2014 05 06

Gatvės muzikos dieną savo šalyse pirmą kartą rengs Ukraina ir Olandija

Šiais metais Gatvės muzikos dieną savo šalyse pirmą kartą panoro rengti Ukraina ir Olandija. Pateikiame šviežiausios naujienos iš tenykščių organizatorių lūpų.
Gatvės muzikos diena Vilniuje (2013 m.)
Gatvės muzikos diena Vilniuje (2013 m.) / GMD organizatorių archyvo nuotr.

Kijevas

Gatvės muzikos dieną Ukrainoje rengia visuomeninė organizacija „Logistikos štabas“. Kovo pabaigoje ši kompanija buvo atvykusi į Vilnių susitikti su GMD idėjiniu vadu Andriumi Mamontovu. Susitikime taip pat dalyvavo Sviatoslavas Vakarčiukas, pačios žinomiausios Ukrainos muzikos grupės „Elzės okeanas“ lyderis, ir dainininkė, rašytoja, visuomenės veikėja Irena Karpa. Puikiai pavykęs susitikimas davė pradžią Gatvės muzikos dienos idėjos įgyvendinimui Ukrainoje.

„Nuo tos dienos mes aktyviai rengiamės GMD. Kiekvieną dieną specialiame tinklapyje ir mūsų svetainėje http://streetmusic.com.ua/, talpiname naujus įrašus, kuriais raginame visus prisijungti prie puikios idėjos”, – pasakoja Olesia Korženevska, viena iš GMD organizatorių Ukrainoje.

Šiuo metu 35 muzikos atlikėjai ir grupės yra jau užsiregistravę ir pasirengę groti pirmojoje GMD Kijeve. Iš Lietuvos į Kijevo Gatvės muzikos dieną svečio teisėmis vyks grupė „Biplan“.

Kijevo GMD rengėjai šventėje kviečia dalyvauti ne tik muzikantus, bet ir cirko bei teatro aktorius, amatininkus, kulinarus, konditerius, savanorius ir gatvės maitinimo taškų savininkus. Renginio metu bus vykdoma labdaros akcija – visi, kurie tą dieną pardavinės savo produkciją, 10 procentų pelno dovanos GMD organizatoriams, šie surinktas lėšas panaudos Kijevo miesto gerovei.

Kijevo GMD organizacinė grupė parengė taisykles, kaip ruoštis ir įgyvendinti GMD savo mieste, ir pasidalino jomis su kitais Ukrainos miestais. Ivano-Frankovskas, Lvovas, Charkovas, Dnepropetrovskas ir Odesa vienijasi su Lietuva ir Kijevu, tad gegužės 17 dieną taip pat prisipildys gatvės muzikantais.

Haga

2013 metų pavasarį, Hagos miesto (Olandija) savivaldybė uždraudė gatvės pasirodymus be jokios aiškios priežasties. Muzikantai ir kiti menininkai pradėjo judėjimą pavadinimu „Keep Streets (A)Live Den Haag“, kurio pagrindinis tikslas – palaikyti visų žmonių (nepaisant jų profesijos), muzikinius ir kitokio pobūdžio pasirodymus gatvėse, nes tai praturtina visuomenę ir jos kultūrą.

Birželio 28 dieną čia vyksianti Gatvės muzikos diena sieks suburti visus, kurie geba groti, ne tik tam, kad palaikyti ir turtinti miesto kultūrą, bet parodyti Hagos savivaldybės atstovams, jog žmonės nori matyti savo miesto gatves pilnas muzikos ir meno.

Judėjimą pradėjo Michaela Bailey, kuri pati yra gatvės muzikantė, ir Richardas Morris, festivalio „The Holland International Singer-Songwriter festival (THISSFest)“ įkūrėjas. Gatvės muzikos diena yra šio judėjimo įkvėpimas, kurio metu į Hagos gatves žada plūstelėti apie 60 muzikantų/grupių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius