Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Markas Zuckerbergas. „Facebook“ įkūrėjas miega ant pripučiamojo čiužinio

Specialistai vis dar suka galvas, kaip šiam jaunam žmogui pavyko sukurti tokį fenomenalų virtualios erdvės kūrinį kaip „Facebook“. Atkaklios žiniasklaidos atstovų pastangos kuo daugiau sužinoti apie Marką retai būna sėkmingos tik dėl to, kad šio projekto autorius – ypač uždara, paslaptinga ir viešumos vengianti asmenybė.
Markas Zuckerbergas
Markas Zuckerbergas / Scanpix nuotr.

Vardas, pavardė: Markas Elliotas Zuckerbergas.
Gimimo data, vieta: 1984 05 14, Niujorkas, JAV. 26 m.
Šeima, kurioje gimė: tėvas – odontologas, mama – psichologė; Markas – ketvirtas vaikas šeimoje, vienintelis berniukas.
Turtas vertinamas: 6,9 mlrd. JAV dolerių (apie 17,5 mlrd. litų).

„Įkvėpimas – neparduodamas“

Mažasis Amerikos genijus Markas tol ūžė tėvams ausis, kol jie jam nupirko kompiuterį. Gavęs „Quantex 468DX“, M. Zuckerbergas, kaip vėliau prisipažino, būdamas 10-ies metų, pasijuto „siaubingai suaugęs“. Naują žaisliuką berniukas perprato daugiau nei per mėnesį, paskui jis pradėjo skaityti kompiuterio pradžiamoksliu vadinamas knygeles iš serijos „žaliesiems“. Būdamas šeštoje klasėje, Markas pradėjo programuoti.

Dar tada, kai vaikinas mokėsi koledže, į jį atkreipė dėmesį „Microsoft“ darbuotojai, mat Markas sukūrė programėlę (t. y. kompiuterio muzikos grotuvą „Synapse“), už kurią JAV programinės įrangos kūrimo kompanija jam pasiūlė milijoną. Vaikinas net nesvarstė šio pasiūlymo, pareikšdamas, kad „įkvėpimas – neparduodamas“.
Baigęs koledžą ir atmetęs pasiūlymus iš karto pradėti dirbti tokiose garsiose kompanijose kaip „Microsoft“ ir AOL, Markas išvyko mokytis į prestižinio Harvardo universiteto Psichologijos fakultetą. Jis niekada nebuvo pavyzdingas studentas, nes jaunuoliui rūpėjo ne studijos, o finansiškai sėkmingi projektai.

Markas, pasinaudojęs pačiu svarbiausiu žmonijos poreikiu – bendrauti, tiesiogine šio žodžio prasme tapo aukso vertės vyruku.

Pradėjo nuo įsilaužimo

Tuo metu socialiniai tinklalapiai jau buvo populiarūs interneto erdvėje. Harvardo universiteto tinklalapyje buvo skyrius, kuriame studentai dėdavo savo nuotraukas, skelbdavo asmeninius duomenis. Markas įsilaužė į serverį, pavogė studenčių nuotraukas ir iškart jas įdėjo į savo sukurtą portalą, klausdamas, kuri iš studenčių yra seksualiausia.

Kai staiga išpopuliarėjusį M. Zuckerbergo interneto puslapį aplankė daugiau nei ketvirtis milijono lankytojų, dėl nelegaliai patalpintų nuotraukų jis privalėjo teisintis specialiai Harvardo universiteto komisijai ir vos per plauką nebuvo išmestas iš mokymosi įstaigos. Tiesa, Markas universiteto taip ir nebaigė, nes nusprendė, kad gyvenimas gali duoti kur kas daugiau nei psichologo diplomas.

Ties beprotybės riba

Jei kartais kam nors pavyksta pakalbinti M. Zuckerbergą, bendraudamas jis dažniausiai pasimeta, painiojasi, pradeda mikčioti... Žodžiu, prieš filmavimo kameras šis žmogus jaučiasi nejaukiai. Mokslininkai teigia, kad tarp kompiuterio genijų plačiai paplitęs Aspergerio sindromas, kuris yra viena iš autizmo (patologinis žmogaus uždarumas) formų. Šiuo sindromu sergantys žmonės dažniausiai išsiskiria itin aukštu intelekto koeficientu, jų interesų ratas labai siauras, tačiau pasirinktoje srityje sugeba pasiekti genialių rezultatų.

Be to, tokie žmonės turi rimtų bendravimo ir kitų socialinių problemų. Dažniausiai jie visa galva panyra į darbą, neretai susijusį su kompiuteriais, mokslu, inžinerija ir pan. Aspergerio sindromas diagnozuotas tokiems garsiems žmonėms kaip kino režisieriui Stevenui Spielbergui (63), Nobelio premijos laureatui, ekonomistui Vernonui L. Smithui (83), fizikams Albertui Einsteinui (1879–1955) ir Isaacui Newtonui (1643–1727). Gal dėl to M. Zuckerbergas nepaklūsta verslo pasaulyje galiojantiems itin griežtiems reikalavimams?..

Svarbiame ekonomistų susitikime šis žmogus gali pasirodyti su išblukusiais džinsais, marškinėliais ir nutrintais sandalais. Kaip teigia Markas, jis gyvena spartietiškai: kukliame nuomojamame bute, pustuščiame kambaryje su pripučiamuoju čiužiniu ant grindų... Genialiam jaunuoliui nerūpi materialinė gerovė, tačiau jis dievina savo darbą, kompaniją ir „kūdikį“, visame pasaulyje žinomą „Facebook“ pavadinimu. Savo kompanijos biure Markas kasdien praleidžia po 16 valandų.

Parduoti visuomet suspės

2004 m. per savaitę M. Zuckerbergas sukūrė tinklalapį „Facebook“ ir taip tapo jauniausiu planetos milijardieriumi. Sėkmė buvo fenomenali. Vos per kelis mėnesius „Facebook“ projektas tapo vienu iš rinkos lyderių ir atnešė nemažą pelną. Markas, pasinaudojęs pačiu svarbiausiu žmonijos poreikiu – bendrauti, tiesiogine šio žodžio prasme tapo aukso vertės vyruku. Kuo vėliau jaunasis verslininkas savo virtualų verslą pavers grynaisiais, tuo daugiau jis uždirbs. O eilė norinčiųjų nupirkti bent dalį M. Zuckerbergo kompanijos didėja kiekvieną dieną.

Įdomūs faktai:

• 2008–aisiais Markas paskelbtas jauniausiu pasaulio milijardieriumi.
• Nors jis gimė ir augo žydų šeimoje, tačiau šios tautos tradicijų pernelyg nepuoselėja.
• Ilgametė M. Zuckerbergo mergina – kinė Priscilla Chan. Dar mokydamasis pirmame universiteto kurse, interneto dienoraštyje jaunuolis prisipažino, kad jį traukia azijietės.
• Kalbama, kad Markas su draugais ir kolegomis yra be galo charizmatiškas, atviras ir komunikabilus.
• „Facebook“ projektą M. Zuckerbergas pradėjo kurti Harvardo universiteto studentų bendrabučio kambaryje.
• Apie „Facebook“ sumanytoją jau sukurtas filmas (kino juostos premjera Lietuvoje – šį mėnesį), kuriamas komiksas.
• Prieš užsiregistruodami „Facebook“, nepamirškite, kad kelio atgal nebebus: ištrinti savo duomenų iš čia neįmanoma.

AOP nuotr./Chadas Hurley
AOP nuotr./Chadas Hurley

Milijonus susikrovė interneto erdvėje:

Chadas Hurley (33)
Projektas: youtube.com.
Pradėtas kurti: rūsyje.
Turtas vertinamas: apie 3 mlrd. JAV dolerių (apie 7,6 mlrd. litų).

Scanpix nuotr./Larry Page’as ir Sergejus Brinas
Scanpix nuotr./Larry Page’as ir Sergejus Brinas

Larry Page’as (37) ir Sergejus Brinas (37)
Projektas: google.com.
Pradėtas kurti: garaže.
Turtas vertinamas: 32,5 mlrd. JAV dolerių (apie 82 mlrd. litų).

Scanpix nuotr./Pierre’as Omidyaras
Scanpix nuotr./Pierre’as Omidyaras

Pierre’as Omidyaras (43)
Projektas: eBay.com.
Pradėtas kurti: namuose.
Turtas vertinamas: 5,5 mlrd. JAV dolerių (apie 13,9 mlrd. litų).

Scanpix nuotr./Andrew Goweris
Scanpix nuotr./Andrew Goweris

Andrew Goweris (31)
Projektas: runescape.com.
Pradėtas kurti: tėvų miegamajame.
Turtas vertinamas:
219 mln. JAV dolerių (apie 555 mln. litų).
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius