Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarp Kultūros tarybos išmokos gavėjų – ir Alytaus pusiaukelės namuose kalintis Donatos Gutauskienės vyras

Lietuvos kultūros taryba gegužės 25 dieną pradėjo mokėti vienkartines kompensacines išmokas savarankiškai dirbantiems kūrėjams, dėl karantino praradusiems pajamų. Tarp 700 pretendavusių kūrėjų, kaip jau rašė 15min, pateko daugybė žymių šalies atlikėjų, išmoką gavo ir Alytaus pusiaukelės namuose kalintis atlikėjos Donatos Gutauskienės vyras Rolandas Gutauskas.
Donata Gutauskienė-Laisva ir Rolandas Gutauskas
Donata Gutauskienė-Laisva ir Rolandas Gutauskas / Asmeninio albumo nuotr.

Iš viso paskirstyta 656 tūkst. eurų Kultūros tarybos administruojamų lėšų, gautų iš tuščios laikmenos atlygio.

Po 600 eurų gavo 420 kūrėjų, po 1,2 tūkst. eurų – 161, po 1,8 tūkst. eurų – 117 kūrėjų. Visą sąrašą galite rasti čia. Tarp 161 kūrėjo sąraše atsidūrė ir atlikėja Donata Gutauskienė-Laisva, tokią pačią sumą gavo ir jos Alytaus pusiaukelės namuose esantis vyras Rolandas Gutauskas.

15min pradėjus domėtis šia tema, pirmiausia kreiptasi į Lietuvos kultūros tarybą (LKT), kuriems informacija, kad išmoką gavo šiuo metu Alytaus pataisos namuose esantis asmuo, pasirodė netikėta. Vis dėlto savarankiškai dirbančių kūrėjų programa sukurta siekiant nediskriminuoti meninės vertės ar profesionalumo kriterijų.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kūrėjams paskirtos išmokos – sąžinės reikalas? Operos solistui – 600, Ryčiui Cicinui – 1800

Kultūros taryba: nepriekaištingos reputacijos kriterijus nebuvo taikomas

Siekdama išsiaiškinti visas aplinkybes, Lietuvos kultūros taryba kreipėsi į atsakingas institucijas dėl asmenų galimybės vykdyti individualią veiklą pagal pažymą, būnant įkalinimo įstaigoje ar bausmę atliekant kitomis formomis. Anot Lietuvos kultūros tarybos komunikacijos koordinatorės Godos Dapšytės, paraiška atitiko visus kriterijus.

Kiekvienas individualią veiklą pagal pažymą vykdęs ir dėl koronaviruso plitimo bei šalyje paskelbto karantino praradęs pajamas asmuo, norėdamas gauti vienkartinę kompensacinę išmoką, LKT turėjo pateikti elektroninį prašymą, nurodant asmeninius (vardas, pavardė, asmens kodas, banko sąskaitos numeris), kontaktinius (elektroninis paštas, telefono numeris) duomenis, taip pat vykdytos individualios veiklos (-ų) kodą (-us) bei prarastų pajamų sumą.

Be individualios veiklos pažymos, pagal finansavimo programos sąlygose nurodytus kodus, asmuo turi turėti ir raštiškus suplanuotų, tačiau prarastų pajamų, atitinkančių prašyme nurodytą sumą, įrodymus.

Visas prašymus pateikusiųjų asmenų sąrašas ir jų nurodyti duomenys visų pirma buvo tikrinami bei tikslinami Lietuvos kultūros tarybos administracijos, o tuomet visa medžiaga perduota administracinei patikrai Valstybinėje mokesčių inspekcijoje.

Buvo tikrinama, ar pateikti teisingi duomenys: ar toks asmuo egzistuoja, ar vykdo individualią veiklą pagal bent vieną iš kompensacijoms skirtos programos sąlygose nurodytų veiklos kodų (59.11 Kino filmų, vaizdo filmų ir televizijos programų gamyba, 90.01 Scenos pastatymų veikla ir/arba 90.03 Meninė kūryba), ar veikla įregistruota ne vėliau kaip 2019 m. liepos 1 d., ir ar vykdyta ne trumpiau kaip iki 2020 m. kovo 16 d. (šie terminai taip pat buvo nustatyti vienkartinių išmokų kompensavimui skirtos finansavimo programos sąlygose).

Pirmajame etape po administracinės patikros atmesti 165 prašymai (nustačius, jog bent viena iš finansavimo sąlygų yra netenkinama), antrojo etapo administracinė patikra VMI vyksta šiuo metu.

Visi asmenys, kuriems išmokos buvo išmokėtos 2020 m. gegužės 22 d. sprendimu Nr. 1(LKT-25(1.2), administracinę patikrą praėjo, t. y. patikros metu VMI buvo nustatyta, jog pateikti duomenys – teisingi.

Taip pat pabrėžiama, kad vienkartinių kompensacinių išmokų finansavimo sąlygose nepriekaištingos reputacijos kriterijus nebuvo taikomas.

Anot Kultūros tarybos, Alytaus pataisos namuose esantis Rolandas Gutauskas atitiko visus kriterijus.

Nepaisant to, Lietuvos kultūros tarybos praktikoje pasitaiko įvairių situacijų. Vis dėlto, kaip pabrėžta, Kultūros taryba visus iškilusius nesklandumus tikisi spręsti geranoriškai, ieškant abejoms pusėms geriausių sprendimų.

„Jei neteisinga informacija pateikiama paraiškoje, tai atsiliepia projekto vertinimui, jei tokia informacija atrandama projekto ataskaitoje, tuomet prašoma grąžinti neteisingai panaudotas ar gautas lėšas. Prireikus, kreipiamės ir į atitinkamas institucijas, ginčus sprendžiame teisės aktų nustatyta tvarka, prireikus kreipiamės ir į teismą“, – teigė Kultūros tarybos atstovė.

Rolandas Gutauskas situacijos nekomentavo

15min į Alytaus pusiaukelės namus kreipėsi dar šios savaitės pradžioje. Tiesa, kadangi šiuo metu ne vienas iš įstaigos vadovų yra atostogose, kol kas sulaukti informacijos apie kalinčių asmenų galimybes dirbti nebuvo lengva.

Alytaus pusiaukelės namų darbuotoja patvirtino, kad čia esantis R.Gutauskas užsiima individualia veikla, tačiau specifikuoti veiklos pobūdžio negalėjo. Su tokia veikla užsiimančiais kaliniais dirbantis Resocializacijos skyriaus viršininkas Linas Šimkus iš atostogų turėjo grįžti pirmadienį, žadėta, kad tuomet bus galima pateikti daugiau informacijos apie nelaisvėje vykdomą veiklą.

Alytaus pataisos namų direktoriaus pavaduotojas Raimundas Markauskas irgi kol kas negalėjo suteikti daug informacijos, nes specializuojasi ne toje srityje.

„Kaip jų darbas atrodo? Matote, pas mus viskas griežčiau. Turime 76 kalinius, kurie priklauso ūkio brigadai, jie atlieka pagal pareigybes darbus, tai ir tvarkdariai, statybininkai. Jie dirba labiau tikslingą darbą, tačiau jie gali užsiimti ir individualia veikla. Turime ir stalių. Bet aš dirbu su įdarbinimo brigada, su asmenimis, kurie išvažiuoja už vartų, bet šitas klausimas labiau skirtas resocializacijos skyriui. Būrio viršininkas individualiai sudaro veiklas, aišku, čia priklauso, ką jis gali daryti, kokius įrankius turėti“, – 15min aiškino R.Markauskas.

Vis dėlto konkretizuoti, kaip pataisos namuose esantys asmenys gali užsiimti individualia veikla, kokie yra apribojimai ir galimybės, kol kas nepavyko.

Atsakyti į klausimus apie savo veiklą nesutiko ir pats Rolandas Gutauskas. Savaitės viduryje besikreipus žiniasklaidai, jis patikslino, kad išties šiuo metu dirba su renginiais.

Vis dėlto netrukus perklausęs, ar ši informacija yra skirta viešinti, daugiau į jokius klausimus neatsakė.

„Šiai dienai susilaikau nuo bet kokių pasisakymų viešai. Ačiū. Gerų darbų jums“, – teatsakė R.Gutauskas.

15min žiniomis, vyras jau ne vienerius metus dirba savo žmonos Donatos Gutauskienės vadybininku. Tai galima spręsti ir iš to, kad abudu gavo identišką vienkartinę išmoką, tikėtina, kad paraiškoje nurodė vienodą nuostolį dėl karantino.

Alytaus pataisos namuose 2015-ųjų metų rugpjūtį Rolandas vedė 13 metų jaunesnę atlikėją Donatą. Pora turi sūnų.

Rolandas Gutauskas yra teistas ne kartą, buvo nuteistas dėl vagysčių ir turto sunaikinimo bei nusikalstamu būdu įgyto turto realizavimo.

Operos solistui – 600, estrados legendoms – 1800

Kaip 15min jau rašė, Kultūros tarybos teigimu, išmokos paskirstytos proporcingai, atsižvelgiant į pajamų praradimų dydžius. Vis dėlto suskirstymas daug kam sukėlė klausimų, patys gavėjai irgi neslėpė nuostabos.

Vilniaus tarybos narė Donalda Meiželytė neslėpė nuostabos, kad pateko į laimingųjų sąrašą – jai paskirta 600 eurų išmoka. Anot jos, vienkartines išmokas gauti tikėjęsis kūrėjas turėjo pateikti paraišką ir viename iš punktų įrašyti, kiek jis tiksliai prarado per karantiną sutartų honorarų. Kaip sako Donalda, viskas čia priklausė nuo sąžinės.

Pati D.Meiželytė prie prarastų honorarų priskyrė du renginius – teatro festivalio vedimą, kuriame turėjo būti ir vaidybinių momentų, bei vieną didesnį renginį su gyvo garso grupe. Anot Donaldos, tai nebuvo privatus renginys, derinimasis vyko per renginio organizatorius.

„Aišku, praradimai yra dvigubai didesni, bet jie pagal galimybes ir paskyrė. Gal kiti menininkai daugiau prarado“, – sakė D.Meiželytė.

Garsi drabužių kūrėja Agnė Kuzmickaitė-Prūsaitienė taip pat pretendavo į išmoką ir gavo 1,8 tūkst. eurų pagalbą. Tiesa, jos vyro dainininko Sauliaus Prūsaičio tarp išmokų gavėjų nėra.

„Aš negaliu pakomentuoti, nes gali būti, kad mano vadyba dar nespėjo užpildyti šios paraiškos, o gal ir nepildys. Aš nežinau, manęs tokie klausimai nepasiekia. Bet jeigu reikės, tai ir žmona išlaikys“, – juokėsi S.Prūsaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius