Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Televizijos kritikas Žygintas Pečiulis: televiziniuose šou klesti skandalo kultūra

Komisijos narių pjautynės televiziniuose šokių projektuose vienus žiūrovus prikausto prie ekrano, o kitus verčia perjungti kitą kanalą. Ar televizijoje egzistuoja kokios nors ribos, kurių turėtų paisyti laidų dalyviai?
(Iš kairės): Ž.Pečiulis, V.Šapranauskas ir J.Smoriginas
Iš kairės: Žygintas Pečiulis, Vytautas Šapranauskas, Jurijus Smoriginas. / 15min.lt montažas

Vienas ryškiausių tokių pjautynių kaltininkų pavyzdžių – choreografas Jurijus Smoriginas, kiekvieną šeštadienį savo kandžiu liežuviu plakantis tiek „Šok su manimi“ dalyvius, tiek ir kitus projekto komisijos narius.

Profesorius, televizijos kritikas Žygintas Pečiulis teigia, kad televizijoje kaip ir visur turi egzistuoti bendražmogiškosios taisyklės. Pasak kritiko, šiuo metu televizijoje yra dirbtinai kuriamos konfliktinės situacijos, kurios yra neigiamas reiškinys.

„Televizija yra tarsi šeimos narys, kuris yra namuose. Ją stebi visa šeima, todėl tam tikros taisyklės ir samprata turi egzistuoti, bet bėda yra ta, kad toks elgesys yra tiesiog eskaluojamas, skatinamas. Mes matome, kad tam tikri žmonės kviečiami būti laidos vedėjais ar komisijos nariais ne todėl, kad yra ypatingai išmanantys, tos srities ekspertai, bet dėl to, kad jie yra katalizatoriai, galintys sukelti ginčą, dėl kurio bus padidinami laidos reitingai“, – teigė Ž.Pečiulis.

Didžiulis kontrastas: aukšto lygio šokiai, taisyklės, reikalavimai ir staiga – rusiški keiksmažodžiai, juokeliai „žemiau juostos“. Tikras menininkas arba tikras elito žmogus pasakytų, kad toks žanrų maišymas nėra aukšto skonio ženklas.

Skandalo kultūros triumfas

Kritiko manymu, laidoje „Šok su manimi“ vieną pagrindinių vaidmenų žaidžia  laidos vedėjo ir komisijos nario derinio korta. Dėl to, pasak Ž.Pečiulio, susidaro įspūdis, kad laidos kūrėjams daugiau nei šokėjų apranga, muzika ar šokio kokybė rūpi intrigos.

„Matyt čia yra apeliuojama į pačias žemiausias žmogaus emocijas ir orientuojamasi į dalies žmonių skonį, tačiau tuo pačiu formuojamas ir daug didesnės auditorijos skonis. Didžiulis kontrastas: aukšto lygio šokiai, taisyklės, reikalavimai ir staiga – rusiški keiksmažodžiai, juokeliai „žemiau juostos“. Tikras menininkas arba tikras elito žmogus pasakytų, kad toks žanrų maišymas nėra aukšto skonio ženklas“, – tvirtino profesorius Ž.Pečiulis.

Kritiko teigimu, taip atsitinka dėl to, kad daug garsių žmonių „eina į kompromisą su savo sąžine“ ir nors daugelis laidos dalyvių kilus konfliktinei situacijai galėtų tiesiog atsistoti ir išeiti arba pasakyti pastabą šalia sėdinčiam žmogui, tačiau yra nutylima ir leidžiama konfliktui tęstis toliau.

„Ne vienas garsus ir gerbiamas žmogus ir toliau sėdi tokiose komisijose. Savo dalyvavimu jie liudija, kad jiems viskas yra normalu. Jei kas nors atsistos ir išeis, televizijos irgi trins rankas, nes tai bus puiki dramaturgija: po to bus galima sukurti kelias publicistines laidas apie tai, kaip kas nors išėjo. Paskui bus duota nepraustaburniams pakomentuoti, kokie tie inteligentai trapūs, kaip jie tiesiog nepažįsta gyvenimo. Deja, bet televizinė, skandalo arba kurstymo kultūra šiandien yra tokia“, – apgailestavo Ž.Pečiulis.

TV perkuria estetikos formules

Kritiko manymu, nors šiuolaikinė televizija, norėdama padidinti reitingus skatina nepraustaburniškumą, ji nepakankamai įvertina, kiek dėl tokio požiūrio žiūrovų praranda.

Kodėl žiūrovas turi stengtis pritildyti garsą, kol kas nors nenusikeikė ir to nespėjo išgirsti vaikai, kodėl žiūrovas kaskart turi įvertinti laidos vedėjo būklę ir nustatyti, ar jam pakilo spaudimas, ar jis yra ko nors padauginęs?

„Yra žmonių, kurie gražų šeštadienio vakarą nori pailsėti, nori pabūti su šeima, su vaikais ir jie nenori raudonuoti ar būti įsitempę dėl to, kad kuri nors žvaigždė nusikeiks, demonstruos nepagarbos kolegoms pavyzdį, juos išvadins animacinio serialo herojais. Kodėl pramoginė laida virsta didžiųjų išbandymų žiūrovui laida? Kodėl žiūrovas turi stengtis pritildyti garsą, kol kas nors nenusikeikė ir to nespėjo išgirsti vaikai, kodėl žiūrovas kaskart turi įvertinti laidos vedėjo būklę ir nustatyti, ar jam pakilo spaudimas, ar jis yra ko nors padauginęs? – retoriškai klausė Ž.Pečiulis. – Darosi nesmagu žiūrėti televiziją. Prisimename, kaip vienam vedėjui nuo persitempimo bloga buvo, kaip jam padidėjo spaudimas, kaip jis pradėjo nusišnekėti. Televizijoje tokių dalykų neturėtų būti, televizijos tokių vedėjų neturėtų vadinti geriausiais visų laikų TV vedėjais. Kadaise buvo sukurtos grožio ir estetikos formulės, kurios yra nekintančios, o televizija tarsi mėgina jas perkurti. Klasikiniai menai yra atmiešiami šiuolaikiškumu, kuris yra ne kaip atrodantis.“

Pokalbių laidos – įžeidinėjimų šou?

Pasak televizijos kritiko, panašaus braižo, kuomet dirbtinai norima sukelti daugiau žiūrovų emocijų, laikosi ir dabartinės pokalbių laidos. Ž.Pečiulis mano, kad kaip komedija gali būti subtili ir vulgari, taip ir pokalbių laidose dramaturginiai elementai turi būti naudojami paisant ribų, kad nevirstų vulgariu reginiu. Kritiko teigimu, daug ką pokalbių laidose lemia ir pašnekovų parinkimas.

„Kaip žinome, ramiai kalbantis, mąstantis žmogus televizijoje yra neįdomus – reikia parinkti rėksnį, išsišokėlį. Susidaro tokia nuomonė, kad tokios laidos yra rėkimo ir įžeidinėjimo šou, o ne rimtų pokalbių laidos. Kai kurių pokalbių laidų ne visada norisi žiūrėti, nes jose yra eskaluojami patys žemiausi jausmai ir tai nebūna reginys, kurį būtų galima priimti ir rodyti viešai“, – įsitikinęs Ž.Pečiulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius