Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaltinimai Oksanos Pikul partneriams Indijoje subliuško: teismas išteisino dėl korupcijos ir pinigų plovimo

Pernai rudenį dainininkė Oksana Pikul-Jasaitienė pranešė atgaivinanti „Olialia“ prekės ženklą bei žengianti į milijardinę Indijos rinką. Jos partneriais Indijoje tapo šalyje gerai žinomi verslininkai Anca ir Abhishekas Vermos, kurie, kaip vėliau paaiškėjo, buvo kaltinami korupcija ir pinigų plovimu. Po daug metų trukusių teismų ir įkalinimo, Vermos šį trečiadienį buvo išteisinti.
Anca ir Abhishekas Vermos
Anca ir Abhishekas Vermos / Asmeninė nuotr.

Kaip praneša „Times of India“, trečiadienį Indijos sostinėje Naujajame Delyje įvyko teismo posėdis, kuriame ginklų prekeiviui Abhishekui Vermai bei jo žmonai Ancai Vermai kaltinimai korupcija ir pinigų plovimu buvo panaikinti – tyrimo metu nepavyko surinkti jų kaltę patvirtinančių įrodymų.

Centrinis Indijos tyrimų biuras kaltino Vermas papirkus kelis valdžios pareigūnus, kad jie paveiktų šalies gynybos ministeriją ir ši išbrauktų Vokietijos ginklais prekiaujančią įmonę „Rheinmetall Air Defence“ iš vyriausybės juodojo sąrašo.

Šios Vokietijos bendrovės bėdos prasidėjo dar 2009 metais, kai Centrinis Indijos tyrimų biuras kaltino ją papirkus aukštą pareigūną, kad užsitikrintų kontraktą tiekti ginkluotę Indijos kariuomenės pajėgoms. Po to tyrimų biuras paragino vyriausybę įtraukti šią bendrovę į juodąjį sąrašą. Būtent čia ir įsikišo Vermos, kurie už pinigus pažadėjo „Rheinmetall Air Defence“ padėti paveikti atitinkamus pareigūnus, kad šie išbrauktų įmonę iš juodojo sąrašo.

Anot tyrimų biuro, „Rheinmetall Air Defence“ pervedė 530 tūkst. JAV dolerių į sąskaitą Niujorke, kuri priklauso JAV registruotai bendrovei „Ganton Ltd“, o šios įmonės savininkas – Abhishekas Verma.

Tačiau Centrinio Indijos tyrimų biuro surinktos informacijos nepakako, kad teismas Vermas pripažintų kaltais, tad dėl įrodymų trūkumo bylos tiek dėl pareigūnų papirkinėjimo, tiek dėl pinigų plovimo prieš juos buvo nutrauktos.

Kaltinimus vadina Indijos valdžios susidorojimu

Apie partnerius Indijoje pranešusi Oksana Pikul-Jasaitienė pernai rugsėjį gyrėsi, kad Anca ir Abhishekas Vermos – viena įtakingiausių Indijos šeimų, o Abisheko valdoma įmonė yra pasaulinės prekybos ginklais lyderė, rangovė ir gamintoja. Tiesa, ji tada nutylėjo, kad Anca tik prieš kelis mėnesius buvo paleista iš kalėjimo, o jos vyras vis dar tebebuvo laikomas įkalinimo įstaigoje.

Asmeninė nuotr./Anca Verma
Asmeninė nuotr./Anca Verma

Problemos su teisėsauga, suteršusios šios šeimos įvaizdį, prasidėjo 2012 metų birželį. Tada abu sutuoktiniai atsidūrė kalėjime, kuriame be teisės išeiti į laisvę už užstatą turėjo laukti teismo sprendimo ir bausmės. 2015-ųjų kovą Ancos Vermos prašymas išleisti iš kalėjimo už užstatą buvo atmestas. Tačiau pernai gegužę teismas patenkino jos prašymą ir po ketverių metų, praleistų kalėjime, ji buvo paleista į laisvę. Tuo tarpu jos vyras liko už grotų.

15min per Oksaną Pikul-Jasaitienę susisiekė su Anca Verma, ir ši pateikė savo įvykių versiją.

Anot Ancos Vermos, prieš ją ir jos vyrą buvo susimokyta – tai buvęs užsakytas politinis susidorojimas. Iš Rumunijos kilusi moteris tvirtina, kad kaltinimus korupcija ir pinigų plovimu jai ir vyrui primetė Vermų šeimos priešininkai, tuo metų buvę valdžioje – šitaip esą norėta sužlugdyti vieną įtakingiausių Indijos šeimų politikoje ir versle.

Asmeninė nuotr./Anca ir Abhishekas Vermos, Felipe Massa
Asmeninė nuotr./Anca ir Abhishekas Vermos, Felipe Massa

„Tos bylos buvo inicijuotos Vermų šeimos politinių priešininkų, kurie tuo metu buvo valdančioji partija. Ministro pirmininko kabinetas diena iš dienos stebėjo visų šių bylų prieš mus eigą. Negirdėta, kad ministro pirmininko kabinetas šitaip sektų bylas, iškeltas individualiems asmenims, nebent, žinoma, valdančiajai partijai būtų aktualu, kad tie žmonės būtų persekiojami ir sunaikinti“, – portalui 15min rudenį sakė Anca Verma.

Negirdėta, kad ministro pirmininko kabinetas šitaip sektų bylas, iškeltas individualiems asmenims, nebent, žinoma, valdančiajai partijai būtų aktualu, kad tie žmonės būtų persekiojami ir sunaikinti

„Šių bylų priežastis buvo giliai įsišaknijęs sąmokslas sunaikinti Vermų šeimą ir parklupdyti juos ant kelių tam, kad būtų gauta daugiau politinės naudos, nes per ilgus metus mano vyro šeima tapo labai įtakinga, buvo laikoma viena iš Indijos oligarchų“, – politinio susidorojimo priežastis aiškino Anca Verma.

Oksanos Pikul-Jasaitienės pranešime apie naujuosius partnerius Indijoje Vermų šeima buvo pristatyta kaip viena įtakingiausių Indijos politikos ir verslo šeimų, turinti šimtmetines tradicijas. Jau IX a. Abhisheko Vermos proproseneliai buvo žymūs teisininkai, XX a. ši šeima vadovavo Indijos laisvės kovoms. Kai indai atgavo nepriklausomybę, Abhisheko Vermos senelė 1950-aisiais buvo išrinkta į pirmąjį Indijos parlamentą.

Anca Verma taip pat pabrėžė, kad nors ji ir praleido kalėjime ketverius metus, už grotų buvo laikoma kaip įtariamoji, o ne nuteistoji. Tada ji sakė, kad per dvejus metus trys iš penkių pateiktų kaltinimų buvo atmesti, o dėl likusių dviejų išteisinantis sprendimas priimtas šią savaitę. Kaip tikino pati Anca Verma, ledai pajudėjo 2014-aisiais, kuomet Indijoje pasikeitė valdžia.

„Liūdna, kad buvusi Indijos valdžia pasielgė nesąžiningai, tačiau tai gana paplitusi praktika trečiojo pasaulio šalyse, kur pasitelkiamos vyriausybinės agentūros suklastoja bylas, taip siekiant susidoroti su politiniais oponentais apšmeižiant ir įkalinant politikos ir verslo lyderius tam, kad būtų pakenkta jų reputacijai ir verslo imperijoms“, – portalui 15min sakė Anca Verma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius