Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šventinę nuotaiką sukuria žvakės

Ugnis žmones lydi nuo senų senovės. Jeigu kadaise liepsna saugojo nuo tamsos, šalčio, žvėrių, tai dabar ji teikia jaukumo ir šventiškumo.
Žvakė
Žvakė / Photos.com
Temos: 2 Kvapas Nuotaika

Džiugina liepsna ir kvapu

Apie žvakių populiarumą liudija tas faktas, kad jų galima nusipirkti bet kurioje maisto prekių parduotuvėje. Jų yra įvairiausių spalvų ir formų, kvepiančių ir paprastų.

„Šiandien žvakės dažniausiai gaminamos iš parafino, dar gali būti pagamintų iš parafino želė, palmių aliejaus, bičių vaško ar stearino“, — vardija jau dvylika metų Kaune veikiančios bendrovės „Jakelio žvakės“ savininkas Algimantas Jakelis. Mūsų parduotuvėse galima nusipirkti daug importuotų dekoratyvinių žvakių, dažniausiai iš Kinijos, tačiau gražios ir originalios žvakės taip pat gaminamos ir Lietuvoje.

Rankų darbo dekoruotas žvakes Lietuvoje gamina ne tik bendrovė „Jakelio žvakės“. UAB „Geralda“ pirkėjams siūlo plokščias, įvairių dydžių stačiakampio ir kvadrato formų plonas knygas ar užrašų knygutes primenančias žvakes su keliais dagčiais. „Naujoji Barmunė“ vilioja kvepiančiosiomis žvakėmis, praturtintomis apelsinų, citrinų, greipfrutų, ylang-ylang, sandalmedžio, muskatinių šalavijų, pušų, atlasinių kedrų mišinio, levandų, levandinų, Martinio citrinžolių eteriniais aliejais.

Žvakių gamintojai pastebi, kad žvakės Lietuvoje vis labiau populiarėja ir tampa neatskiriamas jaukaus vakarėlio atributu.

Želė dega ilgiau

Mėgaudamiesi ypatingą atmosferą sukuriančiomis plevenančiomis žvakių liepsnelėmis kartais susimąstome ir apie jų poveikį.

Žvakių gamintojas A.Jakelis sako, jog iš kokybiškų medžiagų pagamintos žvakės yra saugios. Tačiau įvairūs gamintojai naudoja įvairios kokybės parafiną. Pats prasčiausias parafinas paprastai naudojamas kapinių žvakių gamybai. Tačiau, jeigu kambaryje uždegėte žvakę ir pajutote žibalo kvapą ar pamatėte nuo liepsnos sklindančius dūmus, galima įtarti, kad tokia žvakė yra nekokybiška.

Žvakių gamintojai pastebi, kad žvakės Lietuvoje vis labiau populiarėja ir tampa neatskiriamas jaukaus vakarėlio atributu.

Bene greičiausiai dega iš bičių vaško pagamintos žvakės, parafino žvakės nyksta lėčiau, o parafino želė — netgi tris kartus lėčiau nei parafino žvakės. Tad jeigu norite liepsnele mėgautis kuo ilgiau, uždekite parafino želė žvakę.

Lietuvos rinkoje kvepiančias žvakes pristatančios bendrovės „Naujoji Barmunė“ vadovė Zita Jonušienė sako, jog žvakių kvapą sukuria jų gamyboje naudojami eteriniai aliejai. Gaivų aromatą tokia žvakė skleidžia netgi nedegdama, tereikia ją išpakuoti ir padėti kambaryje ir aromatu prisipildys visa patalpa. Uždegus žvakę aromato stiprumas paintensyvėja. Patys geidžiamiausi yra levandų, apelsinų, cinamono, gvazdikėlių, pušų kvapai. Pašnekovė taip pat perspėja, jog jautriems žmonėms žvakių kvapai, kaip ir juos skleidžiantys augalai, gali sukelti alergiją.

Viena iš puikiausių eterinių aliejų savybių — tai sugebėjimas išgryninti orą, kuriuo mes kvėpuojame. Kvapieji aliejai naudojami kaip antiseptiniai, antibakteriniai patalpų oro gaivikliai. Kadangi šie aliejai yra lakūs ir veikia mažais kiekiais, tai užtenka keleto lašų, kad patalpoje sumažėtų bakterijų, mikrobų. Šie aliejai ne tik sukuria nuotaiką dėl savo malonaus kvapo, bet ir teigiamai veikia mūsų organizmą. Priklausomai nuo pasirinkto aliejaus, mažina nervinę įtampą, ramina, arba, atvirkščiai, tonizuoja, padeda susikaupti ir kelia darbingumą.

Kad ir kokia kokybiška būtų žvakė, degdama ji naudoja deguonį. Juo žvakių plevena daugiau, tuo daugiau deguonies patalpoje sunaudojama. Tad mažoje patalpoje sudeginus daug žvakių, prieš miegą nereikėtų pamiršti jos išvėdinti.

Žvakė reiškia gimimą

Pasak „Jakelio žvakių“ savininko, dekoratyvinių žvakių žmonės dažniau ieško prieš šventes. Jos tampa puikia šventinio stalo puošybos detale. Populiariausios baltos, aukso, sidabro spalvos žvakės.

2009-ieji — Sidabrinio Jaučio metai. Tad pagal kinų papročius ant šventinio stalo ar namuose turėtų būti sidabrinės spalvos papuošalų. Stilistai priduria, jog šiemet madingiausios žiemos spalvos yra sidabrinė, juoda, balta, šokolado, auksinė ir violetinė.

Manoma, kad baltos žvakės kaupia Mėnulio energiją, o juodos — padeda atitraukti neigiamą energiją, šalina diskomforto jausmą.

Įvairiuose šaltiniuose nurodoma, kad baltas žvakes geriausia uždegti pirmadienį. Raudonos žvakės palankiai veikia sveikatą, žadina meilės aistrą, stiprina žmogaus energetinį lauką, suteikia valdžios, geriausia jas uždegti antradienį. Oranžinės žvakės skatina kūrybinius procesus, skaidrina mintis, padeda siekti harmonijos ir dvasinės pusiausvyros — geriausia uždegti trečiadienį. Violetinės žvakės žada sėkmę, stiprina intuiciją, didina nepriklausomybę — rekomenduojama deginti trečiadieniais. Žydros žvakės padeda pasiekti santarvę ir ramybę šeimose. Deginti jas reikėtų ketvirtadieniais ir šeštadieniais. Juodas žvakes rekomenduojama deginti šeštadienį. Rožinės žvakės simbolizuoja romantiškus jausmus, moteriškumą, draugystę, meilę, švelnumą. Jos gali būti deginamos bet kurią savaitės dieną.

Stilistai taip pat teigia, kad žvakė jūsų aplinkoje atrodys dailiau, jeigu ji bus priderinta prie servetėlių ar kambaryje vyraujančios spalvos. Spalvos veikia mus visus. Vienos ramina ir padeda atsipalaiduoti, kitos — aktyvina vaizduotę ar nuteikia romantiškai, padeda mums suvokti kas yra gera ar bloga, ar supanti aplinka mums patinka ar ne.

Kiek žvakių uždegti ir kur geriausia jas statyti, A.Jakelio nuomone, yra skonio reikalas. Pavyzdžiui, skandinavai, kurdami kambaryje jaukumą, niekuomet neapsiriboja viena žvake, o jų ir įvairių sudega labai daug. Interjero stilistai pataria žvakėms palikti pakankamai erdvės, kad pastatytos, pavyzdžiui, aukštose žvakidėse jos neužstotų pašnekovų, nekliudytų vaišėms. Jeigu tai romantiškas vakaras dviese, puikiausiai tinka didelė stiklinė taurės formos žvakidė su vandeniu ir specialia plaukiojančia žvakele. Gražiai atrodys viena šalia kitos sustatytos tarpusavyje derančios skirtingų dydžių žvakės. O bioenergetikas Algimantas Dainauskas primena, kad nelyginis žvakių skaičius turi geresnį poveikį.

Sapnininkai teigia, kad sapnuoti degančią žvakę reiškia gimimą. Sapnuoti užgesusią žvakę — bejėgiškumą. Jei žvakė bjauriai rūksta, lauk nemalonumų. Sapnuoti, kad nešate vieną degančią žvakę, reiškia gedulą. Sapnuoti, kad užgesinote žvakę, reiškia, kad netrukus užmegsite naują pažintį. Jūsų ydos jus veda į skurdą — tai rodo sapnas, kuriame matėte nuvarvėjusią žvakę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius