-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valsų karaliumi tituluojamo André Rieu koncerte – nuoširdus bendravimas su publika ir dėmesys smuikininkei Giedrei Mundinaitei

Valsų karaliumi tituluojamas pasaulinės klasės smuikininkas André Rieu (64) ir Johanno Strausso orkestras pirmą kartą atvyko į Lietuvą. Antradienio vakarą Vilniaus „Siemens“ arenoje A.Rieu surengė savo vienintelį gastrolinį koncertą mūsų šalyje.
Koncerto akimirka
Koncerto akimirka / Lukas Balandis / BNS nuotr.
Temos: 2 Bendravimas Muzika

Maestro yra itin griežtas, reiklus ir turbūt labiau už viską vertina punktualumą, todėl ir į koncertą susirinksiančių žiūrovų prašė nevėluoti. Nenuostabu, kad jis pasirodymą ir pats pradėjo laiku, kaip nurodyta bilietuose – scenoje pasirodė 20:01.

Nors daugelis „Siemens“ arenoje koncertuojančių atlikėjų ar grupių scenoje pasirodo įžengę iš užkulisių, tačiau A.Rieu  šią tradiciją sulaužė – vienas po kito orkestro nariai žengė per salę ir lipo į sceną, kuri skendėjo gėlėse. Publiką juos pasitiko atsistojusi ir gausiais plojimais. Orkestre grojančios damos vilkėjo žemę siekiančias kreminių spalvų sukneles, kurios priminė Walto Disney pasakas, o vyrai buvo pasipuošę klasikiniais jodais kostiumais.

„Labas vakaras“, – lietuviškai į publiką kreipėsi A.Rieu. „Deja tai yra tik šie žodžiai, kuriuos moku lietuviškai, tačiau man šį vakarą pagelbės Giedrė“, – sakė smuikininkas. Pasirodo, kad tarp 50 muzikantų orkestre, su kuriuo jis atvyko į Lietuvą, smuiku jau ketverius metus griežia kaunietė Giedrė Mundinaitė.

„Esu be galo laiminga jums galėdama pristatyti André Rieu ir jo orkestrą“, – kreipėsi į publiką lietuvė smuikininkė, kuri nuolatos vertė maestro pasakytus žodžius.

„Mūsų orkestre yra atlikėjų iš dešimties valstybių: Tasmanijos, Australijos, Rusijos, Ukrainos, Vengrijos, Vokietijos, Argentinos ir Čilės, o aš esu iš Olandijos. O kur mes šį vakarą visi susirinkome? O gi į visatos centrą su nuostabiausia publika. Sveiki visi atvykę į Vilnių“, – kalbėjo A.Rieu. Šis pasakymas sulaukė itin audringų ovacijų.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Lietuvė smuikininkė Giedrė
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./ Lietuvė smuikininkė Giedrė Mundinaitė

Muzikantas maloniai nustebino kiekvieną koncerto žiūrovą, mat A.Rieu naujausioje, ilgesnėje nei 2,5 valandos trukmės programoje skambėjo gražiausi Johano Štrauso valsai, tarp jų, žinoma, yra ir „Žydrasis Dunojus“, populiariausios melodijos iš operų ir operečių, miuziklų bei kultinės grupės „Abba“ dainos.

Olandų smuikininkas, dirigentas ir kompozitorius A.Rieu koncerto metu taip pat grojo itin vertingu 1732 m. pagamintu Stradivarijaus smuiku. Nors 5 mln. litų vertinamas smuikas visur keliauja kartu su savo šeimininku, jis dar turi asmeninį sargybinį ir yra nuolat saugomas.

Prieš kiekvieną kūrinį A.Rieu kreipėsi į publiką ir pasakojo, kas tai per kūrinys, iš kur, o jo kalbą iš anglų į lietuvių nuolatos vertė Giedrė. Po valandos pasirodymo buvo paskelbta pertrauka. Likus penkioms minutėms iki antros dalies pradžios, kartu su maestro atvykę apsaugos drabuotojai kvietė publiką sugrįžti į salę ir linkėjo gero šou.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Koncerto akimirka
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Koncerto akimirka

„Kasdien gaunu daug laiškų ir elektroninių žinučių. Žmonės man rašo iš viso pasaulio. Džiaugiuosi visais tais laiškais. Man parašė vienas gydytojas, kuris savo darbą daro jau 25 metus. Jis pasakojo, kad jis gydo savo pacientus, tačiau ateina vyriausioji seselė ir į DVD grotuvą įdeda mano DVD. Tuomet pacientams nebereikia gydytojo paslaugų, nes jie klausosi muzikos ir gyja. Muzika yra kaip vaistai ir turi stebuklingų galių. Ji gali pasiekti visų širdis“, – sakė maestro.

Orkestrui užgrojus dainos „Mūsų dienos kaip šventė“ melodiją, publiką lingavo ir dainavo lietuviškos dainos žodžius, kurią atliko Anapilin iškeliavęs Vytautas Kernagis.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Koncerto akimirka
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Koncerto akimirka

Unikalaus smuiko ir pasaulinio garso muziko André Rieu duetą puikiai papildė orkestras. Genialių muzikų armija, kruopščiai atrinktų paties A.Rieu, grojo ne vien klasikinę muziką: nors jų arkliukas – didingasis valsas, jie sukūrė nuostabias Celine Dion, Leonardo Coheno, Franko Sinatros,  „Disney“ miuziklų melodijas. Iš viso jų repertuare daugiau nei 800 kūrinių.

Įdomu tai, kad šis smuikininkas sugrąžino į madą didingąjį valsą ir įvedė tradiciją šiuolaikinę muziką groti klasikiniu stiliumi. Galbūt todėl publika, išgirdusi tai, ko dar niekada negirdėjo, ima kraustytis iš proto, nenustygsta vietoje, lipa ant kėdžių ar stojasi iš savo vietų ir gracingu valso žingsniu leidžiasi užliejama André ir jo vadovaujamo orkestro atliekamos muzikos skambesio.

„Valsas yra labai svarbi mano gyvenimo dalis. Tai būdas pasaulyje skleisti mano teigiamą požiūrį į gyvenimą ir mano humoro jausmą,  – prieš koncertą sakė  André. – Jei jūs sėdite tarp mano žiūrovų ir atsiduodate muzikai, valsas jus užvaldys. Jūs netgi galite pašokti iš vietos, sugriebti savo partnerį už rankos ir valso ritmu šokti salėje. Tai aš išgyvenu visų savo koncertų metu.“

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Koncerto akimirka
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Koncerto akimirka

Apie André Rieu

Per savo karjerą A. Rieu jau pardavė daugiau kaip 32 mln. įrašų. Jo įrašai daugiau kaip 330 kartų buvo pripažinti platininiais ir daugiau kaip 100 kartų auksiniais. Muzikantas drauge su orkestru yra pelnęs ne vieną svarbų apdovanojimą, du kartus triumfavo Pasaulio muzikos apdovanojimuose. Balandžio mėnesį artistas koncertavo ir Nyderlandų princo Willemo Alexandero ir jo žmonos Maximos karūnavimo proga. Tuomet jo paklausyti Amsterdame susirinko 60 tūkst. žiūrovų.

André Rieu Johanno Strausso orkestrą įkūrė 1987 m. Nuo to laiko jo melodramiški pasirodymai ir roko žvaigždės elgesys yra siejami su valso muzikos atgimimu.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Koncerto akimirka
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./ Giedrė Mundinaitė (kairėje)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius