Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

BMW apgailestauja kolaboravusi su naciais ir įdarbinusi 50 tūkst. vergų

Vokiečių automobilių gamintoja BMW pripažino, kad trečiajame ir ketvirtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje buvo nacių ginklų pramonės tiekėja. Išaugus BMW variklių paklausai, BWM priverstinai įdarbino darbininkus, kalinius ir nuteistuosius iš koncentracijos stovyklų, rašo „The Independent“.
Osvencimo koncentracijos stovyklos kaliniai tikriausiai net sapnuose nesapnavo, kad dabar jų siaubingus išgyvenimus norės patirti pramogų ištroškę lietuviai...
Asociatyvinė nuotr. Osvencimo koncentracijos stovyklos kaliniai / „Scanpix“ nuotr.

„Mes labai apgailestaujame dėl šių darbuotojų kančios ir likimo“, – BMW paskelbė savo tinklalapyje 100-ojo savo gimtadienio dieną.

Quandtų šeima, kuri yra didžiausia BMW akcininkė nuo 1960 metų, apie bendrovės vaidmenį nacių eros metu prabilo 2007 metais, tuomet buvo išleista nepriklausoma 1,2 tūkst. puslapių studija. Ji buvo publikuota po to, kai televizijos dokumentinių filmų kūrėjai fragmentiškai užsiminė apie bendrovės veiklą praėjusiame amžiuje.

BMW toje studijoje nebuvo minima, tačiau ji parodė, kad Güntheris Quandtas su sūnumi Herbertu noriai kolaboravo su naciais – priverstinai įdarbino 50 tūkst. darbininkų ginklų gamyklose. Maždaug po 80 vergų mirdavo kiekvieną mėnesį Quandt šeimos fabrikuose, ne vienam įvykdyta mirties bausmė.

„Su mumis elgėsi labai blogai, mus plakė, turėjome gerti išviečių vandenį“, – pasakojo  Takis Mylopoulos, dirbęs gamykloje Hanoveryje Antrojo pasaulinio karo metu.

1999 metais BMW tapo vieta iš įkūrėjų fondo, skirto buvusių priverstinių darbuotojų žalai atlyginti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius