Britanijos princas Williamas Kanadoje išmėgino jėgas žaisdamas gatvės ritulį

Didžiosios Britanijos princas Williamas, antradienį lankydamasis Kanados šiaurėje, kurią daug kas laiko ledo ritulio gimtine, išmėgino jėgas šioje šalyje taip pat mėgstamoje gatvės ritulio rungtyje.
Princas Williamas žaidžia gatvės ritulį
Princas Williamas žaidžia gatvės ritulį / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Mėlyną kostiumą vilkėjęs aristokratas triskart metė rutulį į vartus ir, nors jam nepavyko pelnyti įvarčio, buvo pasveikintas šūksniais žiūrovų, susirinkusių Šiaurės Vakarų teritorijų miestelyje Jelounaife.

Princo žmona kunigaikštienė Catherine, vilkėjusi gelsvą lininę suknelę iki kelių, sukurtą dizainerės Malene Birger, taip pat prisidėjo prie šių gatvės ritulio rungtynių, išmesdama rutulį jų pradžioje.

Gatvės ritulys, kuris yra panašus į žolės riedulį, vasarą Kanadoje mielai žaidžiamas vietoje ledo ritulio.

Pažymėtina, kad vienas iš ankstyviausių istorinių šaltinių apie ledo ritulį yra siejamas su Šiaurės Vakarų teritorijomis. Seras Johnas Franklinas savo dienoraštyje pastebėjo, kad ledo ritulys buvo žaidžiamas ant Pilkųjų Žąsų ežero 1825 metų spalį. Kiek žinoma, šis liudijimas apie ledo ritulį yra 20 metų senesnis už visus kitus.

Anksčiau antradienį vietiniai Denė genties indėnai pasveikino Britanijos karališkosios šeimos atstovus šokiais ir dainomis, atliekamomis pagal baltauodegių elnių oda aptrauktų būgnų ritmus, taip pat meldėsi tiek pagal indėnų, tiek pagal krikščionių papročius.

„Nuostabu būt į šiaurę nuo 60-osios lygiagretės. Šioje vietoje glūdi visa Kanados esmė“, – entuziastingai nusiteikusiems klausytojams sakė princas Williamas, kuris yra antrasis eilėje į Britanijos sostą.

„Catherine ir aš jaučiamės labai pagerbti, – pridūrė jis. – Išbuvome čia 12 valandų ir jau pajutome nepaprastą šio regiono potencialą.“

Vietos indėnai prieš 112 metų, per didžiausią Klondaiko aukso karštinės pakilimą, pasirašė pirmąją Kanadoje Arkties sutartį su Williamo proprosenele karaliene Victoria. Tačiau netgi praėjus šimtmečiui ši monarchė vietos gyventojų iki šiol pagarbiai vadinama senele.

Prieš du mėnesius susituokę Kembridžo kunigaikštis ir kunigaikštienė, kurie abu yra 29 metų, taip pat domėjosi unikaliomis Šiaurės Vakarų teritorijų valdymo tradicijomis, kuriose vietos indėnų papročiai persipynę su Vestminsterio parlamentine sistema.

Šiaurės Vakarų teritorijų asamblėjoje nėra politinių partijų. Šis 19 narių parlamentas per pirmąjį posėdį po rinkimų iš savo narių išsirenka pirmininką, premjerą ir šešis ministrus, o sprendimai priimami bendru sutarimu.

Karališkoji pora taip pat aplankė mokyklą, kurioje vaikai supažindinami su čiabuvių kultūra. Sutuoktiniai aplankė ekologinį daržą, tradicinį indėnų būstą „tipį“, kuriame laikomi vaistingieji augalai ir džiovinama žuvis, taip pat susipažino su gyvūnų odų apdirbimu.

Trečiadienį kelionės organizatoriai sakė, kad Williamas ir Catherine atsisakys planų apsilankyti romantiškoje poilsiavietėje Uoliniuose kalnuose ir užsuks į vieną gyvenvietę ant Didžiojo Vergų ežero, kurią gegužę nuniokojo miškų gaisrai.

Vėliau Kembridžo kunigaikščiai išvyks į Kalgarį, kur stebės rodeo pasirodymą, o liepos 9 dieną išskris į Los Andželą ir pradės vizitą Jungtinėse Valstijose, kuris bus gerokai trumpesnis nei viešnagė Kanadoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius