Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Eurovizijos“ favorite laikoma švedė Loreen užsitraukė Azerbaidžano valdžios nemalonę

„Ar azerbaidžaniečių televizija cenzūruoja „Eurovizijos“ dalyvius?“ – toks klausimas penktadienį mirguliavo laisvoje Europos spaudoje. Daugelis Baku dirbančių žurnalistų sumišo po to, kai per antrojo pusfinalio laimėtojų spaudos konferenciją, kurioje dalyvavo ir Donatas Montvydas, švedų dainininkė Loreen sulaukusi klausimo apie politiką, buvo paraginta jo neatsakyti.
Loreen
Loreen / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Loreen sulaukė klausimo iš „Reuters“ žurnalistės, kuri pasiteiravo dainininkės apie susitikimą su Azerbaidžano valdančiųjų opozicijos atstovais. Konferencijos vadovas piktai paragino užduoti tik „susijusius“ klausimus ir sulaukė žurnalistų švilpimo. „Ką galiu jums atsakyti. Yra dvi mano pusės. Viena yra privati ir kita – mano darbas, kurį dabar darau. Šiandien norėčiau susikaupti ties ta energija, kurią esame sukūrę“, – išsisuko nuo atsakymo Švedijos atstovė.

Antrojo pusfinalio nugalėtojų spaudos konferencija buvo tiesiogiai transliuojama per visuomeninę Azerbaidžano televiziją su vertimu. Tik vėliau paaiškėjo, kad „Reuters“ žurnalistės klausimas į azerbaidžaniečių kalbą buvo išverstas: „Kaip jūs jautėtės ant scenos?“. Spaudos konferencijos metu kolegos iš Azerbaidžano dėkojo klausimą uždavusiai moteriai už drąsą, mat patys jie prisipažino nedrįstantys kalbėti tokiomis temomis.

Oficialiame „Eurovizijos“ tinklalapyje surašytoje konferencijos išklotinėje Loreen skirto politinio klausimo nėra.

Reuters/Scanpix nuotr./Loreen
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Loreen

Švedė Baku laikoma „problemine“ atlikėja

Viena pagrindinių šių metų favoričių laikoma švedė Loreen su Azerbaidžano opozicijos aktyvistais buvo susitikusi gegužės 23-ąją ir aptarė žmogaus teisių padėtį šalyje.

Kaip nurodė Azerbaidžano spaudos agentūra, merginos susitikimus su opozicijos lyderiais Isa Kambaru ir Ali Kerimli surengė Švedijos ambasadorius Mikaelis Erikssonas. Teigiama, kad jis yra suinteresuotas politizuoti „Eurovizijos“ dainų konkursą.

Po šio incidento Azerbaidžano prezidento Ilhamo Alijevo politikos departamento vadovas Ali Hasanovas pasiskundė Europos transliuotojų sąjungai (EBU), kuri rengia „Eurovizijos“ dainų konkursą, ir paskatino užkirsti kelią dalyvių susitikimams su „Azerbaidžanui priešiškomis grupėmis“. „EBU privalo įsiterpti ir sustabdyti šias politines akcijas“, – sakė A.Hasanovas. Švedijos užsienio reikalų ministerija paneigė kaltinimus, kad M.Erikssonas liepė Loreen daryti bet kokius politinius pasisakymus.

Tad, žinant, kaip Azerbaidžano vadovybė nemėgsta, kaip jai prieštarauja, daugeliui iškilo klausimas – ar dar apskritai įmanoma, kad Loreen laimės? Ir net jei švedė laimėtų, ar jai būtų suteikta teisė viešai ir nevaržomai kalbėti spaudos konferencijoje? Ko gero, sužinosime jau šeštadienio vakarą.

 

VIDEO: Loreen - Euphoria (Sweden) 2012 Eurovision Song Contest Official Preview Video

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius