Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonų režisierius Suzuki: teatras stiprina žmonių bendravimą

Lietuvos teatro visuomenė, besibaigiant žiemai, gavo vertingą dovaną iš festivalio „Sirenos“ ir OKT/Vilniaus miesto teatro – šiomis dienomis Vilniuje pirmą kartą lankosi visame pasaulyje garsus japonų režisierius Tadashi Suzuki.
Japonų režisierius Tadashi Suzuki
Japonų režisierius Tadashi Suzuki / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Negaliu patikėti, kad tai vyksta. Šio japonų režisieriaus, mokytojo, filosofo apsilankymas Lietuvoje – seniai planuota mūsų svajonė, – džiaugėsi festivalio „Sirenos“ meno vadovė Audra Žukaitytė. – Kilus biurokratinių problemų dėl jo gastrolių, režisierius pareiškė, kad nei politika, nei biurokratija negali sutrukdyti menininkų susitikimų.“

Japonijos ambasados atstovė Lietuvoje tikino, kad mūsų šalies žiūrovams teko ypatinga galimybė pamatyti T.Suzuki spektaklį, nes net Japonijoje gauti bilietus į šio kūrėjo pastatymus yra labai sudėtinga.

Besišypsantis režisierius T.Suzuki Japonijoje su aktoriais dirba ne kokiame didmiestyje, bet kalnų kaimelyje.

„Mano teatrai yra atokiau didžiųjų miestų, nes didmiesčiai, tokie kaip Tokijas ar Paryžius, yra kūrybai, kultūrinei veiklai netinkančios vietos. Miestai yra vitrina, suteikianti galimybę daugybei žmonių pasižiūrėti kūrinį, bet gamybai jie netinka, – tikino režisierius, kalnuose randantis ramybę kurti.

T.Suzuki yra sukūręs jį ne mažiau išgarsinusį aktorių rengimo metodą, kuriuo pasinaudojus buvo pastatytas populiarus OKT/Vilniaus miesto teatro spektaklis „Vasarvidžio nakties sapnas“.

„Mūsų gyvenime dabar yra labai daug negyvos energijos, bendraujame įvairių prietaisų pagalba. Dėl aplinkoje esančio didelio kiekio negyvos energijos žmogaus viduje esanti energija yra sugadinama, todėl vyksta visokie nusikaltimai ir nelaimės. Reikėtų vertinti ir saugoti viduje esančią energiją – tai ir pabrėžia mano metodas“, – aiškino T.Suzuki.

Anot jo, teatras yra žmonių bendravimą paįvairinantis dalykas, o Japonijos kultūroje teatras turi jėgą, kuri gali pasipriešinti bendruomenės skaldymui, kurį sukelia kapitalizmas.

„Viena svarbiausių japonų kultūros ypatybių – grupinis bendravimas ir teatras yra viena iš priemonių, kuri stiprina ir turtina bendravimą grupėje. Todėl aš daugiausia koncentruojuosi į grupę, bendruomenę, mūsų bendrą darbą“, – aiškino pripažintas teatro režisierius.

Vilniuje jis pristatė savo spektaklį „Dionisas“, o vasario 27 dieną teatro profesionalai galės pamatyti, kaip praktikoje yra taikomas T.Suzukio aktorių rengimo metodas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius