialistais, dar kartą pasitikrinti žinias apie tai, ką valgyti sveika.  

„Velomaratone 2011“ dalyvaus ir daugiau kaip 60 dviratininkų SAM komanda.   

Rugpjūčio 21 d. nuo 10 iki 16 val. SAM palapinėje bus galima gauti informacijos apie:

– dviračio naudą sveikatai;

– pirmosios pagalbos teikimą;

– pirmosios pagalbos rinkinį;

– pirmąją pagalbą po dviračio traumos;

– sveiką mitybą;

– Lietuvos širdies asociacijos kardiologų konsultacijos širdies ligų rizikos veiksnių koregavimo klausimais.

www.sam.lt

Pavadinimas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius