Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 24

Martyno Levickio turas Kinijoje: greitaeigiai traukiniai, nostalgija kavai ir viską filmuojanti publika

Akordeono virtuozą Martyną Levickį jau kurį laiką ryto saulė sveikina Kinijoje. Ten šiuo metu vyksta jo solinis turas, suteikęs neįkainojamų galimybių iš arti pažinti autentišką kinų gyvenimą provincijose, pamatyti jų didingus teatrus ir vietoje nenustygstančią, viską filmuojančią publiką, išbandyti įvairiausią kinų maistą ir net asmeniškai iškepti tortą su Lietuvos trispalve.
Martynas Levickis
Martynas Levickis / Asmeninio albumo nuotr.

„Tai pirmas tokios apimties turas mano karjeroje, – sako M.Levickis, jau sugrojęs 11 iš 16-os savo solinių koncertų įvairiuose Kinijos miestuose. – Koncertai vyksta ne didžiuosiuose megapoliuose, o regionų centruose, kurie, aišku, taip pat yra milijoniniai miestai, dar vadinami supermiestais. Dalis jų pastatyti tiesiog vidury laukų… Labai įdomus jausmas skristi porą valandų virš dykynių ar kalnų ir staiga pamatyti aukštai išdygusį ir vis dar tebestatomą miestą. Kartais atrodo, kad ten dar net negyvena tiek žmonių, kiek planuojama, – labai daug pastatų yra tarsi užbaigti, bet iki šiol aptverti statybvietę žyminčiomis tvoromis.“

Lėktuvai ir greitaeigiai traukiniai, skriejantys 300-400 km/h greičiu, tapo M.Levickio kasdiene susisiekimo priemone, suteikiančia naujos patirties.

Asmeninio albumo nuotr./Martyno Levickio gastrolių Kinijoje akimirka
Asmeninio albumo nuotr./Martyno Levickio gastrolių Kinijoje akimirka

„Kinija yra kitas pasaulis su itin stipria savo kultūra ir tarpusavio santykių suvokimu. Galbūt vieniems tai artima, kitiems – mažiau, tačiau tai tikrai verta patirti. Kitados esu sakęs, kad man nepatiko Japonija, ir žinau kodėl – nes ten lankiausi vien Tokijo mieste. Manau, apsilankęs regionuose būčiau susidaręs visai kitą nuomonę, – sako Martynas. – Šiuo atveju galiu tvirtai pareikšti, kad per šį mėnesį trunkantį turą aš susipažinau su tikrąja Kinija, nesuvakarėjusia ir išlaikiusia savo kultūrinį identitetą. Labai džiaugiuosi, kad buvau pakviestas įsilieti į jų kultūrinį gyvenimą ir nors maža dalele prisidėti prie naujų įspūdžių, patiriamų klausantis akordeono muzikos. Džiaugiuosi jau po pirmųjų koncertų sulaukęs kelių rimtų pasiūlymų grįžti kitąmet drauge su simfoniniais orkestrais. Tikiuosi, pavyks tai įgyvendinti.“

Lietuvių akordeonisto koncertai Kinijoje vyksta didžiuosiuose teatruose, kurie stebina savo įspūdinga architektūra.

Asmeninio albumo nuotr./Martyno Levickio gastrolių Kinijoje akimirka
Asmeninio albumo nuotr./Martyno Levickio gastrolių Kinijoje akimirka

„Publika čia labai įdomi, visiškai kitokia. Žmonės nesibodi pasirodymo metu vaikščioti, persėsti, labai mėgsta viską filmuoti. Aš juos bandau įkvėpti, kad mėgautųsi gyvu pasirodymu, užuot stebėję mane per telefono ekraną, – juokiasi M. Levickis. – Vienas koncertų įsimins, nes jame pamačiau plakatą, lietuvių kalba sveikinantį mane, atvykusį į Čingdao miestą... Kitame buvo malonu sutikti ir tautiečių, kurie padovanojo lietuvišką „Skruzdėlyną“. Tai buvo tikras skanėstas, nes kelias pastarąsias savaites tenka ragauti vien kinų maistą...“

Pasak M.Levickio, maistas yra bene didžiausias iššūkis šioje kelionėje. Kinijoje nėra lengva gauti europiečiui įprastos kavos ar paprasčiausių Cezario salotų. Rytais taip pat niekas nepasiūlys prancūziškų ar angliškų pusryčių: gausi tai, ką kinų restorane užsisakytum pietums.

Asmeninio albumo nuotr./Martynas Levickis
Asmeninio albumo nuotr./Martynas Levickis

„Tačiau būta ir tokių vakarienių, kurių metu skanavau retokai mano lėkštėje atsiduriančių šviežių krabų, omarų, jūros šukučių, austrių“, – pasakoja Kiniją vis labiau įsimylintis lietuvis.

Vasario 16-ąją jis koncertavo Veifango mieste. Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga savo klausytojams Martynas nusprendė padovanoti tortą, kurį pusę dienos pats kepė drauge su vietiniais konditeriais.

„Tortą nudažėme Lietuvos valstybinės vėliavos spalvomis, savo rankomis užrašiau ant jo „Su gimtadieniu, Lietuva“. Buvo smagu pamatyti džiaugsmingas ir nustebusias klausytojų akis, kai į autografų dalinimo sesiją atsinešiau tortą“, – šypsodamasis prisimena M.Levickis.

Beje, tokių sesijų metu prie jo autografų stalelio nusidriekia ilgiausios eilės. O gandas apie virtuozą iš tolimosios Lietuvos jau sklinda iš miestų į miestus.

„Šios dienos susitikimai – su Čingdao vicemeru, prekybos, užsienio reikalų, kultūros departamentais, prekybos rūmais prasidėdavo žodžiais: „Visi kalba apie puikų vakarykštį jūsų Martyno koncertą“. Taip pradėdavome nuo kultūros, gražiai pereidami prie investicijų, pramoninių parkų ir tarptautinių mugių“, – savo „Facebook“ paskiroje rašė Lietuvos ambasadorė Kinijoje Ina Marčiulionytė.

Asmeninio albumo nuotr./Martyno Levickio gastrolių Kinijoje akimirka
Asmeninio albumo nuotr./Martyno Levickio gastrolių Kinijoje akimirka

Diplomatė džiaugėsi, kad 800 žmonių, atėję į kiekvieną M. Levickio turo koncertą, sužino apie Lietuvą, jos liaudies dainas, išgirsta „Beauštančią aušrelę“, kitus jo nuostabiai atliekamus kūrinius iš įvairių muzikos epochų.

Kinijos ture Martynas netiesiogiai pristato ir kitą lietuvišką meistrystę: koncertuose jis vilki kostiumą, kurį specialiai M. Levickiui pasiuvo Andrius Sergejenko – vienintelis pilnateisis Londono Savile Row siuvėjų gildijos narys Lietuvoje.

Jau kurį laiką ne vien Lietuvai, bet visam pasauliui priklausantis akordeonistas M. Levickis vis dėlto nepamiršta ir savo gimtosios šalies klausytojų. Grįžęs iš Kinijos jis surengs turą per 15 Lietuvos miestų, šįkart tyčia aplenkdamas pagrindines didmiesčių sales.

M.Levickis kartu su styginių kvartetu balandžio 7-29 dienomis koncertuos Birštone, Utenoje, Anykščiuose, Panevėžyje, Plungėje ir kituose šalies miestuose. Paskutinis šio turo koncertas įvyks sostinėje, Kotrynos bažnyčioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius