-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 25 /15:22

Teisme – apie avariją meluojančio Petro Dimšos ir aktorių demaskavusio gydytojo akistata

Teismas sostinėje narplioja baudžiamąją bylą dėl avarijos, per kurią pernai vasarą buvo pražudytas 24 metų dailininkas Šarūnas Surblys. Prieš teismą dėl tragiško eismo įvykio stojęs 76 metų aktorius Petras Dimša jau spėjo paskęsti mele. Pavyzdžiui, kalbėdamas apie girtumą nuo gudobelių tinktūros, kurią jam esą rekomendavo šeimos daktaras Vladimiras Kačurinecas. Medikas jau anksčiau viešai paneigė aktoriaus išvedžiojimus, o šįkart V.Kačurinecas ir P.Dimša santykius išaiškino teismo akivaizdoje.
Petras Dimša
Petras Dimša / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Antradienio popietę teismas toliau nagrinėja baudžiamąją bylą, kurioje garsus Lietuvos aktorius Petras Dimša (76) teisiamas dėl avarijos, pražudžiusios dviračiu važiavusį talentingą grafiką Šarūną Surblį.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Vladimiras Kačurinecas
15min.lt nuotr./Vladimiras Kačurinecas

Eismo nelaimė įvyko 2013 m. liepos 17 d., kai sostinės Oslo gatvėje P.Dimšos vairuojamas automobilis „VW Polo“ partrenkė dviratininką Š.Surblį. Į pakelės stulpą nublokštas 24 metų dviračio vairuotojas patyrė itin sunkių traumų ir medikams jo gyvybės išgelbėti nepavyko.

P.Dimša paaiškinimą dėl 1,67 promilės alkoholio, po įvykio rasto jo organizme, susiejo su savo šeimos gydytojo rekomendacijomis: esą kaip liepė Vladimiras Kačurinecas, serialų „Giminės“ bei „Dapkai ir Butkai“ aktorius vartoja gudobelių tinktūrą, kuri gelbėja jam gyvybę prasidėjus širdies skilvelių virpėjimui.

P.Dimšos ilgametis gydytojas V.Kačurinecas jau anksčiau viešai pasibaisėjo aktoriaus melu ir paneigė vairuotojo išvedžiojimus apie apsvaigimą nuo gudobelės preparato. Tai buvo viena rimčiausių P.Dimšos gynybinės versijos atramų: esą ne jis girtas partrenkė dviratininką, o tik sustojo nelaimės vietoje padėti žmogui, tuo tarpu girtumas atseit atsirado jam iš susijaudinimo išgėrus gudobelės ekstrakto, kuris turėjo nuraminti širdį.

Medikas vėl paneigė aktoriaus versiją

Gydytojas teisme prisiekė sakyti tik tiesą.

„Niekada neskyriau ir niekada nesiūliau šio vaisto šiam savo pacientui“, – apie P.Dimša ir gudobelių tinktūrą sakė V.Kačurinecas.

Medikas teismui pakartojo jau anksčiau išsakytą asmeninę nuomonę: nuo trijų gurkšnių 1,67 promilės girtumo tikrai nebus. „Bet paprastai jų geriama tik nuo 20 iki 30 lašų tris keturis kartus per parą“, – pridūrė liudytojas.

Bylą kuruojantis prokuroras citavo anksčiau teisme P.Dimšos duotus parodymus, kad būtent V.Kačurinecas jam rekomendavo gudobelės preparatą, kaip širdį raminantį vaistą. „Kategoriškai neigiu šiuos parodymus“, – kartojo medikas.

Medikas minėjo, kad P.Dimšą kaip gydytojas pažįsta jau 30 metų. Prokuroras pasiteiravo: ar ilgametis jo pacientas kada nors turėjo sveikatos problemų dėl piktnaudžiavimo alkoholiu. V.Kačurinecas atsakė kategoriškai neigiamai.

Esminių klausimų savo gydytojui neturėjo

P.Dimša savojo gydytojo parodymus teismui stebėjo atidžiai, bet santūriai.

Aktoriui suteikta proga užduoti liudytojui klausimus.

„Daktare, tai vis dėlto – ar gudobelės tinktūra yra vaistas?“, – klausė P.Dimša.

Pasak mediko, tai yra tik pagalbinis preparatas.

P.Dimša savo gydytojui pasiūlė apskaičiuoti: jei bus 5-6 buteliukai tinktūros po 80 ml, kiek tai iš viso bus alkoholio? Kaltinamas iškart kėlė kitą klausimą – ar beveik puslitris stipraus alkoholio nėra mirtina dozė?

„O tai kam tiek gerti?“, – atšovė gydytojas V.Kačurinecas.

P.Dimša dar buvo pasirengęs teisme aptarti alkoholio kiekių skaičiuokles, tačiau tokią iniciatyvą sužlugdė teisėja Ainora Kornelija Macevičienė – posėdžio šeimininkei pasitikslinus, ar šeimos gydytojas nustatinėja girtumą, nutarta šalutinių teorinių dalykų neaptarinėti ir mediko apklausą užbaigti.

Policininkas: „Jis skundėsi dėl širdies“

Šio antradienio posėdis pradėtas nuo kelių policininko Artūro Saladžiaus apklausos. Šis pareigūnas buvo atvykęs į avarijos vietą ir bendravo su vairuotoju P.Dimša.

„Pilietis buvo streso būsenos. Kiek atsimenu, vangiai jis šnekėjo. Be to, pilietis blogai pasijautė, atsisėdo ant žemės, pasakė, kad blogai su širdimi.“

Liudytojas A.Saladžius prisiminė, kad ant automobilio „VW Polo“ bamperio matė žymes, likusias nuo partrenkto dviračio. Pasak pareigūno, VW akivaizdžiai buvo pajudintas iš tikrosios eismo įvykio vietos: tai buvo matoma pagal vėžias ant žoles.

„Po automobiliu buvo ar tai dviratis, ar tai dviratininkas – pilietis tiksliai pasakyti negalėjo“, – anot pareigūno, P.Dimša įvykio vietoje netiksliai, bet taip atvirai jam paaiškino, kodėl mašina atitraukta.

Teisme šiandieną apklaustas ir kelių patrulis Giedrius Česnulevičius. „Vairuotojo paprašėme dokumentų. Jis muistėsi, kažko ieškojo mašinoje intensyviai“, – sakė liudytojas.

Pasak G.Česnulevičiaus, apie eismo įvykio aplinkybes P.Dimša kalbėjo nerišliai.

„Buvo čia kažkas... Avarija... Va, žmogų ištraukiau... Padėjau atsikelt“, – ką girdėjo iš vairuotojo, sakė patrulis.

Abu teismui antradienį liudiję pareigūnai teigė nematę, kad P.Dimša įvykio vietoje vartotų gudobelės preparatus ar alkoholinius gėrimus.

Patyręs patrulis G.Česnulevičius nėra tikras, ar VW vairuotojas buvo blaivus, ar išgėręs: „Išvaizda atrodė kaip neblaivaus žmogaus. Bet buvo akcentuojama, kad jam su širdim negerai. Todėl buvo pasikliauta medikais, kurie atliks tyrimus.“

Jis antrino savo porininkui, kad automobilis VW atrodė atitrauktas nuo vietos, kur buvo iškart po avarijos.

Abu teismui antradienį liudiję pareigūnai teigė nematę, kad P.Dimša įvykio vietoje vartotų gudobelės preparatus ar alkoholinius gėrimus.

Žurnalistas: „Kvapo neužuodžiau“

Antradienį teisme apklaustas ir TV žurnalistas Bronius Jablonskas, vienas pirmųjų atvykęs į įvykio vietą. „Atvažiavęs aš pamačiau, kad prie stulpo stovi dviratis. Kiek toliau stovėjo automobilis. Pamačiau vairuotoją, bet aš nepažinau aktoriaus Petro Dimšos“, – prisipažino liudytojas.

Žurnalistas filmavo įvykį ir nutaikęs progą, kai nuo P.Dimšos atsitraukė tyrėja, pats bandė pakalbinti vairuotoją.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Aktoriaus Petro Dimšos byla
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Mylimojo per avariją netekusi mergina aktoriaus Petro Dimšos byloje pripažinta nukentėjusiąja.

„Buvau priėjęs pasišnekėti. Aiškaus atsakymo, kas atsitiko, aš negavau. Jis matė, kad yra filmuojamas, ir šiek tiek dengėsi. Man tai pasirodė įtartina, paprastai taip elgiasi neblaivūs žmonės“, – pasakojo B.Jablonskas.

Teismas liudytojo teiravosi apie įtariamojo avarijos kaltininko blaivumą arba girtumą įvykio vietoje.

„Kvapo aš jokio neužuodžiau“, – kelis sykius pakartojo žurnalistas. Jis dar pridūrė: „Kad įvykio vietoje kažką gertų, aš tikrai nemačiau.“

Liudininkas minėjo įvykio vietoje apsilankiusią moterį, kuri prašė iš solidarumo nerodyti per televiziją reportažo apie šią avarija. Pasak B.Jablonsko, šį savo prašymą moteris motyvavo tuo, kad „televizijos žmogus“ P.Dimša esą yra girtas. „Tai yra mano žmonos pusseserė Salomėja Čerbauskienė, kuri atvažiavo su savo sūnumi, kad paimtų automobilį“, – peržiūrint vaizdo medžiagą teisme minėtą moterį pažino pats kaltinamasis.

Ligoninėje bandė slėptis

Vilniaus miesto apylinkės teismas bylą, kurioje dėl avarijos kaltinam P.Dimšai gresia iki 10 metų nelaisvės, nagrinėja nuo rugsėjo. Prieš dvi savaites teismui liudijęs kardiologas Paulius Trinkauskas papasakojo, kaip aktorius P.Dimša mėgino išvengti alkoholio patikrinimo, sprukdamas ir slėpdamasis Santariškių ligoninės rūsyje.

Žuvusiojo Š.Surblio artimieji reikalauja, kad P.Dimša atlygintų 0,5 mln. litų moralinę žalą.

Šios didelį visuomenės atgarsį sukėlusios bylos nagrinėjimą teismas žada tęsti kitais metais – trys nauji  posėdžiai paskirti sausio 8, 19 ir 28 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius