-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 07 31

„Karklėje“ koncertuosiantis reperis Tinie Tempah: „Negalvokite apie hiphopą stereotipiškai“

Didžioji Britanija – ne tik roko šalis. Šiuo metu ten yra ir labai populiari hiphopo scena. Vienas jos lyderių Tinie Tempah jau už poros savaičių surengs vienintelį pasirodymą Lietuvoje, „Karklės“ festivalyje. „Negaliu sulaukti pasirodymo“, – sako jis specialiame interviu gerbėjams Lietuvoje.
Tinie Tempah
Tinie Tempah / „Scanpix“ nuotr.

Kad ir kaip pažiūrėsi, Tinie Tempah nėra tipinis reperis. Visų pirma – jis yra iš D. Britanijos, o ne iš Amerikos, šalies, kurios hiphopo Lietuvoje klausomasi daugiausia. Jis garsėja geromis manieromis ir išskirtiniu dėmesiu išvaizdai – prieš porą metų buvo išrinktas geriausiai besirengiančiu Britanijos vyru.

„Jis yra iš tų vaikinų, kuris pradžiugintų daugumą mamų, jei jų dukra grįžtu su juo namo. Tai labai netipiška, kalbant apie reperį“, – taikliai apie Tinie Tempah atsiliepė vienas britų BBC radijo laidų vedėjas.

Tarp Tinie gerbėjų – ir kiti geri berniukai, tokie kaip Britanijos princas Williamas. Tačiau jis turi autoritetą ir tarp hiphopo grandų. Pats Snoop Doggas, su kuriuo jie dalinosi sceną didžiausiame Britanijoje muzikos festivalyje „Glastonbury“, Tinie Tempah apibūdino kaip „dope“ – supraskim, „labai gerą“.

„Scanpix“ nuotr./Tinie Tempah
„Scanpix“ nuotr./Tinie Tempah

Susižavėjimą Tinie Tempah muzika taip pat viešai išsakę reperiai P. Diddy ir Jay-Z, daininkė Kylie Minogue. Jis kartu įrašęs dainas su atlikėjomis Kelly Rowland ir Ellie Goulding.

Šiuo metu Londone gyvenantis 25-erių reperis (tikrasis vardas – Patrick Chukwuemeka Okogwu) aktyviai kuria muziką dar nuo paauglystės. Pradėjęs nuo pogrindžio, jis greitai buvo pastebėtas didžiųjų leidybinių kompanijų. Debiutinis Tinie Tempah singlas „Pass Out“ 2010 m. iškart šoko į pirmąją Jungtinės Karalystės singlų topo vietą, o debiutinis albumas „Disc-Overy“ tapo platininiu.

Tais pačiais metais Tinie Tempah laimėjo du prestižinius „Brit“ muzikos apdovanojimus: už geriausią dainą ir stipriausią proveržį. Tiek fanai, tiek kritikai puikiai priėmė inovatyvią atlikėjo muziką, kurioje susipina pogrindinis „grime“ stiliaus hiphopas ir radijo stotims tinkantys šokių muzikos ritmai, kartais papuošti ir rokeriškomis gitaromis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tinie Tempah
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tinie Tempah

Šiuo metu Tinie Tempah keliauja po pasaulio muzikos festivalius, kur pristato pernai išleistą antrąjį savo albumą „Demonstration“. Šio albumo dainose – įspūdingas kviestinių žvaigždžių sąrašas: reperiai Dizzee Rascal, Ty Dolla $ign ir 2 Chainz, dainininkės Emeli Sandé ir Laura Mvula.

„Karklėje“ Tinie Tempah gros pirmąjį festivalio vakarą, penktadienį, rugpjūčio 15 d. Pagrindinėje scenoje publiką jam apšildys populiariausia Lietuvos hiphopo grupė „G&G Sindikatas“.

Belaukiant šio koncerto reperis davė specialų interviu Lietuvos žiniasklaidai, kuriame pasidalino mintimis apie madą, hiphopo stereotipus ir būsimą debiutą Lietuvoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tinie Tempah
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tinie Tempah

Pirmą kartą atvyksti į Lietuvą. Ko tikiesi?

Manau, kad bus beprotiška – taip, kaip dažniausiai ir būna festivaliuose. Niekada anksčiau nebuvau Lietuvoje, tad įdomu pamatyti, kokie klausytojai susirinks. Kai į šalį vyksti koncertuoti pirmąjį kartą, turi pasiruošti ypač gerai. Pasirodymui atiduosiu 100 proc. savo jėgų. Tikiuosi, kad klausytojai taip pat.

Vasaros festivaliai – puikus būdas tiek pasiklausyti muzikos, tiek gerai praleisti laiką. Kas tau labiausiai juose patinka?

Kai kurie žmonės į festivalius atvyksta pamatyti tam tikrą atlikėją, kitiems atlikėjai nėra taip svarbu. Bet ir tie, kurie atvyksta pamatyti tik vieną atlikėją – jie festivaliuose atranda ir daug naujų muzikantų, apie kuriuos anksčiau niekada nebuvo pagalvoję. Festivaliai visada pilni siurprizų – tuo man jie ir patinka.

„Scanpix“ nuotr./Tinie Tempah
„Scanpix“ nuotr./Tinie Tempah

Esi hiphopo atlikėjas iš Didžiosios Britanijos – tai nėra įprasta Lietuvoje, kur dauguma žinomų hiphopo atlikėjų yra arba iš Lietuvos, arba iš JAV. Kaip tau pačiam atrodo – ar britiškas hiphopas turi išskirtinių bruožų? Ar manai, kad šalis, kurioje muzika yra kuriama, nėra svarbu?

Britiškas hiphopas, kaip ir britiška muzika apskritai, yra labai eklektiškas, sunkiai apibrėžiamas. Britiška muzika yra kitokia. Ji maištinga. Bet nereikia apsiriboti šalių sienomis. Labai svarbi funkcija, kurią muzikos festivaliai atlieka – juose galima susipažinti su skirtingais muzikantais iš skirtingų šalių ir savo akimis ir ausimis patirti visą įvairovę.

Galėčiau ilgai vardinti priežastis, kodėl turėtumėte klausytis britiško hiphopo, kodėl jis man labiau prie širdies nei amerikietiškas, bet žmonės turi patys viską pamatyti ir įvertinti. Dėl to labai laukiu, kada Lietuvos publika galės pamatyti, ką galiu jiems parodyti.

Turi „gero berniuko“ įvaizdį, kuriam rūpi mada, kuris gerbia moteris, kuris nėra agresyvus ir t.t. Tai laužo stereotipus kaip reperis turėtų elgtis ir kaip atrodyti. Ar toks įvaizdis – išties tiesa, ar tiesiog žiniasklaida jį tokį apie tave sukūrė?

Jei nuoširdžiai, manau, kad kiekvienas reperis yra skirtingas. Žmonės galvoja, kad jei tu kuri hiphopą, tai automatiškai turi elgtis „blogai“, turi atrodyti taip, o ne kitaip. Bet visa tai tiesiog neturi realaus pagrindo.

Negalvokime apie hiphopą stereotipiškai. Hiphopo scena – labai įvairi. Joje yra tokie skirtingi kūrėjai kaip Kanye Westas, A$AP Rocky, Pharrellas Williamsas. Visi jie save pateikia skirtingai, pradedant muzika, baigiant išvaizda.

Man gera žinoti, kad žmonės teigiamai vertina mano elgesį su kitais žmonėmis. Bet kai kas nors pasako, kad „ei, tu esi kitoks“, tai nėra tiesa, nes jie nebūna kalbėję su kitais hiphopo atlikėjais, nežino, kokie jie yra iš tikro. Tik tada, kai pasikalbėsi su kitais, galėsi pasidaryti savas išvadas. Priešingu atveju tai, ką galvoji, gali būti labai toli nuo tiesos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tinie Tempah
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tinie Tempah

Prieš porą metų įtakingas britų vyrų žurnalas GQ tave išrinko geriausiai besirengiančiu vyru Britanijoje. Taip pat esi įkūręs drabužių liniją „Disturbing London“, prie kurios taip pat prisidėjusi ir kita britų muzikos žvaižgdė Jessie J. Kaip susidomėjai mada?

Viskas prasidėjo tada, kai pradėjau rimčiau dirbti su muzika – kada atėjo metas pirmiesiems didesniems koncertams, pirmiesiems vaizdo klipams. Man kildavo klausimai – kaip atrodysiu, ką vilkėsiu būdamas ant scenos? Kuo daugiau apie tai galvoji, tuo daugiau supranti, kas tau patinka, kaip nori save pristatyti žmonėms. Labai į tai įsijaučiau, man tai pasidarė labai įdomu. Pradėjau domėtis jaunos kartos dizaineriais Londone ir kituose Anglijos miestuose. Viskas tęsiasi lig šiol.

Kokį svarbiausią mados patarimą duotum?

Visada gerai būti kitokiam, unikaliam. Nereikia išleisti daug pinigų, kad tai pasiektum. Daug žmonių mano, kad rūbai turi būti labai brangūs – neva tik tada atrodysi gerai. Tai nėra tiesa. Gali nueiti į vintažinę parduotuvę, dėvėtų rūbų parduotuvę, ar netgi susirasti ką nors tėvų spintoje – tinkamai pritaikius ten rastus dalykus, atrodysi madingai. Nereikia bijoti eksperimentuoti.

„Scanpix“ nuotr./Tinie Tempah
„Scanpix“ nuotr./Tinie Tempah

„Tikiu muzikos magija. Tikiu, kad vieną dieną parašysiu dainą ar išleisiu albumą, kurie padarys įtaką visam pasauliui.“ Tai – tavo žodžiai. Ar artėji prie šio tikslo?

Geras klausimas. Manau, kad kuo daugiau visko darai, tuo daugiau supranti apie save, kaip kūrėją: kas tau sekasi labai gerai, kas ne taip gerai. Kas tavo gerbėjams patinka, o kas ne. Kas gali patikti tavo klausytojams Lietuvoje, o kas – Londone. Žmonės yra skirtingi, tad labai sunku sukurti ką nors, kas vienodai patiktų visiems.

Baigęs turą pradėsiu dirbti prie trečiojo albumo. Į jį sudėsiu viską, ką išmokau per visą šį laiką. Jei jausiu, kad tai skamba gerai man, tai išleisiu ir vilsiuosi, kad tai patiks ir klausytojams. Pažiūrėsim, kaip viskas pavyks.

Dėkui už pokalbį. Iki susitikimo festivalyje!

Jokių problemų. Negaliu sulaukti pasirodymo.

VIDEO: Tinie Tempah - Children Of The Sun ft. John Martin (Official Video)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius