Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Baltą mišrainę nuo lietuvių stalo stumia gurmaniški patiekalai

Šafranas – brangiausias prieskonis pasaulyje
„Shutterstock“ nuotr. / Šafranas – brangiausias prieskonis pasaulyje
Šaltinis: 15min
0
Skaitysiu vėliau
A A

Kanapių baltymų milteliai, burnočio sėklos, bolivinės balandos ir lęšių traškučiai, juodas vanduo ar kuskusas su pomidorais – kiek esate pasiryžę mokėti už prekes, kurių sunkiai rasite didžiausiuose Lietuvos prekybos centruose? Gurmaniškomis laikomis prekės ir kainuoja daugiau, ir rasti jų nėra taip lengva. Tačiau parduotuvės „Assorti.lt“ komercijos direktorius Gerardas Pugžlys 15min.lt pasakojo, kad už nekasdienišką skonį lietuviai vis dažniau negaili pinigų.

Lietuvių skonį gurmanišku pavadinti būtų sunku – mūsų virtuvė kur kas dažniau siejama su bulvių, keptais, riebiais patiekalais. Tačiau gurmanišką maistą lietuviai vis tik mėgsta, ir jam išleidžia vis daugiau pinigų.

„Kokybiškas, įmantrus maistas prancūzams „įaugęs į kraują“, tuo paremta jų kultūra. Tuo metu mūsų kulinarijos mokykla sovietiniais laikais buvo sužlugdyta – buvo ruošiami ne kulinarai, o virėjai ir gaminome iš riboto pasirinkimo produktų. Maistą gardinome ne šafranu, o vien druska ir pipirais. Tačiau dabar su pasiūla didėja ir paklausa – vis daugiau žmonių skiria dėmesį tam, ką deda ant pietų stalo“, – pasakoja save taip pat gurmanu laikantis G.Pugžlys.

Stengiamės nesiūlyti ir vien ekologiškomis etiketėmis pažymėtų prekių, mat kainą kelia sertifikavimas, pakavimai. Galiausiai matai, kad tos pačios kruopos po sertifikavimo kainuoja trimis litais brangiau, – sakė G.Pugžlys.

Jis pasakojo taip pat mėgstantis suktis virtuvėje ir nuolat bandyti naujus receptus. Tačiau gamindamas įmantresnį patiekalą jis pripažįsta turintis apsilankyti trijuose ar daugiau prekybos centrų – ir tai ne visada randantis reikiamų ingredientų. 

Ekologiški, sveiki ar gurmaniški produktai neretai sulaukia kritikos dėl „su realybe prasilenkiančių“ kainų. Daugiau kainuoja ir produktai, kuriuos pardavinėja G.Pugžlys. Pasak jo, pirkėjai už prekes išleidžia nuo 20 iki 100 proc. daugiau. Prekės išties nėra pigios. Pavyzdžiui, kanapių baltymų miltelių 150 gramų kainuoja 24 Lt, ekologiškos burnočio sėklos – 14 Lt (pusė kilogramo), bolivinės balandos traškučių 30 gramų – 4 Lt.

„Stengiamės nesiūlyti ir vien ekologiškomis etiketėmis pažymėtų prekių, mat kainą kelia sertifikavimas, pakavimai. Galiausiai matai, kad tos pačios kruopos po sertifikavimo kainuoja trimis litais brangiau. Čia kiekvienas sprendžia, ar nori už tai mokėti daugiau, bet mes orientuojamės į labiau natūralią ir nekasdienišką, o ne ekologišką produkciją“, – pasakojo parduotuvės „Assorti.lt“ komercijos direktorius.

G.Pugžlys teigia, kad gurmaniškų prekių ieško vis daugiau tautiečių – paragavę įvairesnių produktų užsienyje, jie panašaus skonio ieško ir Lietuvoje, todėl ir auga parduotuvės apyvarta.

Šiemet „Assorti.lt“, valdančios parduotuvę „Ogmios mieste“ ir elektroninę parduotuvę, pajamos augo apie 15 proc., palyginti su praėjusiais metais. Registrų centro duomenimis, 2011 metų pajamos siekė 20,47 mln., 2012 m. – 20,68 mln., 2013 m. – 21,97 mln. Lt.

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
Parašykite atsiliepimą apie VERSLO rubriką