Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 04 25

„Grammy“ laimėtoją Gregory Porterį Vilniuje publika audringai sutiko sausakimšoje salėje

Amerikiečių džiazo superžvaigždės Gregory Porterio pasirodymas Lietuvoje jau tapo gražia pavasario tradicija. Kas dvejus metus festivalio „Kaunas Jazz“ gerbėjų ausis aksominiu balsu glostantis muzikantas šįkart paruošė staigmeną Vilniaus publikai. Sausakimšoje „Compensos“ koncertų salėje jis pristatė savo naujausią, prieš metus išleistą albumą „Take Me To The Alley“.
Gregory Porter koncertas Vilniuje
Gregory Porterio koncertas Vilniuje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Du „Grammy“ apdovanojimus už geriausius vokalinio džiazo albumus laimėjęs – 2014-aisiais už „Liquid Spirit“ ir 2017-aisiais už pastarąjį „Take Me To The Alley“ – G.Porteris Lietuvoje, akivaizdu, gerbėjų dėmesiu skųstis negali. Pirmi du, 2013 ir 2015 metais, Kaune vykę jo šou sulaukė didžiulio populiarumo. Ne išimtis ir viešnagė Vilniuje – bilietai į muzikanto koncertą buvo kone iššluoti, visos vietos salėje – užimtos.

Eilės gerbėjų nusidriekė dar prie arenos durų, o tarp džiazo gerbėjų buvo galima sutikti ir nemažai žinomų žmonių, G.Porterio pasirodymo nepraleido verslo, kultūros, meno ir pramogų pasaulio atstovai.

Koncerto klausėsi aktorė Edita Užaitė, atlikėjų Jurgio ir Akmėjos Brūzgų pora, laidų vedėja Livija Gradauskienė su vyru, prodiuseriu Marijumi Gradausku, muzikantas Linas Adomaitis ir daugelis kitų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gregory Porterio koncertas Vilniuje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gregory Porterio koncertas Vilniuje

TAIP PAT SKAITYKITE: JAV superžvaigždės Gregory Porterio koncertas sudomino džiazui neabejingus svečius

G.Porteris į sceną lipo kaip tikras džentelmenas – elegantiškas, pasitempęs, vilkėdamas kostiumu, o galvą pridengęs jau kone vizitine jo kortele spėjusia tapti kepuraite. Drauge su juo čia pasirodė ir kartu keliaujanti muzikantų grupė.

Vos užsidegus prožektoriams salėje publika svečius pasitiko audringais plojimais, o suskambus pirmiems jau hitu spėjusio tapti „Holding On“ akordams šūksniais priminė, kad jie čia – itin laukti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gregory Porter koncertas Vilniuje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gregory Porter koncertas Vilniuje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Inga Jučaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Inga Jučaitė

Komplimentų negailėjo ir pats G.Porteris. Tarp kūrinių jis ne kartą prasitarė esantis laimingas galėdamas sugrįžti į Lietuvą, o taip pat aplankyti jį jau spėjusį sužavėti Vilnių.

„Gregory – vienas tų atlikėjų, su kuriais mūsų festivalį sieja tikra ir nuoširdi draugystė“, – dar anksčiau yra sakiusi „Kaunas Jazz“ meno vadovė Indrė Jučaitė. Kad ta draugystė abipusė – sunku ir suabejoti, tokio šilto sutikimo galėtų pavydėti ne vienas muzikantas.

Dviejų dalių koncerte skambėjo tiek lyriškos, romantiškos baladės, tiek energingesni, kojas judinti priverčiantys kūriniai. Ir nors salėje visos vietos buvo sėdimos, pasirodymui persiritus į antrą pusę dalis publikos pakilo nuo kėdžių ir kartu į ritmą jau plojo atsistoję.

„Liquid Spirit“, „Consequence of Love“, „Hey Laura“, „Be Good“, „Don't Lose Your Steam“, „Lonesome Lover“, „Wolfcry“, „When Love Was King“, „Water Under Bridges“ – tai tik dalis visiems muzikanto gerbėjams puikiai žinomų dainų.

Dauguma jų gyvai skambėjo ir antradienio vakarą – G.Porteris atliko tiek naujausius, tiek senesnius, keturis jo studijinius albumus apimančius ir metams bėgant žaibiškai išpopuliarėti spėjusius kūrinius.

Nepaskubėję anksčiau laiko išsilakstyti galėjo išvysti, kokią stiprią energiją spinduliuoja muzikantai – koncerto pabaigoje jie grojo taip, kad, buvę koncerte neleis sumeluoti, ne vienam atvipo žandikaulis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gregory Porter koncertas Vilniuje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gregory Porter koncertas Vilniuje

2010-aisias debiutinį albumą „Water“ išleidęs G.Porteris tuomet buvo 38-erių. Būnant tokio amžiaus pradėti muzikinę karjerą atrodo gana vėloka, tačiau įspūdingo balso amerikietis – puikus pavyzdys, kad turint talentą ir tikslą amžius anaiptol nėra riba.

Paauglystėje svajones su amerikietišku futbolu siejęs G.Porteris į muziką pasuko paskatintas mirties patale gulinčios motinos, kuri privertė pasižadėti jį gyvenime daugiau dėmesio skirti dainavimui.

Dienos šviesą išvydus pirmajam albumui jo potencialas buvo pastebėtas akimirksniu, o tuomet vienas po kito sekė ir prestižiniai įvertinimai – šiandien G.Porteris gali didžiuotis rankose turėdamas net dvi „Grammy“ statulėles.

Muzikanto populiarumas kasmet sparčiai auga, jo gastrolių grafikas – kruopščiai suplanuotas, per metus G.Porteriui tenka surengti daugiau nei dvi dešimtis koncertų.

O ir po pasirodymo Vilniuje jam netrukus teks krautis lagaminus tolimesnėms kelionėms – jau ketvirtadienį jo koncerto laukia Prancūzijos publika, diena vėliau muzikantas turi numatytą koncertą Šveicarijoje.

Belieka tikėtis, kad ši G.Porterio viešnagė Lietuvoje anaiptol ne paskutinė, „Kaunas Jazz“ džiazo muzikos mylėtojams artimiausią savaitę žadą dar daug muzikinių siurprizų – jau nuo penktadienio iki pat vėlyvo sekmadienio vakaro Kaunas bus dosnus renginių.

VIDEO: Gregory Porter - Don't Lose Your Steam (Official)
VIDEO: Gregory Porter - Hey Laura
VIDEO: Gregory Porter - Liquid Spirit

Akimirkos iš 2015 metų festivalio „Kaunas Jazz“, kuriame koncertavo Gregory Porteris:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius