Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Bayer“ pasiūlymą GMO milžinė pavadino nepakankamai dosniu

JAV žemės ūkio verslo milžinė „Monsanto“ atmetė Vokietijos „Bayer“ pasiūlymą perimti įmonę už 62 mlrd. JAV dolerių, kurį pavadino nepakankamai dosniu, bet pareiškė esanti pasirengusi toliau derėtis dėl susijungimo.
„Monsanto“ logotipas
„Monsanto“ logotipas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Monsanto“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Hugh Grantas pranešime pažymėjo, kad „Bayer“ pasiūlyme „mūsų įmonė yra gerokai nuvertinta“ ir jame pasigesta „pakankamo patikinimo“ dėl to, kaip „Bayer“ finansuos sandorį ar vykdys galimus reguliavimo institucijų reikalavimus.

„Monsanto“ valdyba „laikosi vieningos nuomonės, kad „Bayer“ pasiūlymas yra neišsamus ir finansiškai netinkamas, tačiau yra pasirengusi tęsti konstruktyvius pokalbius, kad galėtų įvertinti, ar gali būti susitarta dėl sandorio, kuris atitiktų „Monsanto“ akcijų savininkų interesus“, nurodoma pranešime.

Netrukus po to „Bayer“ paskelbė pranešimą, kuriame pareiškė ketinanti „pradėti konstruktyvias diskusijas su „Monsanto“ ir savo pasiūlymo neatsisakanti.

Pasklidus žiniai, kad Vokietijos įmonė siūlo mokėti po 122 JAV dolerius už akciją grynaisiais, „Monsanto“ akcijų kursas pirmadienį pakilo.

Pasiūlymą perimti pasaulio sėklų, žemės ūkyje naudojamų pesticidų ir genetiškai modifikuotų augalų lyderę „Bayer“ pateikė pirmadienį.

Pasklidus žiniai, kad Vokietijos įmonė siūlo mokėti po 122 JAV dolerius už akciją grynaisiais, „Monsanto“ akcijų kursas pirmadienį pakilo, bet užkopė tik iki 106 JAV dolerių, nes rinkoje vyravo lūkesčiai, kad „Monsanto“ pasiūlymą atmes. Antradienį „Monsanto“ akcijų kursas dar pakilo – iki 109,3 JAV dolerio.

Susirūpinimas dėl konkurencijos

Vokietijos milžinė pasiūlytą susijungimą pavadino „išskirtine galimybe sukurti pasaulinį žemės ūkio pramonės lyderį. „Monsanto“ puikiai dera su mūsų žemės ūkio verslu“.

„Vienas didžiausių mūsų laikų pasaulio iššūkių – kaip iki 2050 metų aprūpinti maistu papildomus 3 mlrd. žmonių ir sprendžiant šią problemą svarbiausias vaidmuo tenka žemės ūkiui“, – pareiškė „Bayer“ generalinis direktorius Werneris Baumannas.

JAV verslo dienraščio „The Wall Street Journal“ skaičiavimais, susijungusiajai įmonei tektų maždaug 28 proc. visų pesticidų ir herbicidų pardavimų pasaulyje.

Dėl to reguliavimo institucijos galėtų susirūpinti dėl galimo sandorio poveikio konkurencijai. Taip pat galėtų dar padidėti nerimas dėl pernelyg didelės ūkininkų priklausomybės nuo vieno ar dviejų sėklų tiekėjų.

Analitikai teigia, kad sandoriui finansuoti „Bayer“ teks ir skolintis, ir išleisti naujų akcijų.

Taip pat teks kovoti ir su plačiai pasklidusiais įtarimais dėl genetiškai modifikuotų organizmų, tokių kaip populiarios „Monsanto“ sėklos, ir dėl priešinimosi tokiems produktams, visų pirma Europoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius