Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žiemą odą išvargina šalčio-šilumos kontrastai

Temperatūros pokyčiai, žvarbus vėjas, sausas patalpų oras negailestingai veikia veido odą – ji sausėja, šerpetoja, dega. Kaip su tuo susidoroti ir apsaugoti veidą šaltuoju sezonu „15min“ patarė grožio salono „Gatineau“ kosmetologė visažistė Nora Vanagaitytė.
Moters veidas
Moters veidas / „Istockphoto“

Pasak specialistės, veido odos priežiūra pirmiausia priklauso nuo odos tipo, kurį paveldime iš tėvų, taigi jis užprogramuotas genetiškai.

Lietuviams būdinga gana šviesi oda, kuri vasarą linkusi įdegti raudonai, tačiau pasakyti, kad Lietuvoje dominuoja kuris nors vienas odos tipas, negalima.

Vyrų odos tipai, N.Vanagaitytės teigimu, lygiai tokie pat, kaip ir moterų, tačiau stipriosios lyties atstovų oda žymiai rečiau būna sausa. Tarp vyrų dominuoja mišrus odos tipas, o odos riebumas priklauso nuo hormono testosterono lygio – kuo jo daugiau, tuo oda riebesnė. Anot specialistės, ir vyrų, ir moterų odos priežiūrai tinka vienodos priemonės, o veido kremų skirstymas į vyriškus ir moteriškus yra tik rinkodaros žaidimai. „Vyrams maloniau pirkti kremą, ant kurio užrašyta „for men“, bet iš esmės tas pats, tepi rožinį ar juodą kremą“, – šypsojosi kosmetologė.

Tegul oda naktį „atsigeria“

„Kai lauke šalta, didžiausiu mūsų odos priešu tampa šildymas, išsausėjęs kambarių oras“, – teigė N.Vanagaitytė. Prieš imantis kažkokių priemonių, kosmetologė patarė pirmiausia apsilankyti pas specialistą – jei ne procedūroms, tai bent konsultacijai, nes jis geriau išmano, kokios priežiūros reikia konkrečiu atveju. Tačiau nepriklausomai nuo odos tipo, šaltuoju sezonu, ji siūlo nakčiai tepti veidą drėkinamuoju kremu.Pasak specialistės, veido odos priežiūra pirmiausia priklauso nuo odos tipo, kurį paveldime iš tėvų, taigi jis užprogramuotas genetiškai.

„Vyrauja nuomonė, kad riebiai odai papildomų riebalų nereikia. Gamtos sukurta taip, jog riebalai odą padengia plonu sluoksniu, kad apsaugotų nuo taršos, ultravioletinių spindulių Tačiau kai odą džioviname įvairiais losjonais, kad neatsirastų blizgesio, gaunamą informaciją ji supranta kitaip. Kai riebią odą nuvalome, ji supranta, kad nėra apsaugos, todėl riebalus gamina dar intensyviau. Taigi riebios odos tipui nakčiai reikia riebiai odai skirto drėkinančio kremo. Jokiu būdu ne maitinančio, kitaip bus riebalai ant riebalų“, – patarė N.Vanagaitytė.

Populiari nuomonė, kad sausai odai reikia maitinimo. Tačiau vasarą tokiai odai užtenka tik drėkinimo, o žiemą dienomis ją reikia maitinti, o naktį drėkinti. Sausai odai skirtų kremų sudėtyje turi būti omega 3 rūgščių, vitaminų A, E ir C (jei pastarajam nepasireiškia alergija).

Priemonių krepšelis

Sausos ir jautrios odos priežiūrai šaltuoju sezonu N.Vanagaitytė pataria įsigyti kosmetinį pienelį ir toniką, kuris subalansuoja veido odos pH bei nuvalo per dieną susikaupusių nešvarumų likučius. Mat naudojant pienelį, kur ne kur lieka makiažo likučių, jis susimaišo su nenuvalytu kremu, todėl per naktį gali atsirasti netgi uždegimų.

„Idealiausia, jei įsigysite ir dienai, ir nakčiai skirtą kremą, tuomet nereikės pirkti dviejų kremų atskirai“, – patarė specialistė. Aišku, tokį kremą taip pat reikia rinktis pagal savo odos tipą. Sausai odai geriausias ir maitinantis, ir drėkinantis kremas. Jautriai odai ieškokite kremo su neutraliu pH, be jokių aromatų ir dažiklių. Jei jautri oda linkusi į sausumą, kosmetologė pataria įsigyti maitinantį-drėkinantį kremą. Taigi šiems odos tipams užtenka rinkinio – pienelis, tonikas, kremas.

Jei oda linkusi į riebumą ar mišrumą – užteks drėkinančio kremo, tačiau būtina pasirūpinti prausikliu ir toniku. Specialistės teigimu, idealiausia, jei riebios ir mišrios odos savininkai turėtų dieninį kremą, suteikiantį veidui matinį efektą, o kitą nakčiai – drėkinantį.

Šaltuoju, kaip ir šiltuoju, sezonu N.Vanagaitytė rekomenduoja kartą per savaitę odą nušveisti ir palepinti ją drėkinančia kauke. „Veidą valyti būtina, nes ant odos susidaro negyvų ląstelių sluoksnis, todėl tepdami kremą mes drėkiname tik negyvas ląsteles, o ne odą“, – įspėja specialistė.

Vyrams, kurių oda po skutimosi tampa dirgli, kosmetologė patarė pasitepti drėkinančiu kremu. Jei oda labai jautri, ją tempia, žiemą būtina įsigyti jautriai odai skirtą apsauginį kremą. Be abejo, ir vyrai turi vakare nepamiršti odos drėkinti.

Oda – gyvenimo būdo atspindys

Žiemą mėgstantiems bėgioti, slidinėti ar daugiau laiko praleisti lauke, N.Vanagaitytė patarė nedvejoti ir įsigyti apsauginį kremą. Natūraliomis sąlygomis apsauginio kremo reikia tik esant žvarbai, jis būtinas jautrios odos savininkams. Važiuojantiems į kalnus specialistė patarė nepamiršti ir apsaugos nuo saulės. Jei odos pigmentacija sutrikusi, ji labai jautri, specialistė patarė įsigyti apsauginį kremą su aukštesniu apsaugos nuo saulės faktorium (SPF), jei ne tokia jautri – užtenka ir 30 SPF.

Žiemą mėgstantiems bėgioti, slidinėti ar daugiau laiko praleisti lauke, N.Vanagaitytė patarė nedvejoti ir įsigyti apsauginį kremą.

Spaudžiant šaltukui ar pučiant žvarbiam vėjui, reikia pagalvoti ir apie lūpų priežiūrą. „Geriausia įsigyti specialų lūpų balzamą žiemai. Jei jo po ranka neturite, tik ir apsauginis veido kremas“, – sakė specialistė.

Jei labai šalta, prieš einant pasivaikščioti į lauką su vaikais, reiktų pagalvoti ir apie jų odos apsaugą. Specialiai vaikams skirtų priemonių galima rasti pas kosmetologus arba vaistinėse.

N.Vanagaitytė priminė ir dar vieną labai svarbų dalyką – mūsų odos išvaizda priklauso ir nuo gyvenimo būdo bei mitybos. Jei oda sausa ir jautri, patariama valgyti kuo daugiau žuvies, ankštinių daržovių. Odai ne į sveikatą greitasis maistas, gazuoti, ypač spalvoti, gėrimai. Jei oda riebi, geriau vengti riebių ir aštrių produktų. Kaip skaisčios ir sveikos odos draugus specialistė įvardijo žalias daržoves, judėjimą ir sportą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius