Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kanuose prasideda didžiausias pasaulyje kino festivalis, kuriame susirinks ryškiausios žvaigždės

Trečiadienį Kanuose prasideda didžiausias pasaulyje kino festivalis, į jį atvyksiančioms žvaigždėms šį vakarą bus patiestas raudonas kilimas, o kino sunkiasvoriai surems ietis šiemetinėje sugrįžimų, gulbės giesmių ir žvaigždžių debiutų kovoje dėl šlovės.
Nicole Kidman
Nicole Kidman / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Žvaigždžių Kanuose netrūks: turėtų atvykti Meryl Streep, Johnas Cusackas, Robertas Pattinsonas, Juliette Binoche, Timas Rothas ir Kristen Stewart.

Du „Oskarus“ turinti 79 metų Sophia Loren – vienas paskutinių 6-ojo ir 7-ojo dešimtmečių sekso simbolių – suteiks šiek tiek „senosios mokyklos“ spindesio. Ji turi dalyvauti savo naujausio filmo „Žmogaus balsas“ („The Human Voice“) demonstravime ne konkursinėje programoje.

Visų akys taip pat kryps į kanadiečių Ryano Goslingo ir Xavier Dolano debiutus. R.Goslingo „Prarasta upė“ („Lost River“), kuri bus parodyta naujų talentų programoje „Un Certain Regard“, parodys, ar ši 33 metų filmo „Važiuok“ („Drive“) žvaigždė gali iš pagrindinių veikėjų virsti režisieriumi. Tuo tarpu X.Dolanas, kuriam – 25 metai ir kurio jau trys filmai buvo parodyti Kanuose, debiutuos konkursinėje programoje su juosta „Mommy“.

Dėl „Auksinės palmės šakelės“ varžysi 18 filmų

Šiemet dėl „Auksinės palmės šakelės“, kurią skirs Naujosios Zelandijos režisierės Jane Campion vadovaujama vertinimo komisija, varžysis 18 filmų.

Tarp kino kūrėjų, kurie kovos dėl pagrindinio apdovanojimo „Auksinės palmės šakelės“,  yra Davidas Cronenbergas, broliai Dardenne'ai, Jeanas-Lucas Godard'as, Mike'as Leigh ir Kenas Loachas.

67-ąjį Kanų kino festivalį, kuris truks 12 dienų, prieštaringai pradės drama „Monako princesės“ („Grace of Monaco“) – nekantriai laukiamo biografinio filmo, kuriame Nicole Kidman vaidina Monako kunigaikštienę, buvusią Holivudo aktorę Grace Kelly, – premjera. Šis filmas, jau įtrauktas net ne į vieną, o į du ginčus, tapo rizikingu reikalu prancūzų režisieriui Olivier Dahanui, kuris dėl savo vizijos susirėmė ir su Grace šeima Grimaldi, ir su JAV platintoju Harvey Weinsteinu. O.Dahanas ir H.Weinsteinas jau kelis mėnesius ginčijasi dėl to, ką prancūzų režisierius vadina H.Weinsteino „katastrofiška“ alternatyvia filmo versija. Kanuose bus parodyta O.Dahano versija, bet pranešimuose sakoma, kad į „Oskarus“ orientuotas H.Weinsteinas vis tiek yra nepatenkintas ir nori daugiau scenų JAV žiūrovams, t.y. apie G.Kelly darbą Holivude. Grace vaikai, kurie tikriausiai nepasirodys premjeroje, filmo anonsą pasmerkė kaip „farsą“ ir apkaltino jo kūrėjus užgrobus jų šeimos istoriją komerciniais tikslais.

„ACME Film“ archyvo nuotr./Filmo „Monako princesė“ plakatas
„ACME Film“ archyvo nuotr./Filmo „Monako princesė“ plakatas

Kanų festivalis, garsėjantis Prancūzijos Žydrosios pakrantės blizgesiu ir „arthouse“ orumu, didžiuojasi atradęs tokius autorinio kino kūrėjus kaip Stevenas Soderberghas ir Quentinas Tarantino.

Festivalio organizatoriai atrenka tik dalelę iš 1,7 tūkst. kasmet konkursui pateikiamų filmų. Patekimas į Kanų konkursinę programą laikomas vienu didžiausių pagerbimų režisieriams.

Jei, kaip ir tikimasi, K.Loacho „Jimmy's Hall“ bus paskutinis jo vaidybinis filmas prieš perėjimą prie dokumentinių juostų, tai reikš ištisos eros pabaigą.

Šis 77 metų britų kino kūrėjas veteranas ir nuolatinis Kanų festivalio dalyvis, kuris išgarsėjo 1966 metų juosta „Keti, grįžk namo“ („Cathy Come Home“) ir 1970 metų „Kesu“ („Kes“), „Auksinę palmės šakelę“ laimėjo 2006 metais, su juosta „Vėjas, siūbuojantis miežius“ („The Wind that Shakes the Barley“).

„Scanpix“/„Anadolu Ajansi“ nuotr./Kanų kino festivalis
„Scanpix“/„Anadolu Ajansi“ nuotr./Kanų kino festivalis

Blizgesys ir orumas

Tarp kitų kūrėjų, kuriems šiemetinis Kanų festivalis gali būti paskutinis, yra prancūzų naujosios bangos režisierius J.-L.Godard'as, kuriam dabar – 83-eji. Festivalio vadovas Thierry Fremaux pripažįsta, kad galima tik spėlioti, ar šveicaras J.-L.Godard’as pasirodys savo 3D filmo „Sudie kalbai“ („Adieu au Langage“) peržiūroje. 2010 metais jis nedalyvavo savo filmo „Socializmas“ („Socialism“) premjeroje, paslaptingai apkaltindamas „graikiško pobūdžio problemas“.

„Jis pažadėjo būti čia, bet tai, žinoma, nieko nereiškia“, – praėjusį mėnesį pajuokavo T.Fremaux.

Ne toks ryškus šiemetinis amerikiečių dalyvavimas pasireikš Tommy Lee Joneso vesterno „The Homesman“, kurį festivalio vadovui rekomendavo praėjusių metų vertinimo komisijos pirmininkas Stevenas Spielbergas, pavidalu.

Šis filmas yra „Vyrų juodais drabužiais“ („Men in Black“) aktoriaus pirmasis sugrįžimas į Kanų konkursinę programą nuo 2005 metų, kai jis į festivalį atvežė „Tris Melkuadeso Estrados kapus“ („Three Burials of Melquiades Estrada“).

Į konkursą taip pat grįžta belgai Jeanas-Pierre'as ir Lucas Dardenne'ai . Jeigu jų „Dvi dienos, viena naktis“ („Deux jours, une nuit“) laimėtų, broliai taptų pirmaisiais kino kūrėjais, trečią kartą gavusiais „Auksinę palmės šakelę“.

Festivalio akcentas bus Johno Boormano filmas „Karalienė ir šalis“ („Queen and Country“), kuris bus parodytas nekonkursinėje „Dviejų režisierių savaičių“ programoje. Šio britų kūrėjo tęsinys itin populiariam 1987 filmui „Viltis ir šlovė“ („Hope and Glory“) pasirodo praėjus daugiau kaip ketvirčiui amžiaus po pirmosios juostos, gavusios penkias „Oskarų“ nominacijas.

Tuo tarpu Azijai ir Afrikai pagrindinėje konkursinėje programoje šiemet atstovaus Japonijos režisierė Naomi Kawase su filmu „Still the Water“ („Futatsume no mado“) ir Abderrahmane Sissako iš Mauritanijos su „Timbuktu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius