-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Leonardo DiCaprio ir Martinas Scorsese – nepailstantys kovotojai dėl „Oskarų“

„Volstryto vilkas“ – penktasis filmas, kuriame Martinas Scorsese pagrindinei rolei pasikvietė Leonardą DiCaprio. Kaip ir visada, susitikus šiems dviem kino profesionalams, iš filmo tikimasi itin daug. Apie tai jau kurį laiką vis garsiau kalba kino žiniasklaida, o ir patys filmo kūrėjai neslepia ambicijų.
Leonardo DiCaprio ir Martinas Scorsese
Leonardo DiCaprio ir Martinas Scorsese / „GPI“ nuotr.

Metų pradžioje „Volstryto vilkas“ („The Wolf of Wall Street“) buvo pažymėtas kaip vienas labiausiai laukiamų šių metų filmų, tačiau dėl užtrukusių montažo darbų jo premjera Jungtinėse Valstijose buvo atidėta į pačią 2013-ųjų pabaigą, o Lietuvos žiūrovai turi galimybę Naujuosius metus pradėti išties įstabiu filmu, mūsų kinuose jis pasirodys 2014 metų sausio 3 dieną.

M.Scorseses ir L.DiCaprio bičiulystė prasidėjo dar 2002 metais, kuomet Leonardo suvaidino žiaurių gatvės kovų persunktoje istorinėje dramoje „Niujorko gaujos“. Juosta buvo nominuota net dešimčiai „Oskarų“, o jos režisūra apdovanota „Auksiniu gaubliu“.

2004-aisiais pasirodęs filmas „Aviatorius“ sukėlė dar daugiau bruzdesio. Šį kartą „Oskaro“ nominacijos sulaukė ir pagrindinio vaidmens atlikėjas. Filmas gavo penkias šių apdovanojimų statulėles, tačiau L.DiCaprio vaidyba tuomet nebuvo įvertinta aukščiausiu kino industrijos apdovanojimu. Šį apdovanojimą tuo metu pelnė juodaodis aktorius Džimis Foxx‘as, kurį puikiai prisimename iš pagrindinio vaidmens „Ištrūkusiame Džango“.

Praėjus dar dviem metams, pristatytas filmas „Infiltruoti“. Jame režisierius subūrė ištisą pirmo plano vaidmenų atlikėjų armadą. Neminint visų vardų, užtenka pažymėti, kad greta L.DiCaprio tuomet vaidino Mattas Damonas ir Džekas Nicolsonas. Už šią juostą M.Scorsesei, kuris yra gavęs per šimtą įvairiausių kino apdovanojimų, geriausio režisieriaus nominacijoje galų gale buvo įteiktas „Oskaras“.

Kitą kartą filmavimo aikštelėje režisierius ir aktorius susitiko po ketverių metų, statant „Kuždesių salą“. Psichologinėje dramoje L.DiCaprio nepriekaištingai atliko šizofrenišką savo personažo vaidmenį. Nežymiai pranokęs „Infiltruotus“, filmas tapo pačiu pelningiausiu M. Scorseses darbu. Viso pasaulio žiūrovai už kino bilietus į jį sunešė beveik 300 milijonų dolerių. Juosta buvo palankiai įvertinta tiek Amerikos, tiek Europos kritikų, tačiau dėl kelis kartus atidėtos premjeros iš varžybų dėl „Oskarų“ iškrito.

Dviejų kino meistrų bendradarbiavimo istorija trunka jau 11 metų. Aktorius, kurio vaidmenys su laiku darosi vis brandesni ir režisierius, kuris niekada nenuvilia bei sugeba kilstelėti savo paties ir taip jau aukštai užkeltą kartelę, neketina trauktis. Nenuostabu, kad belaukiant „Volstryto vilko“ ir vos pasirodžius filmo anonsams, kritikai prabilo apie ryškų pretendentą į „Oskarus“.

„GPI“ nuotr./Leonardo DiCaprio ir Martinas Scorsese
„GPI“ nuotr./Leonardo DiCaprio ir Martinas Scorsese

Biografinėje kriminalinėje dramoje pasakojama apie praėjusio amžiaus pabaigos Amerikos finansų įžymybę ir aukštuomenės chuliganą Džordaną Belfortą. Šis biržos makleris pagarsėjo gebėjimu staigiai uždirbti milijonines sumas, švaistūnišku elgesiu ir ekscentriškais išsišokimais, o jo karjerą vainikavo į viešumą išlindusios ne visai švarios finansinės operacijos.

Žiūrint filmo anonsą sunku ir įsivaizduoti aktorių, kuris geriau nei L.DiCaprio būtų galėjęs atskleisti dėl greitų pinigų, moterų ir narkotikų pakvaišusio charizmatiško išsišokėlio asmenybę. Sukurti stiprią rolę aktoriui padėjo ne tik 24 metus trunkanti aktorystės patirtis (turbūt ne daugelis žino, kad savo karjeros pradžioje Leo yra tekę filmuotis keliose serialo „Santa Barbara“ serijose), bet ir itin stiprus vidinis ryšys su režisieriumi.

Pasak komišką antraplanį vaidmenį „Volstryto vilke“ sukūrusio aktoriaus Jonah‘o Hilo (filme jis suvaidino genialų Dž.Belforto parankinį ir bičiulį), pirmomis filmavimo dienomis jis buvo „apstulbintas tuo, kaip režisierius ir Leonardas suprasdavo vienas kitą beveik be žodžių ir koks glaudus tarpusavio ryšys juos siejo“.

Robertas De Niro, kurio karjera taip pat negali būti atsieta nuo M.Scorseses (jis vaidino aštuoniuose režisieriaus filmuose), pusiau juokais yra prasitaręs, kad visai nepyksta ant L.DiCaprio dėl to, jog šis užėmė jo vietą M. Scorseses filmuose. Tariant R. De Niro žodžiais: „Leonardo požiūris į vaidybą ir talentas yra verti to, kad jis dirbtų su geriausiais režisieriais, o Martinas būtent toks ir yra“.

Kokius vaisius nuo besiartinančių metinių įvertinimų medžio nuskins „Volstryto vilkas“, dabar prognozuoti gal ir neverta. Tačiau matant kaip su kiekvienu filmu L.DiCaprio ir M.Scorseses partnerystė duoda vis tobulesnį rezultatą, galima tikėtis aukščiausių įvertinimų. Geras ženklas kino kūrėjams gali būti dar ir tai, kad žiūrovams nekantriai laukiant filmo, jo anonsas „Key Art“ apdovanojimuose buvo pripažintas geriausiu 2013-aisiais, o Amerikos kino institutas jau skyrė jam vietą tarp dešimties geriausių metų filmų.

VIDEO: Filmo „Volstryto vilkas“ anonsas su lietuviškais subtitrais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius