Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas: vyrai labiau bijo vizito pas urologą nei prostatos vėžio

Nors 55 proc. vyrų įsitikinę, kad negydant padidėjusios prostatos gali išsivystyti vėžys, tik kas trečias 50-metį perkopęs vyras pas urologą apsilanko bent kartą per metus, kaip rekomenduoja urologai. Specialistai tvirtina, kad baimė profilaktiškai pasitikrinti nėra pagrįsta, nes dabar šią ligą galima kontroliuoti, o chirurginis gydymas, kuris anksčiau buvo pagrindinė gydymo priemonė, taikomas vis rečiau.
Profilaktiškai pasitikrinti, ar nesergate prostatos vėžiu, ypač rekomenduojama vyrams, perkopusiems 50 metų.
Profilaktiškai pasitikrinti, ar nesergate prostatos vėžiu, ypač rekomenduojama vyrams, perkopusiems 50 metų. / Photos.com

Kaip rodo šią vasarą tyrimo bendrovės „Synopticom“ atliktas tyrimas, 40 proc. respondentų prostatos sutrikimus įvardija kaip pagrindines vyrų sveikatos problemas, o 68 proc. vyresnių vyrų jaučia bent vieną gerybinės prostatos hiperplazijos (GPH) požymį.

Paradoksalu, bet 76 proc. dar nesergančių padidėjusia prostata vyrų teigia, kad atsiradus jos požymių iš karto kreiptųsi į gydytoją ir vartotų skirtus vaistus, tačiau daugiau negu penktadalis (22 proc.) jau susirgusių gydosi patys: arba vartoja vaistininko rekomenduotus vaistus, arba liaudies medicinos būdus, o 6 proc. nesigydo visai.

Kaip teigia Lietuvos draugijos pirmininkas doc. Daimantas Milonas, didžiausią medikams nerimą kelia tai, kad vyrai, pajutę gerybinės prostatos hiperplazijos požymius, neskuba kreiptis į gydytoją, o bando gydytis patys – tada prasideda komplikacijos ir žymiai rimtesnės bėdos. Dažniausios GPH komplikacijos – ūmus šlapimo susilaikymas, dėl šios ligos prireikia operacijos. Tuo tarpu tyrimas rodo, kad 67 proc. sergančiųjų yra patenkinti medikų skirtu gydymu.

Specialistai įspėja, kad gydymasis vaistinėje be gydytojo rekomendacijos pirktais preparatais yra nesaugus ligos vilkinimas. „Pirmiausia būtinas vizitas pas urologą, kuris ir nuspręs, kurie vaistai tinkamiausi, – pasakoja Kauno medicinos universiteto Urologijos klinikos vadovas doc. Mindaugas Jievaltas. – Delsimas apsilankyti pas gydytoją gali baigtis net tokiomis liūdnomis pasekmėmis kaip ūmus šlapimo susilaikymas ir operacija.“

Sergant gerybine prostatos hiperplazija, ketvirtadalį vyrų labiausiai vargina sutrikęs miegas, penktadalį – diskomfortas, 17 proc. – vėžio baimė ir 11 proc. – lytiniai sutrikimai.

Pasak gydytojo, ištyrus prostatos didėjimo mechanizmą atrasti medikamentai, kurie leidžia gydyti ne tik simptomus, bet ir pačią ligos priežastį. Per keletą metų prostatą galima sumažinti beveik trečdaliu. Europoje ir Lietuvoje taikomas kombinuotas gydymas, kai vienoje kapsulėje yra dvi veikliosios medžiagos, o tai žymiai veiksmingiau lengvina simptomus bei apsaugo nuo ligos komplikacijų.

27 proc. apklaustų vyresnių vyrų įsitikinę, kad padidėjusią prostatą gali tekti operuoti. Kaip teigia Santariškių klinikos Urologijos centro vadovas prof. Feliksas Jankevičius, vyrams labai opi prostatos tema, o vizitas pas urologą jau jaučiant kokius nors gerybinės prostatos hiperplazijos požymius dažnai asocijuojasi su chirurgine operacija. „Prieš 10–15 metų padidėjusios prostatos pašalinimas buvo viena iš dažniausių urologų atliekamų operacijų, o šiandien ji atliekama tik esant neefektyviam medikamentiniam gydymui ar kilus komplikacijų, – teigia prof. F.Jankevičius. – Daugiau negu pusė vyrų klaidingai mano, kad diagnozavus gerybinę prostatos hiperplaziją išsivystys prostatos vėžys, tačiau šiuolaikiniai gydymo būdai leidžia ligą efektyviai kontroliuoti.“

Sergant gerybine prostatos hiperplazija, ketvirtadalį vyrų labiausiai vargina sutrikęs miegas, penktadalį – diskomfortas, 17 proc. – vėžio baimė ir 11 proc. – lytiniai sutrikimai.

Profilaktiškai pas urologą dažniau lankosi jaunesni bei vidurinio ir aukštesnio išsimokslinimo vyrai. 36 proc. 50–74 metų vyrų nurodė kartą per metus ir dažniau atliekantys PSA tyrimą, kuris skirtas prostatos hiperplazijos ir vėžio kontrolei, tačiau daugiau nei trečdalis apklaustųjų teigė niekada tokio tyrimo neatlikę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius