Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 03

Teismas nusprendė: opera „Jėzus Kristus superžvaigždė“ buvo statoma pažeidžiant autorių teises

Praėjusių metų gruodžio mėnesį Vilniuje, Kaune ir Šiauliuose buvo rodoma garsi roko opera „Jėzus Kristus superžvaigždė“. Teismas nustatė, kad opera buvo statoma be reikalingos licencijos, pažeidžiant autorių teises.
Roko operos „Jėzus Kristus superžvaigždė“ akimirka
Roko operos „Jėzus Kristus superžvaigždė“ akimirka / Martyno Siruso/Adfoto.lt nuotr.

Garsaus britų kompozitoriaus Andrew Lloydo Webberio įkurta ir vadovaujama agentūra „The Really Useful Group“ (RUG) gruodį kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą ir pareikalavo sustabdyti Lietuvoje suplanuotus renginius, nes leidimas lietuviams statyti operą pagal A.Lloydo Webberio muziką nėra suteiktas.

Tąkart  renginio režisierius ir Centrinės kūrybos studijos direktorius Ramūnas Marcinkus teigė, kad visi reikalingi dokumentai šiai operai kurti yra gauti, ir renginių buvo nuspręsta neatšaukti.

Teismas paskelbė sprendimą, kuriuo visiškai patenkino mūsų ieškinį ir uždraudė atsakovams ateityje bet kokiu būdu naudoti operą „Jėzus Kristus superžvaigždė“ bei priteisė teismo išlaidas, kurios sudarė apie 10 tūkstančių litų.

„Teismas paskelbė sprendimą, kuriuo visiškai patenkino mūsų ieškinį ir uždraudė atsakovams ateityje bet kokiu būdu naudoti operą „Jėzus Kristus superžvaigždė“ bei priteisė teismo išlaidas, kurios sudarė apie 10 tūkstančių litų. Bet tai nėra žalos atlyginimas“, – tvirtino RUG atstovas advokatas Andrius Iškauskas.

Agentūra RUG metų pradžioje buvo paskelbusi, kad neatmetama galimybė dėl neteisėto kūrinio naudojimo prisiteisti pinigų tiek iš roko operos organizatorių, tiek iš jos atlikėjų – dainininkų. Vaidmenis roko operoje atliko būrys žinomų Lietuvos dainininkų, operos solistų:  Jeronimas Milius, Vytautas Juozapaitis, Asmik Grigorian, Jurgis Didžiulis, Egidijus Sipavičius, Darius Auželis, Ignas Misiūra.

„Šiuo metu mes dar to neprašėme, bet klientas svarsto galimybę tai daryti ateityje. Šio ieškinio tikslas buvo užkirsti galimybę būsimiems pažeidimams“, – apie galimybę prisiteisti pinigų iš kūrėjų ir atlikėjų kalbėjo  A.Iškauskas.

Pasak A.Iškausko, jei jo klientas kreiptųsi į teismą dėl žalos atlyginimo, norima prisiteisti suma, kaip ir yra įprasta, galėtų siekti apie 15 procentų pajamų, kurios gautos pardavus bilietus į šią operą.

Šį teismo sprendimą atsakovai turi teisę skųsti per 30 dienų. Susisiekti su renginio režisieriumi ir Centrinės kūrybos studija direktoriumi R.Marcinkumi ir sužinoti, ar atsakovas ketina pasinaudoti šia galimybe, nepavyko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius