-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 11 03

Ar tikrai įvyks „Sel“ koncertas Londone?

Pastaruoju metu Jungtinės Karalystės Mokesčių inspekcijoje (angl. – HM Revenue and Customs; HMRC) vis dažniau linksniuojami žinomo Lietuvos atlikėjo Egidijaus Dragūno ir renginių organizatoriaus Egidijaus Jaskonio vardai, rašo ANGLIJA.today.
Egidijus Dragūnas
Egidijus Dragūnas / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

HMRC susidomėjo lietuvių įsiskolinimais – už Jungtinėje Karalystėje vykusius „Sel“ renginius nesumokėtas pridėtinės vertės mokestis (PVM). Į redakciją kreipėsi Anglijos lietuvių verslininkai ir artimos aplinkos žmonės, nukentėję nuo renginių organizatoriaus E.Jaskonio, kurie papasakojo apie lietuvio neva vykdytas finansines gudrybes.

Egidijus Jaskonis, arba Egis EJ, save pristato vadinamojo partizaninio marketingo specialistu. 2013 metų gruodžio mėnesį E.Jaskonis sumanė surengti „Sel“ koncertą Londone.

Šiuo tikslu buvo įregistruota kompanija „I Can FFeel Ltd“. Kaip pasakojo renginių organizatorių pažįstantys verslininkai, tikrasis pavadinimas turėjo būti „I Can F*cking Feel Ltd“, tačiau toks pavadinimas nepraslydo pro Anglijos cenzūrą ir liko tik „I Can FFeel Ltd“.

Verslo pradžiai reikėjo pinigų, todėl Egis EJ bandė pritraukti rėmėjus – lietuvių verslininkus, gyvenančius Anglijoje. Redakcijos šaltinių teigimu, verslininkams buvo siūloma 300 proc. metinių palūkanų už šią investiciją.

Kelios gerai žinomos kompanijos (ANGLIJA.today redakcijai pavadinimai žinomi, – red. past.) susigundė ir investavo į šią idėją: 10 tūkst. eurų buvo sumokėta Egidijui Dragūnui už koncertą avansu ir 5 tūkst. svarų pirmasis įnašas Londone esančiai „Troxy“ arenai už salės nuomą koncertui.

ANGLIJA.today montažas/Renginių organizatorius Egidijus Jaskonis ir Egidijus Dragūnas
ANGLIJA.today montažas/Renginių organizatorius Egidijus Jaskonis ir Egidijus Dragūnas

E.Jaskonis išnuomotu privačiu lėktuvu nuskrido į Ispaniją pailsėti savaitę, net kirpėjai už kirpimą grožio salone „Pelenė“ atsiskaitė dviem bilietais į „Sel“ koncertą.

Pusę koncerto bilietų Egis EJ išplatino per lietuviškas parduotuves, grožio salonus ir restoranus. Bilietai buvo parduodami už grynuosius, kuriuos esą susirinkdavo pats Egis EJ. Taip vyras gavo 50 tūkst. svarų.

Kaip ANGLIJA.today redakcijai pasakojo E.Jaskonio aplinkos žmonės, lengvai uždirbti pinigai taip pat lengvai buvo ir išleisti asmeninėms reikmėms: Egis EJ išnuomotu privačiu lėktuvu nuskrido į Ispaniją pailsėti savaitę, net kirpėjai už kirpimą grožio salone „Pelenė“ atsiskaitė dviem bilietais į „Sel“ koncertą. Trumpai tariant, pinigų greitai neliko.

„Sel“ koncertas Londone turėjo įvykti 2014 m. balandžio 4 dieną, tačiau Egiui EJ priklausanti kompanija turėjo vieną savaitę iki koncerto pradžios sumokėti E.Dragūnui likusią honoraro dalį, kuri sudarė 32,5 tūkst. svarų, tačiau pinigų esą nebebuvo. Gryni pinigai, gauti už parduotus bilietus, buvo išleisti asmeniniams Egio EJ tikslams. O likusios pinigų sumos, gautos pardavus bilietus internetu, nebuvo galima panaudoti, kol neįvyks koncertas.

Pagal Jungtinės Karalystės įstatymus, jeigu už bilietą atsiskaityta kreditine kortele ir koncertas neįvyksta, pinigus privalo grąžinti bilieto pardavėjas, o jei pardavėjas dėl kokių nors priežasčių negali grąžinti pinigų, tada pinigus grąžina bankas. Panaši tvarka galioja ir daliai debetinių kortelių. Lietuviškų verslų, pardavinėjusių bilietus į „Sel“ koncertą, savininkai išsigando, kad E.Dragūnas, negavęs savo honoraro, neatvyks į Londoną ir koncertas neįvyks.

Labiausiai buvo bijoma, kad nepatenkinti E.Dragūno gerbėjai reikalaus grąžinti pinigus už nupirktus bilietus. Vienintelė problema – pinigai už bilietus jau išleisti. Kalbintų asmenų teigimu, verslininkai išsigandę per vieną naktį „susimetė“ trūkstamą sumą E.Dragūno honorarui, mainais į teisę disponuoti pinigais, gautais už internetu parduotus bilietus.

2014 m. balandžio 4 d. įvyko grandiozinis „Sel“ koncertas Londone, kuris paliko Egį EJ didelėse skolose: liko nesumokėti 25 tūkst. svarų PVM mokesčio ir 15 tūkst. svarų mokesčių už E.Dragūnui sumokėtą honorarą.

Verslininkai išsigandę per vieną naktį „susimetė“ trūkstamą sumą E.Dragūno honorarui, mainais į teisę disponuoti pinigais, gautais už internetu parduotus bilietus.

Liudytojų teigimu, Egis EJ aiškino: kam gi tuos mokesčius mokėti, juk valstybė nežino, kad jis ir jo kompanija turi pajamų. Taip pat, vengdamas skolų grąžinimo HMRC, Egis EJ 2014 m. gegužės 9 d. įregistravo naują kompaniją „We Can FFeel Ltd“.

Tiesa, reklamuodamas „Sel“ naujojo albumo pristatymą šių metų lapkričio 15 d. ir  „We Can FFeel“ kompanijos vienerių metų gimtadienį, Egis EJ išsidavė, kad „I Can FFeel Ltd“ ir „We Can FFeel Ltd“ yra ta pati įmonė.

2014 m. lapkričio 15 d. Londone planuojama pristatyti „Sel“ naująjį albumą. Remiantis ANGLIJA.today redakcijos turimais duomenimis, iš viso planuojama parduoti bilietų už 150 tūkst. svarų – iš šios sumos PVM sudarytų 25 tūkst. svarų, kuriuos bilietų pardavėjas turėtų sumokėti HMRC ir 65 tūkst. svarų honorarą E.Dragūnui.

HMRC yra „nusitaikiusi“ į pinigus, gautus už bilietų pardavimą. Atsižvelgiant į tai, kad HMRC iš „We Can FFeel Ltd“ kompanijos yra nusiteikusi išreikalauti visas ankstesnes skolas, kyla klausimas: kas labiausiai nukentės finansiškai po būsimo „Sel“ koncerto Londone?

Jei E.Dragūnas negaus honoraro už būsimą koncertą, atlikėjas į Londoną paprasčiausiai neatvyks, o jei atvyks – ar neteks atlikėjui tiesiai iš oro uosto važiuoti į HMRC apklausą ir aiškintis dėl vengimo mokėti mokesčius?

Portalas Anglijos lietuviams – ANGLIJA.today

 ANGLIJA.today
ANGLIJA.today

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius