-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Robertas Downey jaunesnysis: žmona privertė išsiblaivyti

Holivude mažai kam pavyksta vėl atsistoti ant kojų po didžiulio kryčio į dugną ir pasinaudoti antra proga. Robertas Downey – vienas iš nedaugelio, kuriam į sėkmės viršūnę pavyko užkopti dukart.
Robertas Downey jaunesnysis
Robertas Downey jaunesnysis / Scanpix nuotr.

Vardas, pavardė: Robertas Johnas Downey jaunesnysis.

Gimimo data, vieta: gimė 1965 04 04, Niujorkas, JAV. 44 m.

Šeima, kurioje gimė: aktorių Roberto Johno Downey vyresniojo ir Elsie Downey (šiandien jos pavardė – Ford ) šeimoje; turi seserį Allyson Downey (46); po 1978 m. įvykusių tėvų skyrybų, Robertas liko gyventi su tėvu.

Meilės nuotykiai: 1984–1991 m. gyveno su aktore Sarah Jesica Parker (44); draugavo su aktore Marisa Tomei ( 45); 1992–2004 m. buvo vedęs aktorę Deborah Falconer (44).

Šeiminė padėtis: 2005 m. vedė filmų prodiuserę Susan Levin (36) (dabartinė pavardė – Susan Downey); santuokoje su Deborah Falconer susilaukė sūnaus Indio (16).

Pasiekimai: JAV aktorius; įsimintiniausi vaidmenys filmuose „Čaplinas“ (1992), „Gotika“ (2003), „Šuns kailyje“(2006), „Geležinis žmogus“ (2008), „Šerlokas Holmsas“ (2009) ir kt.; 1993 m. už vaidmenį kino juostose „Čaplinas“ (1992) ir „Griaustinis tropikuose“ (2008) nominuotas „Oskarams“; už vaidmenį seriale „Eli Makbyl“ apdovanotas „Auksiniu gaubliu“, o už vaidmenis filmuose „Griaustinis tropikuose“ ir „Šerlokas Holmsas“ (2009) nominuotas „Auksiniams gaubliams“.

Visu greičiu į dugną

Aktorius išgarsėjo 28 metų, kai kino ekranuose pasirodė filmas „Čaplinas“ (1992). Robertas buvo vadinamas to meto talentingiausiu jaunuoju aktoriumi, kurio laukia stulbinama sėkmė ir šlovė. „Tai buvo pati didžiausia kada nors man suteikta galimybė ir pats didžiausias pažeminimas. Aš tarsi laimėjau pagrindinį loterijos prizą ir tą pačią akimirką patekau už grotų. Kai žiūrėdavau bet kokį Charlie Chaplino filmą, suvokdavau, kad per tas 20 minučių jis buvo kur kas geresnis ir juokingesnis, nei aš per visą gyvenimą“, – sakė jaunasis talentas. Deja, po pirmosios šlovės Downey paskendo alkoholio ir narkotikų liūne. 1996 m. aktorius areštuotas už tai, kad vairavo neblaivus, maža to – per kratą jo automobilyje rasta heroino. Tąsyk Robertas atsipirko tik išgąsčiu – buvo nusiųstas į psichoterapijos kursus.

Filmuodamasis juostoje „Meilės trikampis“ (1997), kino žvaigždė kiekvieną dieną duodavo kraujo, kad įrodytų, jog nevartoja narkotikų. 1997 m. už lygtinio paleidimo sąlygų pažeidimą aktorius nuteistas pusei metų kalėjimo. 1999 m. Downey pateko į narkomanų gydymo kliniką, paskui – vėl į kalėjimą, o dar vėliau – į priklausomybių centrą, kuriame gydėsi nuo alkoholizmo. 2000 m. visi patikėjo, kad aktorius atsikratė žalingų įpročių, jis netgi nusifilmavo keliose kino juostose ir buvo pakviestas į populiarų serialą „Eli Makbyl“. Tačiau prodiuseriai nutraukė sutartį su Robertu, nes jis vėl buvo areštuotas. Keli režisieriai net atsisakė su juo dirbti. Woody Allenas (74) savo knygoje rašė, kad labai norėjo, jog jo filme „Melinda ir Melinda“ (2005) vaidintų būtent šis aktorius. Deja, visi atsisakė apdrausti Downey, o toks draudimas, dirbant Holivude, – privalomas.

„Niekada nebūna taip, kad žmogus iš karto atsiduria viršūnėje ir tampa nugalėtoju. Iš pradžių jis privalo įgyti žinių, savo kailiu patirti daug išbandymų ir per daromas klaidas pažinti gyvenimą“, – sako aktorius. Net ir tada, kai teismas jam suteikė antrą galimybę (vietoj kalėjimo kino žvaigždei skirtas priverstinis gydymas – aut. past.), niekas netikėjo, kad Robertas sugebės grįžti į ekraną. Daugelio nuostabai, režisieriai vyrui suteikė antrą progą. Jis neatsisakė nė vieno jam siūlomo projekto ir per metus filmuodavosi keliuose filmuose. Downey dirbo bet kurią dieną ir bet kuriuo paros laiku. Beje, jo darbas visuomet sulaukdavo pagyrų.

„Naujoji žmona atsirado tik dėl to, kad su senąja kažkas nepavyko.“

 Žmona

2001 m. žmona, pavargusi nuo vyro keliamų skandalų, nuolatinių areštų ir apsvaigimo būsenos, Robertą paliko. Ji su savimi pasiėmė jų sūnų Indio. Vėliau Holivudo aktorius pareiškė, kad iš alkoholizmo ir narkomanijos pinklių jam ištrūkti padėjo tik dabartinė žmona Susan, su kuria susipažino juostos „Gotika“ (2003) filmavimo aikštelėje. „Nejuokauju, kai sakau, kad Susan yra mano geriausia antroji pusė. Ji tikrai tokia yra. Beje, žmona nebandė manęs pakeisti – ji tiesiog pareiškė man ultimatumą. Mes abu taip stipriai pasikeitėme, kad dabar nė negaliu įsivaizduoti savo gyvenimo be jos“, – neseniai kalbėjo mylintis ir mylimas vyras.

Robertas Susan pasipiršo per jos 30-ąjį gimtadienį. „Dėkoju Tau, Dieve, kad padovanojai man tokią šeimą. Nepasakyčiau, jog aš ir mano pirmoji žmona turėjome daug problemų, tačiau nauja sutuoktinė atsirado tik dėl to, kad su senąja kažkas nepavyko. Dabar man atrodo, jog viskas vyksta taip, kaip turi būti… Atkreipkite dėmesį – aš nesakau „antroji žmona“, nes gali atrodyti, kad kažkada bus ir trečioji. Aš sakau „naujoji“, nes ji yra paskutinė. Susan – tiesiog žmona“, – atvirauja aktorius. Nereikėtų pamiršti, kad Susan – vienintelė moteris, kuriai teko laimė gyventi su pagaliau subrendusiu ir išsiblaiviusiu Robertu. Ankstesnės jo moterys – aktorės Sarah Jessica Parker, su kuria gyveno septynerius metus, Marisa Tomei ir pirmoji jo žmona Deborah – blaivaus Downey, pavyzdingo šeimos vyro, nė nepažinojo.

Nesikiša, kol neprireikia

Aktorius, atradęs šeimyninę laimę su kita moterimi, daug bendrauja su sūnumi Indio iš pirmos santuokos. „Sūnui visiškai neįdomūs filmai, kuriuose aš vaidinu. Jam rūpi tik draugai, o tėvas reikalingas tuomet, kai jį ir jo draugus reikia pavežioti po Los Andželą minivenu. Tačiau Indio nėra sunkus paauglys. Kartą lankiausi pas psichoanalitiką. Jis man pasakė: „Žinai, kaip aš auklėjau savo sūnų? Nesikišau ne į savo reikalus.“ Indio motinai Deborah Falconer sūnaus auklėjimas – labai svarbus darbas, su kuriuo ji, beje, susitvarko fantastiškai. O mudu su Susan atliekame savąjį – stengiamės nesikišti ten, kur mums nereikia. Savaime aišku, man, tokiam temperamentingam žmogui, ne visada tai būna lengva“, – vaikų auklėjimo paslaptimis dalijasi mylintis tėvas.

Prabanga – sėkmės palydovas

Aktorius dievina prabangą. „Gyvenu kaip indų turtuolis. O ką? Mėgstu, kai mane lepina, ir bet kokia kaina tai skatinu. Pažįstu daug žmonių, kurie labai griežti patys sau ir nieko daugiau neveikia, o tik aria nuo ryto iki vakaro. Aš noriu ir arti, ir tuo pačiu jaustis lepinamas. Šito man reikia tam, kad manyje gyvenantis vaikas nepaliautų džiaugęsis gyvenimu. Paradoksalu, bet tik tokiomis akimirkomis suvokiu, jog iš tikrųjų esu suaugęs dėdė ir tikrai šį tą pasiekiau gyvenime“, – neslepia talentingas Robertas Downey jaunesnysis.

Įdomūs faktai

• Aktorius teigia, kad prie narkotikų, tiksliau – prie marihuanos, jį nuo aštuonerių metų pripratino tėvas.
• Su pirmąja žmona Deborah Falconer susituokė po 42 dienų draugystės. Jų santuoka truko 12 metų.
• Roberto sūnaus Indio krikštatėvis – aktorius Anthony Michaelas Hallas (41 m.).
• Žurnalas „Time“ Downey įtraukė į įtakingiausių pasaulio žmonių šimtuką.
• Robertas – muzikanto Moby (44 m.) vaikystės draugas.
• Downey ir Susan vestuvėse grojo Stingas (58 m.) ir Billy Idolas (54m.).
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius