Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

10 faktų apie karališkąsias vestuves: Catherine dažėsi pati, o puokštėje slėpė meilės žinutę Williamui

Balandžio 29-ąją britų karališkoji pora princas Williamas ir Kembridžo hercogienė Catherine švenčia šeštąsias vestuvių metines – šia proga 15min kviečia prisiminti tą iškilmingą šventę, kuri 2011-aisiais prikaustė viso pasaulio dėmesį.
Princas Williamas ir Kate Middleton
Princas Williamas ir Kate Middleton / „Scanpix“/AP nuotr.

Kad Kembridžo hercogienė Catherine, tuo metu dar vadinta tiesiog Kate Middleton, vestuvių dieną vilkėjo „Alexander McQueen“ suknelę, niekam nebe naujiena. Tačiau net jei ir tądien stebėjote karališkosios poros vestuves, rodytas tiesiogiai per televiziją, matėte šimtus nuotraukų iš šventės, tačiau vis tiek yra įdomybių, kurių veikiausiai nežinojote.

1. Jų vestuvės buvo paskelbtos nacionaline švente. Williamas ir Kate susituokė 2011-ųjų balandžio 29-ąją, tada tai buvo penktadienis. Ši data buvo paskelbta nacionaline švente ir milijonai britų galėjo neiti į darbą bei švęsti, bent jau simboliškai, kartu su jaunavedžiais. Nacionalinė šventė buvo paskelbta ir Jungtinės Karalystės užjūrio teritorijose, įskaitant Bermudą, Terkso ir Kaikoso salas bei Folklando salas.

„Scanpix“ nuotr./Minia, susirinkusi stebėti princo Williamo ir Kate Middleton vestuvių
„Scanpix“ nuotr./Minia, susirinkusi stebėti princo Williamo ir Kate Middleton vestuvių

2. Vestuvių biudžetas – 27 mln. svarų sterlingų (31,9 mln. eurų). Karališkoji pora išlaidų savo didžiajai dienai neribojo. Ir nors jiems nereikėjo mokėti už pokylio salę, tačiau buvo daugybė kitų išlaidų. Pavyzdžiui, vien gėlės kainavo 641 tūkst. svarų (759 tūkst. eurų), meno kūriniui prilygęs įspūdingas tortas kainavo 64 tūkst. svarų (75 tūkst. eurų), o jau minėtoji Kate vestuvinė suknelė atsiėjo 348 tūkst. svarų (412 tūkst. eurų).

„Scanpix“ nuotr./Princo Williamo ir Kate Middleton vestuvinis tortas
„Scanpix“ nuotr./Princo Williamo ir Kate Middleton vestuvinis tortas

3. Williamo ir Harry uniformos buvo atsparios prakaitui. Jaunikiui ir jo broliui specialiai vestuvėms buvo pasiūtos karinės uniformos iš prakaitą sugeriančios medžiagos, kad ceremonijos metu jiedu nesukaistų ir nepradėtų prakaituoti.

„Scanpix“ nuotr./Princo Williamo ir Kate Middleton vestuvės
„Scanpix“ nuotr./Princo Williamo ir Kate Middleton vestuvės

4. Vestuvinį makiažą Kate darėsi pati. Kembridžo hercogienė Catherine prieš vestuves mokėsi darytis makiažą pas vizažistę Arabellą Preston. „Ji turėjo tris ar keturias pamokas su Kate savo bute Čelsyje ir taip pat slapta buvo nuvykusi į Klarenso rūmus. Arabella turėjo pasirodyti ir vestuvių dieną, bet to nebeprireikė, nes Kate jautėsi pakankamai pasitikinti savimi, kad pasidažytų pati“, – „People“ yra sakęs vestuvių planuotojas Markas Niemierko.

5. Kate puokštėje buvo paslėpta meilės žinutė Williamui. Nuotaka į bažnyčią atvyko nešina nedidele baltų gėlių puokštele, kurioje buvo hiacintų, pakalnučių ir gėlė, pavadinimu... brangusis Williamas (tai – Anglijoje paplitęs šiurpinio gvazdiko pavadinimas).

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kate Middleton
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kate Middleton

6. Bažnyčią puošę medeliai surado savo namus. Vestminsterio abatija buvo papuošta gyvais klevais, kurie didingai bažnyčiai suteikė jaukumo. Kitą dieną po šventės jie buvo pasodinti princo Charleso atostogų namuose Velse.

„Scanpix“ nuotr./Princo Williamo ir Kate Middleton vestuvės
„Scanpix“ nuotr./Princo Williamo ir Kate Middleton vestuvės

7. Kate laikėsi tradicijos per vestuves turėti ką nors seno, ką nors naujo, ką nors skolinto ir ką nors mėlyno. Dalis nėrinių, panaudotų kuriant nuotakos suknelę, buvo senoviniai. Nauji auskarai, kuriais puošėsi jaunoji, buvo vestuvių dovana nuo tėvų. Brangakmeniais puoštą tiarą nuotakai paskolino princo Williamo senelė karalienė Elizabeth II. O suknelėje, nors ir nebuvo matyti iš išorės, buvo įsiūtas mėlynas kaspinas.

8. Vestuvių dainininkei tapo Ellie Goulding. Britų popžvaigždė Ellie Goulding, kuri tuomet dar nebuvo tokia garsi kaip šiandien, buvo pakviesta sudainuoti savą Eltono Johno klasika tapusios dainos „Your Song“ versiją per pirmąjį jaunavedžių šokį.

VIDEO: Ellie Goulding - Your Song

9. Jaunavedžiai neapsikeitė žiedais. Nors tradiciškai tai laikoma santuokos ceremonijos akcentu, tačiau per vestuves tik Williamas užmovė žiedą savo nuotakai ant piršto, o štai pats jo negavo. Ir tai buvo jo paties asmeninis pasirinkimas – princas tiesiog nemėgsta nešioti žiedų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Princas Williamas mauna žiedą ant Kate Middleton piršto
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Princas Williamas mauna žiedą ant Kate Middleton piršto

10. Vestuves stebėjo 2 milijardai žmonių. Karališkosios poros vestuvės buvo transliuojamos tiesiogiai daugelyje pasaulio šalių, tarp jų – ir Lietuvoje. Vien Jungtinėse Valstijose ši britų karališkosios šeimos šventė prie televizorių ekranų pritraukė 23 mln. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius