Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 05

Paryžiuje džiazą studijuojanti Lina Štalytė grįžta į Lietuvą su koncertiniu turu ir mini albumu

Šiuo metu Paryžiuje gyvenanti ir profesionalios karjeros siekianti Lina Štalytė (28) trumpam grįžta į Lietuvą su koncertiniu turu. Kartu ji atsiveža ir pirmąjį savo džiazo mini albumą. Čia bus galima išgirsti ne tik prancūziškų bei angliškų dainų, o ir lietuviškų – mergina savo ilgesį tėvynei išreiškia į kūrinius įpindama ir lietuviško folkloro sąskambių, kas, pasak jos, užsieniečių publikai ypač patinka.
Lina Štalytė
Lina Štalytė / Asmeninio albumo nuotr.

Mažeikietė Lina Štalytė pasakoja, kad muziką dievino nuo pat mažų dienų – tetos namuose rastu metalafonu skambindavo be perstojo, o galiausiai metalinius klavišus pakeitė pianinas, lazdeles – pirštai. Palydėjusi draugę į muzikos mokyklos atranką, netikėtai pati čia pasiliko. Be to, kadangi tikrieji muzikantai vienu instrumentu neapsiriboja – draugai išmokė ją dar ir gitara groti.

Dainavimas Liną irgi visada lydėjo – darželyje dainavo ansamblyje, muzikos mokykloje – chore. Ant scenos, ji sako, visada jausdavosi kaip savo vietoje, o ypač atlikdama dainuojamąją poeziją. Dainavime ji taip pat vienu stiliumi neapsiribojo – dainavo roką grupėje „Sarcasmoon“: „Mane visą laiką domino skirtingi muzikiniai stiliai ir aš džiaugiuosi išbandžiusi keletą“, – 15min pasakojo Lina.

William Parra nuotr./Lina Štalytė
William Parra nuotr./Lina Štalytė

Sėkmingai besisukanti scenoje, Lina visgi po mokyklos pasirinko psichologijos studijas, nes, kaip pati sako, neišdrįso visa pėda žengti muzikos keliu.

Nadia Gric nuotr./Lina Štalytė
Nadia Gric nuotr./Lina Štalytė

„Psichologijos studijos man labai patiko, tačiau antri studijų metai buvo patys sunkiausi. Mokslai pasidarė intensyvesni, groti, repetuoti ir koncertuoti laiko beveik nelikdavo, buvo liūdna, kad neišėjo abiem veiklom užsiimti. Kitais studijų metais išvykau į Prancūziją su „Erasmus“ mainų programa ir atsigavau – labai daug koncertavau, gimė naujų dainų. Kai po studijų pradėjau ieškoti, kur studijuoti psichologijos magistrą, supratau, kad vis dėlto muzika, ypač džiazo studijos, mane traukia daug stipriau“, – kalbėjo dainininkė.

Po universiteto nusprendusi dar metus pailsėti, Lina Štalytė sparnus iškėlė į Stokholmą, o po to – į Barseloną. Muzikantė manė, kad galbūt čia atras patinkančią studijų programą vokalo tobulinimui, o be to, ir patys miestai ją visada traukė.

„Barselona ir Stokholmas man visada labai patiko, jie turi daug šarmo ir aktyvų kultūrinį gyvenimą. Viešėdama ten, šokau lindihopą, nemažai koncertuodavau. Tačiau čia neradau tinkamos studijų programos ir pasirinkau Paryžių – miestą, kuris mane nuo mažens traukė ir kur svajojau kada nors pagyventi. Kadangi prancūzų kalbą išmokau, kai studijavau su „Erasmus“ programa, jokių priežasčių nevažiuoti neliko“, – šypsosi ji.

Vce photography nuotr./Lina Štalytė
Vce photography nuotr./Lina Štalytė

Jaučiasi emigrantė

Šiuo metu Lina Štalytė džiazo bei šiuolaikinės muzikos vokalą Paryžiaus „Nadia ir Lilli Boulanger“ konservatorijoje studijuoja jau paskutiniame kurse.

„Man Paryžiuje labai patinka, čia tikras kultūrų mišinys. Be to, atvyksta be galo daug artistų, daug užsieniečių pasilieka gyventi, dirbti, mokyti. Mano džiazo vokalo mokytoja yra amerikietė Sara Lazarus, o džiazo ateljė mokytojas yra italas saksofonininkas Luigi Grasso. Tokios studijos atveria duris į begalę pažinčių ir karjeros galimybių“, – kalbėjo atlikėja.

Visgi Lietuvoje džiazo muzikantai dažnai sako, kad vien iš muzikos sunku pragyventi. O kaip – Prancūzijoje? „Sutinku, kad džiazas nėra pats populiariausias muziko stilius, bet manau, kad šiandien apskritai yra sunku būti muzikantu. Tačiau Prancūzija yra viena iš šalių, kuri turi daugiausia džiazo festivalių visoje Europoje, kuriuose neužtenka tik gerai groti ar dainuoti. Reikia taip pat mokėti save pateikti ir savo projektą apginti“, – teigia ji.

VP visuals nuotr./Lina Štalytė
VP visuals nuotr./Lina Štalytė

Tačiau Lina sako, kad visgi Paryžiuje jaučiasi emigrante: „Labai gerai žinau, ką reiškia būti namuose ir šito jausmo joks kitas miestas negali pripildyti. Didelio draugų rato neturiu, man labai patinka dalį laiko ramiai dirbti ir praleisti vienai. Vieniša nesijaučiu, nes turiu be galo daug darbų, užsiėmimų, renginių, tik sukuosi ir sukuosi.“

Turas po Lietuvą

Pasak Linos, ji į Lietuvą grįžta dažnai – pakoncertuoti, o svarbiausia, pabūti su artimaisiais. Šįkart ji grįžta dar ir rimtai nusiteikusi – surengs turą po Lietuvą ir pristatys pirmąjį savo mini albumą.

„Tai pirmasis mano rimtas mini albumas, prie kurio dirbau su profesionaliais muzikantais ir didele garso įrašų studija. Planuojame vėliau išleisti ir pilną. Albumą sudaro vien mano kūrybos dainos, kurios gimė keliaujant, bendraujant su įdomiais žmonėmis. Mane šiuo metu labai įkvepia ir traukia Niujorkas“, – šypsosi muzikantė.

Nadia Gric nuotr./Lina Štalytė
Nadia Gric nuotr./Lina Štalytė

Niujorke, ji sako, norėtų ir apsigyventi. „Mano svajonė ir ateities planai yra persikelti gyventi į Niujorką. Šis miestas mane labai traukia tiek dėl karjeros galimybių, tiek dėl savo šarmo, energijos ir pažinčių. Norėčiau su muzika apkeliauti pasaulį, ir įrašyti kelis skirtingus albumus, su nuostabiais talentingais muzikantais ir visomis mintimis bei idėjomis, kurios kirba mano galvoje“, – šypsosi ji.

Tačiau kurdama muziką vien į Vakarus ji nesižvalgo – prisimena bei kuriant naudoja ir lietuvišką skambesį.

„Aš jaučiuosi labai laisva savo kūryboje – į ją dedu ką tik noriu. Viskas, kas mane įkvepia ir kas man yra artima, atsiduria mano kompozicijose. Užsieniečiams labai patinka klausytis kalbos, kurios jie nesupranta. Aš myliu Lietuvą, lietuvių kalbą, mūsų folklorą, ir jeigu aš galiu bent truputį prisidėti prie Lietuvių kultūros platinimo, aš būtinai tai padarysiu, nesvarbu, kuriam pasaulio gale bebūčiau“, – 15min sakė Lina Štalytė.

VIDEO: EP album - "STALYTE"

Tad sugrįžusi trumpam į Lietuvą, Lina savo koncertuose žada jaukius, džiazo persmelktus, vakarus. Be to, Linai talkins muzikantai iš Lietuvos: „Pianinu groja Edgaras Sabilo, elektrine gitara – Armanas Isojanas, būgnais – Aleksandras Rogoža.“

Asmeninio albumo nuotr./Lina Štalytė
Asmeninio albumo nuotr./Lina Štalytė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius