-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsimojo „Hilton“ viešbučio vietoje – nuodingų cheminių medžiagų sąvartynas?

Prieš savaitę paskelbta, kad Vilniuje įsikurs pirmasis garsaus viešbučių tinklo „Hilton“ viešbutis, dėl kurio franšizės ketinimų protokolą pasirašė „Vičiūnų grupė“. Tačiau kol kas Rinktinė gatvės antruoju numeriu pažymėtas apleistas pastatas, kur ir stovės šis viešbutis, labiau primena cheminių medžiagų sąvartyną. Ant pakuočių, statinių matyti ir ženklai, kad šios medžiagos gali dirginti akis, kvėpavimo takus ir odą.
Šioje vietoje turėtų iškilti naujas „Hilton“ viešbutis
Šioje vietoje turėtų iškilti naujas „Hilton“ viešbutis / Vidmanto Balkūno nuotr.

Kaip praėjusią savaitę BNS sakė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė, „Vičiūnų grupė“ nusipirko projektą Rinktinės gatvėje ir jau netrukus prasidės projektavimo darbai. Čia turėtų iškilti 170 kambarių keturių žvaigždučių viešbutis, kuris bus orientuotas į verslo segmentą.

Specialistai nieko nežino

Kol kas apleistame pastate švilpauja vėjai, o ant grindų mėtosi įvairių medžiagų maišai, statinės, priberta neaiškios kilmės medžiagų. Ant kai kurių statinių ryškūs užrašai: „Dirgina“. Ir pridėti aprašai, kad šios medžiagos gali dirginti akis, kvėpavimo takus ir odą.

Vilniaus visuomenės sveikatos centras tvirtina, kad kol statinys nėra eksploatuojamas, ši įstaiga juo nesirūpina. Tad apie galimai pavojų keliančias chemines medžiagas centro specialistai nieko nežino. „Kol kas projekto su mumis taip pat niekas nederino, bet, manau, suderins“, – teigė šio centro Komunikacijų poskyrio vedėja Lina Grinytė-Jauniškienė.

Nei Vilniaus savivaldybė, nei Aplinkos apsaugos agentūra, nei ugniagesiai kol kas netyrė, kokios medžiagos išmėtytos pastate. Tačiau ketina patikrinti.

VIDEO: Chemikalais užteršto pastato vietoje turėtų iškilti naujas viešbutis

Viename sklype yra du nuomininkai

Vilniaus savivaldybės teigimu, ji yra Rinktinės g. 2 sklypo bendraturtė, o patį sklypą nuomojasi du nuomininkai: VšĮ Lietuvos energetikos muziejus (43 arus) ir UAB „RVM Investments“ (26 arus). Pastaroji bendrovė jau ne vienerius metus planavo čia planavo statyti 5-6 aukštų viešbutį. Apie pokyčius, kad projektą dabar vykdys jau kita bendrovė, kol kas nepranešama.

2011-ųjų vasarą šis sklypas sukėlė gana rimtą skandalą tarp Vilniaus miesto savivaldybės ir Kultūros paveldo departamento (KPD). Tuomet neseniai mero pareigas pradėjęs eiti Artūras Zuokas apkaltino KPD trukdant į sostinę pritraukti 100 mln. Lt (29 mln. eurų) investicijų.

Pagal detalųjį planą privačiai bendrovei nuomojamoje sklypo dalyje yra galima komercinė statyba.

2011-ųjų vasarą šis sklypas sukėlė gana rimtą skandalą tarp Vilniaus miesto savivaldybės ir Kultūros paveldo departamento (KPD). Tuomet neseniai mero pareigas pradėjęs eiti Artūras Zuokas apkaltino KPD trukdant į sostinę pritraukti 100 mln. Lt (29 mln. eurų) investicijų. Esą KPD vilkino procesą dėl Energetikos ir technikos muziejaus atnaujinimo.

Nesutarė dėl pastato aukščio

Tuomet Vilniaus miesto savivaldybė teigė, kad investuotojai planavo Rinktinės g. 2 sutvarkyti apleistas muziejaus pastato dalis, į kurias kartu su Europos Sąjungos lėšomis būtų investuoti 23,5 mln. Lt (6,8 mln. eurų). Taip pat ketinta investuoti dar 65 mln. Lt (18,8 mln. eurų) ir vietoj dabartinio 5 aukštų pastato įrengti 5-6 aukštų viešbutį. Vienas iš svarstymų buvo muziejaus teritorijoje atstatyti buvusios elektrinės istorinį kaminą su panoramine apžvalgos aikštele.

KPD atsikirto, kad savivaldybė proteguoja privačius verslininkus ir siekia sunaikinti kultūros paveldą. Tuomet reikalauta, jog už Energetikos ir technikos muziejaus atsirasiantis pastatas būtų maždaug 5–6 metrais žemesniais negu buvo siūloma projektiniuose pasiūlymuose. Tuomet esą tas pastatas neužgožtų muziejaus. 

Tuomet institucijoms susitarti pavyko. Kaip 15min.lt sakė KPD Vilniaus teritorinio padalinio vedėjas Vitas Karčiauskas, su investuotojais buvo rastas kompromisas ir būsimojo pastato aukštingumas sumažėjo. „Ar to bus laikomasi dabar, negaliu pasakyti, kadangi apie pasikeitimus šiame sklype girdėjau tik iš žiniasklaidos“, – teigė V.Karčiauskas, pabrėždamas, kad naujojo objekto statytojai privalės suderinti būsimojo statinio projektą su paveldosaugininkais.

„RVM Investments“ valdė JAV lietuvio, buvusio prezidento patarėjo Raimundo Mieželio šeima. Projektas pastatui Rinktinės g. 2 buvo parengtas jau beveik prieš 10 metų.

Vidmanto Balkūno nuotr./Šioje vietoje turėtų iškilti naujas „Hilton“ viešbutis
Vidmanto Balkūno nuotr./Šioje vietoje turėtų iškilti naujas „Hilton“ viešbutis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius