Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žinomų žmonių Kalėdos: apie tradicijas, dovanas ir šventinio stalo paslaptis

Kalėdos – viena laukiamiausių metų švenčių ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems. Brangiausių žmonių draugija, malonios staigmenos po eglute, ilgametės tradicijos ir gausus šventinis stalas daugeliui dar nuo vaikystės siejasi su geriausiomis emocijomis. Kokių dovanų per Kalėdas gauna ir ką dovanoja žinomi pramogų pasaulio žmonės ir kaip jie švenčia žiemos šventes?
Nomeda Marčėnaitė, Svaras, Gabija Ryškuvienė ir Žygis Stakėnas
Nomeda Marčėnaitė, Svaras, Gabija Ryškuvienė ir Žygis Stakėnas / Žmonės.lt nuotr.

Pačiūžos Nomedai Marčėnaitei – įsimintiniausia dovana

Nomeda Marčėnaitė
Nomeda Marčėnaitė

Žinoma menininkė Nomeda Marčėnaitė sako įsimintiniausios Kalėdų dovanos sulaukusi vaikystėje, kai po eglute rado pačiūžas.

„Dabar daug kas turbūt net neįsivaizduoja, kad paprastos pačiūžos galėtų būti tokia ypatinga dovana, bet anuomet ji buvo labai išskirtinė ir suteikė be galo daug džiaugsmo, – pasakoja N. Marčėnaitė. – Be to, su šia dovana susijusi ir įdomi istorija, kai man pirmą kartą vaikystėje teko nusivilti Seneliu Šalčiu. Kaip ir per kiekvieną šventinį žiburėlį darželyje jis visiems vaikams iš maišo traukė dovanas – kam kokią žaislinę mašinėlę, kam lėlę. Dovana, kurią Senis Šaltis įteikė man, iki šiol įsirėžusi į atmintį. Tai buvo kažkokia bjauri, guma smirdanti, o paspaudus baisiai klykianti lėlė. Niekaip nesupratau, kodėl būtent man atiteko tokia baisybė.“

Vis dėlto, N.Marčėnaitė pasakoja, kad jos liūdesys ir nusivylimas dėl nevykusios dovanos darželyje truko neilgai. Namuose apsilankęs Senelis buvo daug supratingesnis ir atnešė išties išskirtinę dovaną – baltas pačiūžas, kurios iki šiol moters atmintyje išlikusios kaip brangiausia Kalėdų dovana.

„Manau, kad būtent dėl to nemalonaus nutikimo darželyje tėveliai nusprendė mane pradžiuginti tikrai ypatinga dovana“, – prisimena N.Marčėnaitė. Kalbėdama apie pačios per Kalėdas dovanojamas dovanas menininkė tikina, kad jomis jai svarbiausia parodyti nuoširdų dėmesį.

„Dovanodama galvoju apie tai, kas iš tikrųjų patiktų žmogui, kuriam dovanoju. Stengiuosi, kad mano dovanos būtų kiek galima asmeniškesnės“, – teigia N.Marčėnaitė.

Vis dėlto daug svarbiau už dovanas Nomedai per šventes yra šeimos ir artimųjų buvimas šalia. „Noriu, kad per Kalėdas susirinktų visi brangūs žmonės, šeima, giminės, – pasakoja N.Marčėnaitė, – Turime tradiciją Kalėdas švęsti mano namuose, kur prie šventinio stalo ir susirenka gausus artimųjų būrys. Tikiuosi, kad ji ir toliau gyvuos.“

Gabrielius Liaudanskas-Svaras: „Aš esu Kalėdų Senelis“

„Sportland“/Vytauto Dranginio nuotr./Gabrielius Liaudanskas-Svaras
Vytauto Dranginio nuotr./Gabrielius Liaudanskas-Svaras

Grupės „G&G Sindikatas“ lyderis Gabrielius Liaudanskas-Svaras sako, kad jam daug svarbesnės Kalėdų dovanos, kurias įteikia jis, o ne tos, kurias gauna pats.

„Aš esu Kalėdų Senis“, – juokiasi G.Liaudanskas. Atlikėjas sako, kad per Kalėdas dovanoti stengiasi arba tai, ko žmonėms iš tiesų reikia, arba mėgina pagaminti ką nors savomis rankomis. „Mėgstu gaminti rankdarbius“, – prisipažįsta „G&G Sindikato“ lyderis.
Didžiausių metų švenčių įkarštyje G. Liaudanskas taip pat švenčia savo gimtadienį, su kuriuo susijusi išskirtinė tradicija. „Priešpaskutinę metų dieną su draugais visuomet kopiu į Gedimino kalną“, – pasakoja G.Liaudanskas, gimtadienį švenčiantis gruodžio 30 dieną.

Gabijos Ryškuvienės Kalėdos – artimųjų draugija ir patiekalai pagal šeimos receptus

BFL/Vyginto Skaraičio nuotr./Gabija Ryškuvienė
Gabija Ryškuvienė

Aktorė Gabija Ryškuvienė mano, kad per Kalėdas per daug sureikšminami daiktai. „Juk svarbiausia žmonių santykiai, šeima, o ne pripirkti galbūt ir visai nereikalingų daiktų“, – tikina G.Ryškuvienė.

Aktorė pasakoja, kad Kūčių vakarą ir Kalėdas, kaip ir daugelis, švenčia su artimaisiais.
„Per Kūčias ir Kalėdas ruošiu patiekalus, kurių receptai mūsų šeimoje perduodami iš kartos į kartą. Daugelį patiekalų, kurie būna ant mūsų šventinio stalo, ruošdavo dar mano proseneliai, – sako G.Ryškuvienė. – Mano ypatingasis šventinis patiekalas yra keptas upėtakis, be kurio neapsieina nė vienos Kalėdos.“

Per Žygio Stakėno Kalėdas – žiemiškas barbekiu lauke

Žygis Stakėnas
Žygis Stakėnas

Televizijos laidų vedėjas Žygimantas Stakėnas pasakoja, kad jo šeimoje Kalėdų dovanomis tampa smagios ar mielos smulkmenos. „Dovanomis labiausiai pamaloninu žmoną, o vaikai po eglute paprastai randa tai, ko paprašo“, – sako Ž.Stakėnas.

Kūčias TV laidų vedėjas turi tradiciją švęsti uošvių namuose su artimaisiais, o per Kalėdas šventimas dažnai persikelia į lauką, kur ant grotelių kepamas ėriukas, į dangų leidžiami fejerverkai.

Per Kalėdas žmonės vis rečiau dovanoja tik tam, kad dovanotų

„Lietuviai per Kalėdas vis dažniau stengiasi dovanoti gerai apgalvotas ir asmeniškas dovanas, vengia pirkti nereikalingų, greitai pamirštamų daiktų, – sako dovanų čekiais prekiaujančios įmonės „Gera dovana“ rinkodaros vadovas Martynas Navickas. – Lietuviams svarbesnė tampa Kalėdų dovanos emocinė nei materialinė vertė. Tad kiekvienam draugui ir artimajam dėmesį parodyti geriausia dovanojant tai, kam brangus žmogus galbūt nerado tinkamos progos, bet galbūt norėjo išbandyti.“

Anot M. Navicko, per didžiąsias metų šventes taip pat pastebima, kad dėmesį artimiesiems gimtinėje dovanomis itin stengiasi parodyti svetur gyvenantys lietuviai.

„Pastebime, kad Kalėdų laikotarpiu ypač suaktyvėja srautas į mūsų parduotuvę internete iš Didžiosios Britanijos, Norvegijos, Ispanijos – tų kraštų, kuriuose gyvena didžiausios lietuvių emigrantų bendruomenės “, – teigia M.Navickas. Eksperto teigimu, tai tik dar kartą patvirtina, kad dovanos – svarbi santykių palaikymo ir stiprinimo priemonė net per atstumą.

Straipsnį paruošė agentūra „Terrier“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius